TSK'nın 'keskin gözü' seri üretimde

16.03.2024 - 12:41 | Son Güncelleme :
TSK'nın 'keskin gözü' seri üretimde | Teknoloji Haberleri

ASELSAN tarafından milli hava platformları için geliştirilen elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ASELFLIR-500'ün seri üretim aşamasında görüntülendi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadeleden hudut güvenliğine kadar pek çok alanda havadaki 'keskin gözü' olacak sistem; üretim aşamasından sonra optik performans ve lazer sistemi, titreşim, sıcaklık-soğukluk gibi birçok testi geçerek kullanıma sunuluyor. Keşif, gözetleme ve hedefleme fonksiyonlarını tek başına sağlayan si

ASELSAN, TSK'nın Suriye’de terör koridoru oluşmasını engellemek amacıyla 2019 yılında başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın ardından Kanada’nın elektro-optik sistemlerle ilgili Türkiye’ye ambargo uygulaması üzerine, yerli elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarına hız verdi. ASELSAN mühendislerinin çalışmasıyla ileri teknoloji elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ASELFLIR-500 geliştirildi. TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda sabit kanatlı ve döner kanatlı tüm hava platformları için geliştirilen sistemin ilk seri üretimi mart ayı başında gerçekleşti

Haberin Devamı

BİRÇOK TESTTEN GEÇİYOR

İnsansız hava araçları (İHA), silahlı insansız hava araçları (SİHA) helikopterler ve uçaklar dahil, tüm hava platformları için geliştirilen sistemin ASELSAN'nın Akyurt'taki üretim tesislerinde gerçekleşen seri üretimin DHA görüntüledi. TSK'nın terörle mücadeleden hudut güvenliğine kadar pek çok alanda havadaki 'keskin gözü' olacak sistem; üretim aşamasından sonra pek çok teste tabi tutularak kullanıma sunuluyor. ASELSAN'dan alınan bilgiye göre; sistemin kurulumu, yalın üretim hattında başlıyor, ardından ileri teknolojik imkanlarla optik performans ve lazer testleri karanlık odada yapılıyor. Çevre koşullarına ilişkin titreşim testinden geçirilen sistem, yüksek ve düşük hava sıcaklıklarına uygunluk testine tabi tutuluyor. Ardından görüntü kontrolleri ve ölçümleri yapılıyor. Farklı menziller ve farklı bakış açılarında görüntü performansı ve başarı oranı test edilen sistem, bu süreçlerin sonunda hazır hale geliyor.

ÇOKLU HEDEF TAKİBİ YAPABİLİYOR

Keşif, gözetleme ve hedefleme fonksiyonlarını tek başına sağlayan yeni nesil milli hedefleme sistemi ASELFLIR-500, milli hava platformlarında TSK'ya güç katacak. Yüksek irtifalarda çok düşük sıcaklıklarda kullanılabilecek sistem, yüksek çözünürlüklü kameraları sayesinde özellikle 'M' sınıfı İHA'larda yüksek görüntüleme performansı sağlayacak. Tüm platformlara uyarlanabilir olan sistemin dikkat çeken başka bir özelliği ise çoklu hedef takibi yapabilmesi. Dünya üzerinde çok kısıtlı olan optik teknolojilerin kullanıldığı sistem 3 yıl gibi kısa bir sürede geliştirildi. Tasarımsal açıdan dünyada görülmemiş ileri bir sistem olarak öne çıkan ASELFLIR-500 sistemi, aynı anda keşif, gözetleme ve hedefleme yapabiliyor.

Haberin Devamı
İHRACAT GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Tüm görüntüleme kanallarında yüksek çözünürlüklü sensörler kullanıldı. Bu şekilde sistemin daha önce görüntüleme kanalı olarak kullanılmayan kanalları da işlevsel hale getirildi. Sistemin stabilizasyon performansı, görüntüleme ve hedef işaretleme performansı benzer yabancı ürünlere karşı üstünlüğü doğrulandı. Uluslararası pazarda lider konumuna ulaşması beklenen sistem için farklı sözleşme çalışmaları sürdürülüyor. Birçok farklı ülke ile ihracat görüşmeleri devam ediyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.150 Değişim: 1,04% Hacim : 91.869 Mio.TL Son veri saati : 15:39
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.205
Açılış: 10.097
32,3581 Değişim: -0,38%
Düşük 32,2102 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,7187 Değişim: -0,25%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.395,59 Değişim: -1,12%
Düşük 2.388,22 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.