Daha Hızlı İşlemci Daha Kolay E-Ticaret

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye’de ev kullanıcılarının ilk PC’yi tanıması 1980’lerde Atari bilgisayarın ithaliyle başladı. PC’lerin evlerde kullanılmaya başlamasından, günümüze kadar geçen süre içinde büyük gelişmeler yaşandı. Önce 500 MB hard diskler aklımızı karıştırdı. Bugün 30 GB harddisler çok sıradan oldu. Geçen zaman içinde teknolojinin ucuzlaması ve gelişmesiyle artık çocukların bil eözel bilgisayarları var.

Bir dönem telaffuz bile edilemeyen bilgisayar fiyatları artık 500 dolar gibi rakamlarla ifade deilebiliyor. Tabii fiyat, marka ve donanıma göre değişiklik gösteriyor. Bunların içinde hard diskinin büyüklüğü, ana kartının, belleğinin, işlemcisinin, görüntü ve ses kartlarının, monitörünün özellikleri var. Bu parçalar bir araya geldiklerinde oluşturdukları konfigürasyonla ve birbirleriyle olan çalışma uyumlarıyla bilgisayaır pahalı hale getiriyor.

Artık eskisinden de sık olarak birçok bilgisayar markasının üzerinde gördüğümüz “İntel inside!”, teknik bilgisi olmayanların bile aradıkları bir logo oldu. Türkçe ifadesiyle Intel işlemciye sahip olan bilgisayarlar, artık daha da hızlı. 20 Kasım’da dünya ile birlikte Türkiye’de satışa sunulan Pentium 4 – 1.4 GHz ve 1.5 GHz, şu anda piyasada bulunan Pentium 3 işlemcilerden üç kat daha hızlı.

Bazı kullanıılar için işlemcilerimizin hızı yeterli olabilir. Ya da şu andaki işlemcilerinden üç kat daha hızlı bir işlemci bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak özellikle internet üzerinden iş yapanlar ve animasyon, film yapımcıları için çok şey anlatıyor. Özellikle ses ve görüntü transferlerinin internet üzerinden yapılabilmesi için, bilgisayarınızın karışık ve yoğun matematiksel formüllerin üstesinden gelecek kadar hızlı ve güçlü olması gerekiyor. Bugüne kadar bu işler evlerde kullanılamayacak kadar pahalı bilgisayarlarla yapılıyordu. Gelişen ve ucuzlayan teknolojiyle artık ev kullanıcıları da hızlı ve güçlü bilgisayarlara sahip olabilecek.

e-business or no business

Bundan birkaç yıl önce sadece basit mail’ler, küçük notlar göndermek için kullanabildiğimiz internetten beklentilerimiz de değişti. Artık mail’le birkaç MB’lık dosyalar göndermek basit bir iş. Pentuim 4 işlemcinin yaratılma amaçlarından birisi de internet üzerinden daha hızlı bilgi alışverişi. İnternet üzerinden üç boyutlu animasyonların, film ve ses dosyalarının alışverişi çok daha hızlı yapılabilecek.

Ticaretin artık internet üzerinden yapılacağı düşüncesi iyice yerleşmeye başladı. Hatta bazı görüşlere göre önümüzdeki beş yıl içinde e-iş’e geçebilen şirketler ayakta kalacak. Diğerleri bu pazardan çekilmek zorunda kalacaklar. E-business or no business birçok kişinin ortak görüşü oldu.

Büyük firmaların iştahını kabartan internetin önümüzdeki üç yıl içinde yaklaşık 420 milyon ev kullanıcısına ulaşacağı düşünülürse bu gelişmeler şaşırtıcı değil.

Pentium 4’ün getirdiği Hyper Pipelined teknolojisiyle sistemde geçikme azalıyor. Zaman kaybının azaltılmasıyla sistemdeki yükün azalması aynı anlama geliyor. Böylece artık daha gerçekçi animasyonlar yapılabilecek. Evlerde, üç boyutlu oyunların oynanması çok daha zevkli olacak. Daha önce animasyonun ağırlığı görüntünün akıcılığını etkiliyordu. İşlemcinin düşük hızı ancak RAM artışıyla dengelenebiliyordu.

Daha fazla hız

Yeni işlemciyle hedeflerden birisi de, yapılmış bir filmin ya da animasyonun gönderilen bilgisayarda değil izleneceği bilgisayarda hesaplanması. Yani, aslında bir matematik formülünden oluşan animasyon veya filmi yaratan kişi işlerinin provalarını izleme şansına sahip olacak. Bunun anlamı da daha az zamanda daha çok iş. Bu işler şimdi sadece profesyonel ve pahalı birkaç işlemciyle yapılabiliyor. Pentium 4’le kullanıcıların PC’si yapılan işteki formülü eşit zamanlı çevirebilecek güce sahip olaak.

İşlemcinin hızı artınca internet üzerinden etkileşimli alışveriş de mümkün olacak. Şimdilik sadece uzun zamanda görüntüsü beliren basit fotograflar yerine, örneğin almak istediğiniz bir kıyafeti fotoğrafta hemen kendi üzerinizde görebileceğiniz alışveriş şekli gelişecek. Pentium 4’ün 2002 yılının başlarında Pentium 3’le aynı Pazar ağırlığını yakalaması ve geçmesi hedefleniyor.

Upgrade maliyeti

Evde kullanılan bir PC’nin Pentium 3’ten Pentium 4’e upgrade edilmesi mümkün. Ancak bu sadece işlemcinin değiştirilmesiyle olamıyor. İşlemcinin yanında anakard ve RAM’ın de değişmesi gerekiyor. Tüm bunların yanında uyumlu değilse güç ünitesinin de değişmesi gerekli. Pentium 4’ün kullanıcılara sunulduğu fiyat 1.4 GHz için 644 dolar, 1.5 GHz için de 819 dolar olarak belirlenmiş.

Kıyaslama yapıldığında PC’nin upgrade edilmesiyle yeni bir PC almanın pek farklı olmadığı ortaya çıkıyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.