Yılmaz: Kıbrıs Sorunu Çözülmeden Ne Ada Ne de Rum Kesimi AB`ye Giremez

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Anap Genel Başkanı Yılmaz: -Türkiye, Kendisini Avrupa`Dan Dışlamak İstiyenlerin Oyununa Gelmeyecektir -Diplomasinin Yöntemleriyle Çözülmesi Gereken Sorunları İç Siyasetin Üslubu İle Değerlendirme Yanlışına Düşmemeliyiz -Kıbrıs Rum Kesimi Ve Yunanistan, Sorunu Çözümsüzlükte Bırakarak Rum Kesiminin Tek Başına Ab`Ye Alınacağı Hayalinden Vazgeçmelidir -Kıbrıs Sorunu Çözülmeden Ne Bir Bütün Olarak Ada`Nın, Ne De Rum Kesiminin AB`Ye Girmesi Mümkündür -Bizim İçin Ab`Ye Üyelik Bir Mecburiyet Veya Mahkumiyet Değildir


ANKARA (A.A) - 05.12.2000 - ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türkiye`nin kendisini Avrupa`dan dışlamak isteyenlerin oyununa gelmeyeceğini söyledi. Yılmaz, partisinin TBMM Grubu toplantısında Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. Katılım Ortaklığı Belgesi`nin (KOB) açıklanması sonrası yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye-AB ilişkilerinin Helsinki zirvesinde ulaştığı olumlu sürecin devam ettiğini anlatan Yılmaz, Türkiye kendisini Avrupa`dan dışlamak isteyenlerin olyunlarına gelmeyecektir dedi. Yılmaz, diplomasinin yöntemleriyle çözülmesi gereken sorunları, iç siyasetin üslubu ile değerlendirme yanlışına düşülmemesini isteyerek, şunları söyledi: Türkiye, AB konusunda fazlasıyla soğukkanlı olmayı öğrenmek zorundadır. AB üyeliği yolunda önümüze konulan engelleri, iç politikanın duygusal malzemesi haline getirmenin ülkemize bu süreçte zarar vereceğini görmeliyiz. AB`ye giriş süreci bütün ülkeler için çok uzun bir süreçtir.


Çünkü, AB`nin yapısı gereği hemen her konuda bir pazarlık süreci işlemektedir. Kararlar, bu pazarlık sürecinde şekillenmektedir. Hatta AB`nin bir zirvesinde alınan kararlar, yapılan pazarlıklarla bir sonraki zirvede değişebilmektedir. Türkiye, üyelik süreci boyunca bu hususa azami dikkat göstermek zorundadır. Yılmaz, Türkiye`nin duygusal tepki vererek belki bir defa kazanaBileceğini, ama duygusal tepkinin sonuçta kaybettireceğinin gözardı edilmemesini istedi. Hele iç politikanın bir aracı olarak duygusal tepkiler ortaya koyarsak bu süreci çıkmaza sokarız diyen Yılmaz, bundan sonra vakit ve enerjilerin ulusal programa yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, Katılım Ortaklığı Belgesi`nde yer alan, Türkiye`nin iç bünyesine ilişkin konuları tartışmanın kimseye bir faydası olmadığını ifade ederek, AB`ye girecek her ülkenin topluluğun normlarına uymak zorunda olduğuna dikkati çekti.


KRİTERLER;

AB`nin Kopenhag ve Maastrich başta olmak üzere, bilinenve tüm ülkeler için geçerli olan kriterlerini yerine getirmek konusunda kararlı olduklarını belirten Yılmaz, asıl sıkıntının bu kriterler dışında şartlar icat etmeye yönelik girişimler olduğunu söyledi.

KIBRIS;

Yılmaz, Kıbrıs konusuna değinirken de Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan`ın, sorunu çözümsüzlükte bırakarak Rum Kesimi`nin tek başına AB`ye alınacağı hayalinden vazgeçmelerini isteyerek, şöyle konuştu: Hele sorunun Türk tarafının tek taraflı tavizi ile çözüleceği düşüncesini akıllarından bile geçirmemelidirler. Kıbrıs sorunu çözülmeden ne bir bütün olarak Ada`nın, ne de Rum Kesimi`nin AB`ye girmesi mümkündür. Avrupa ülkeleri bu gerçeği Kıbrıs Rum Kesimi`he artık söylemek durumundadırlar. Kıbrıs`ta bir çözüme varılması için bu düşüncenin kabulü zorunludur.


MECBURİYET VEYA MAHKUMİYET...

Yılmaz, hem Türkiye`de hem de Avrupa`da Türkiye`nin AB`ye üyeliğini istemeyen çevreler bulunduğunu vurgulayarak, bu çevrelerin oldukça etkili bir konumda bulunduklarını söyledi. Bu çevrelerin her fırsatta konumlarını kullanarak Türkiye-AB ilişkilerini çıkmaza sokma gayreti içinde olduklarını kaydeden Yılmaz, Milli değerlerimiz ve üniter yapımız konusundaki hassasiyetimizi rencide etmeye yönelik çıkışların amacı, AB`den kandi irademizle uzaklaşmamızı sağlamaktır dedi. Türkiye`nin bu oyuna gelmemesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, Bizim için AB`ye üyelik bir mecburiyet veya mahkumiyet değildir, yürüdüğümüz yolda bize avantaj sağlayacak bir yardımcıdır diye konuştu. (SON)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5514 Değişim: 0,20%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9302 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.444,20 Değişim: 0,33%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,19
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.