Yeni SSK tasarısı yasalaşamadı

25.07.2003 - 16:56 | Son Güncelleme :

SSK`nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu`nda tamamlandı

SSK`nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısı üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu`nda tamamlandı.

Tasarının tümü üzerindeki açık oylamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca tasarı yasalaşamadı.

Sosyal Sigortalar Kurumu ``Başkanlık`` olarak yapılandırılarak, sağlık ve sigorta işleri iki ayrı genel müdürlük şeklinde örgütlenecek. Tasarıya göre, SSK, sigortalıların sosyal güvenliklerini sağlamak üzere kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip, özel hukukhükümlerine tabi ``Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı``na dönüştürülüyor.

SSK`nın, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu`nun denetimine tabi olmasını öngören tasarı, sağlık işlemlerinin ``Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü``, sigorta işlemlerinin de ``Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü`` tarafından yürütülmesini düzenliyor.

Kurum bünyesinde denetim, danışma ve destek birimleri ile ana ve yardımcı hizmet birimleri de oluşturuluyor.

PERSONELİN DURUMU
Hizmetlerin memurlar, işçiler ve sözleşmeli personel eliyle uygulanmasını öngören tasarı, memur statüsündekilere her yıl iki ikramiye verilmesini düzenliyor.

İşletme gelirleri, kar payları ve toplam gelirlerden yüzde 90`ınınkadrolu ve sözleşmeli personel ile kadrosu başka kurumlarda olsa bile fiilen SSK`da çalışan uzman tabip, tabip, eczacı, anestezi ve röntgen teknisyenleri ile bakan onayı ile Bakanlık merkez teşkilatında çalışanKurum personeline ek ödeme şeklinde ödenebilecek. Ödeme tutarı, en yüksek devlet memuru brüt aylığının yüzde 175`ini geçemeyecek.

Kurumun her türlü gelirin ``riskin dağıtılması ilkesi ve basiretliyönetim kurallarına göre en yüksek getiriyi sağlayacak şekilde yönetilmesini`` esas alan tasarı, Kurum`un sahibi bulunduğu gayrimenkullerin kirasındaki artışın, her yıl Maliye Bakanlığı`nca belirlenen kira artış oranlarından az olmamak üzere rayiç ve emsal değerle belirlenmesi hükmünü getiriyor.

SSK`ya 9 bin 48 kadro ihdas eden tasarı, Kurum`un sahip olduğu gayrimenkullerin rayiç bedelden daha düşük fiyatla satılamayacağını vesatışın açık artırma yoluyla yapılmasının esas olduğunu da düzenliyor.

Ceza infaz kurumları ile tutukevlerindeki tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalışanlar hakkında yalnız iş kazası ve meslek hastalıkları, analık ve hastalık sigortası uygulanacağını öngören tasarı, ancak bunların istekleri halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları bakımından belli koşulları taşımaları halinde isteğe bağlı sigortalı olabilmesine olanak sağlıyor.

MESLEK HASTALIĞI, MALULLÜK
Tasarıyla meslek hastalığının tespiti ve malullük yeniden düzenleniyor. Buna göre, sigortalının çalıştığı işte veya işyerinde meslek hastalığına tutulduğunun ilgili SSK meslek hastalıkları hastanesince düzenlenecek sağlık kurulu raporuyla dayanağı tıbbi belgelerle tespit edilmesi gerekecek.

Tedavi sonrasında çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirenler, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu meslekten kazanma gücünün en az yüzde 60`ını kaybedenler malul sayılacak.

Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış sigortalıların sakatlık derecesine göre yasada öngörülen gün kadar malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemeleri koşulu getiriliyor.

Sigortalıların er veya yedek subay okulunda geçen süreleri ile grev ve lokavtta geçen süreleri, 6 ay içinde prim ödemeleri koşuluyla borçlandırılacak.

ASGARİ İŞÇİLİĞİN TESPİTİ
Bir işin yürütülmesi için gerekli asgari işçilik miktarını belirlemek ve bu konuda kurum ile işverenler arasında ortaya çıkacak anlaşmazlıklarda görev yapmak üzere 7 kişiden oluşacak ``Asgari İşçilik Tespit Komisyonu`` kurulması da öngörülüyor.

Bunun yanı sıra malullük, meslek hastalığı ve benzeri konularda inceleme yapmak üzere görev yapan ve uzman doktorlardan oluşan ``Sosyal Sigorta Sağlık Kurulu``nun daha etkin çalışmasına da yönelik düzenlemeler de getiriliyor.

Tasarı, SSK tarafından verilecek idari para cezalarını yeniden belirlerken, 5 yıl içinde tebliğ edilmeyen idari para cezalarının zamanaşımına uğramasına da hükmediyor.

SSK sağlık tesislerinde mesai saatleri dışında acil sağlık hizmetleri hariç olmak üzere yürütülen sağlık hizmetlerinden, katkı payı alınması hükmü de yasada yer alıyor. Katkı payı tutarı, Maliye Bakanlığı`nın tedavi yardımlarıyla ilgili bütçe uygulama talimatıyla belirlenen fiyatların yarısı kadar olacak.

BİRİKMİŞ PRİM BORÇLARI
İşverenler ile isteğe bağlı sigortalıların SSK`ya olan prim borçları da yeniden yapılandırılıyor.

Bu kapsamda, 30 Haziran 2003`e kadar olan prim borçları ile buna ilişkin ceza ve faizler, işsizlik sigortası primi ve buna bağlı gecikme zamları belli bir takvim içinde ve devlet iç borçlanma senetlerine uygulanan faiz oranı uygulanarak ödeme olanağı getiriliyor.

Bundan sonraki dönemde, süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacakların tahsilinde uygulanacak faiz oranı da devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizine endeksleniyor. Buna göre, SSK`nın prim ve diğer alacakları süresi içinde ödenmezse ödenmeyen kısım sürenin bittiği tarihte yüzde 10 arttırılacak. Buna, ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere, borç ödeninceye kadar her ay için devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanacak.

TBMM Genel Kurulu, Perşembe günü saat 15.00 başladığı birleşiminde14 saat çalıştı. Başkanvekili Yılmaz Ateş, SSK Yasa Tasarısının görüşmelerinin ardından tümü üzerinde açık oylama yaptı. Ateş, oylamada toplantı yeter sayısı bulunmadığını, oylamanın 29 Temmuz Salıgünü yenileneceğini bildirerek Genel Kurul`u kapattı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.892 Değişim: 1,80% Hacim : 43.272 Mio.TL Son veri saati : 12:16
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.900
Açılış: 9.763
32,5746 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0054 Değişim: 0,10%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.463,69 Değişim: 1,13%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.