Yargıtay: İstenmeyen hisseyi aldınız zararı ödeyin

09.03.2004 - 11:18 | Son Güncelleme :

Yargıtay, sermaye piyasalarında yatırımcı-aracı kurum ilişkilerini etkileyebilecek bir karar aldı. Yargıtay, bir banka hakkında, ‘talimatı dışında menkul kıymet alarak yatırımcıyı zarara uğrattığı’ gerekçesiyle verilen mahkeme kararını onayladı.

YARGITAY, aracı kurumla borsa işlemi yapan yatırımcıları yakından ilgilendiren bir kararı onadı. Yargıtay, bir banka hakkında, ‘talimatı dışında menkul kıymet alarak yatırımcıyı zarara uğrattığı’ gerekçesiyle verilen mahkeme kararını yerinde buldu.

Yatırımcı Dinçer Ülger, yatırım hesabının bulunduğu banka şubesine faks çekerek hesabında bulunan Gümüşsuyu hisselerinin satılıp, yerine yüzde 50 İhlas Finans, yüzde 50 Tekstilbank hisselerinin alınması talimatını verdi.

Aracı kurum olan banka ise verilen talimata aykırı olarak, başka ‘menkul kıymet’ aldı. Ülger, isteği dışında yatırım yapıldığı için zarara uğradığını iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Ülger`in avukatı Kamuran Çeşitli, aracı kurum banka hakkında Ankara 6`ncı Asliye Ticaret Mahkemesine ‘alacak’ davası açtı.

Avukat Çeşitli, müvekkilinin davalı bankaya talimat verdiğini, ancak bankanın bu talimata uymayarak zarara uğradığını belirterek, zararın faiziyle birlikte tahsilini talep etti.

Davalı banka vekili Betül Kocakanat ise davacının işleme sözlü olarak onay verdiğini, taraflar arasındaki sözleşmede iletişim araçları ile gönderilen talimatlardan müvekkili bankanın sorumlu olamayacağının hükme bağlandığını, davacının faks mesajı ile talimat gönderdiğini, talep edilen zararın mümkün olmadığını, davacının hatalı olduğunu belirterek davanın reddini talep etti.

YATIRIMCI HAKLI

Mahkemenin yatırımcıyı haklı bulan kararında ise şöyle denildi:

‘‘Taraflar arasında Bankacılık Hizmet Sözleşmesi imzalandığı ve davacının bankaya faks yazısı ile talimat gönderdiği, davalı bankanın yazılı talimata aykırı işlem yapmak suretiyle davacıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle davanın kabulüne. Meydana gelen zararın, faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verildi.’’

Yargıtay 19`uncu Hukuk Dairesi de kararı yerinde görmeyerek temyiz başvurusu yapan banka avukatının itirazını reddederek, kararı onadı.

Türkiye`de bir ilki gerçekleştiren Avukat Kamuran Çeşitli, ‘‘Bu kararla, artık borsada işlem yapan aracı kurumlar, iletişim yoluyla verilen talimatları anladığı şekilde yerine getirebilme hakkı ortadan kalkmış oluyor’’ dedi. Çeşitli şu uyarıları da yaptı:

‘‘Verilen yazılı ve sözlü talimatların kayıtlı olması durumunda oluşacak zararların tanzimi bu kararla mümkün hale geldi. Aracı kurumların kayıtlarındaki, talimlatların kaydedilmesi ki, kurum bunları kaydetmek zorunda, talimata aykırı davranma neticesinde oluşacak zararın tanzimi mümkün. Yani, faks, e-mail ve kayıtlı durumda olan telefon talimatları bu kapsama giriyor.’’

Geçmişte şikayet çoktu SPK önlem aldı, sorun azaldı

GALATASARAY Üniversitesi öğretim görevlesi, sermaye piyasası uzmanı Reha Tanör, Yargıtay`ın aldığı kararın eski yasadaki bazıboşluklardan kaynaklandığını söyledi. Tanör, yeni yasanın yatırımcılar lehine olduğu ifade ederek şöyle konuştu:

‘‘Sermaye piyasası faaliyetlerinde aracı kurum ve müşteriler karşı karşıya kaldıklarında, müşteri aleyhine olan davranışlardan korunulması için müşteri lehine yasada geniş önlemler alınmış durumda. Bugüne kadar pekçok aracı kurum müşteri emanetlerinde onun rızası, bilgisi ve isteğine aykırı olarak yapılan işlemlerden yatırımcıyı zarara uğratmışlardır.1995`e kadar yatırımcıların bu konu hakkında çok yoğun şikayetleri vardı. Bazı aracı kurumlar müşteri mal ve hizmetlerini izinsiz kullanıyorlardı. Sermaye Piyasası Kurulu bu konuda pekçok önlemler almış durumda. Müşterinin emri ve talimatı olmadan genel bir yetkilendirmeyle müşteri adına işlem yapılması olanaksızlaştırıldı.

Geçmiş yıllarda çok mağduriyet oldu. Sermaye Piyasası Kurulu artık ciddi önlemler getirdi. Geçmişe oranlada bu tip davalar son derece azalmış durumda.’’

Hukukçular ne diyor?

YARGITAY`ın kararı sermaye piyasası hukuku ile ilgilenen hukukçular tarafından da değerlendirildi. Hukukçuların bakışı şöyle: ‘‘Yeni Sermaye Piyasası Mevzuatına göre bu konuda çok sıkı önlemler getirildi. Yatırımcının lehine eski mevzuatta bulunmayan pekçok hüküm var artık. Sözleşme imzalanmış dahi olsa yatırımcı aleyhindeki hükümler kabul edilmiyor.’’
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.209 Değişim: 0,00% Hacim : 130.046 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.209
Açılış: 10.097
32,3961 Değişim: 0,11%
Düşük 32,3164 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,7936 Değişim: 0,01%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 34,8890
Açılış: 34,7913
2.399,40 Değişim: 0,11%
Düşük 2.392,53 03.05.2024 Yüksek 2.404,86
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.