Toskay Turistler`e Yasak Yok

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Devlet Bakani Toskay: -``Genel Nüfus Sayimindan Başarili, Sağlikli Sonuç Alabilmemiz Türk Halkinin Nüfus Sayimina Olumlu Yaklaşmasi İle Mümkün Olacak`` -``Kamuoyunda Nüfus Sayimi İle İlgili Olumsuz Bir Hava Yaratmanin Kamu Yarari İle Bağdaşir Bir Tarafi Yoktur`` -``Organize Turlarla Gelen Turistlerin Sayimdan Sonra Programlarinda Büyük Değişiklik Olmayacak. Her Türlü Tedbir Alindi``


ANKARA (A.A) - 20.10.2000 - Devlet Bakanı Tunca Toskay, genel nüfus sayımından başarılı, sağlıklı sonuçlar ve doğru veriler alabilmenin bütün Türk halkının nüfus sayımına olumlu yaklaşması ve doğru ve sağlıklı bilgiler vermesi ile mümkün olacağını söyledi. Toskay, Pazar günü yapılacak Genel Nüfus Sayımı ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, sayımın geçici sonuçlarının en geç iki hafta içinde açıklanacağını kaydetti. Sayımın ardından soru kağıtlarının belirli bir sistemde DİE`ye geleceğini anlatan Toskay, bunların değerlendirilebilmesi için Enstitü`nün iç çalışma sistemini ayarladığını belirtti. Toplam bin 600 tonu bulan soru kağıtlarının belirli bir depoda muhafaza edileceğini ve belirli bir sıralama ile değerlendirileceğini ifade eden Toskay, bundan önce en erken 3.5 yılda açıklanan sayım sonuçlarını, 18 ay içerisinde açıklamayı hedeflediklerini söyledi.



-``TURİSTLER GİTMEK İSTEDİKLERİ YERE GİDECEKLER``-

Toplantıda, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Devlet Bakanı Toskay, Kuşadası`na pazar günü gelecek turist gemileri ile ilgili bir soru üzerine, söylendiği şekilde bir problem olmayacağını kaydetti. Gereken tedbirlerin alındığını kaydeden Toskay, ``Turla geldiklerine göre, pasaport kontrolünden geçer geçmez sayımları yapılacak. Turistler gitmek istedikleri yerlere, Efes dahil her yer açık bulundurulacak, oralara gidecek`` dedi. Kuşadası`nın özellikle merkezinin küçük olduğunu vurgulayan Toskay, bu nedenle sayımın çok süratle bitirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Gelecek gemilerin saatlerinin bilindiğini ifade eden Toskay, ``Sayım bitirilir bitirilmez, kaymakamlık sokağı çıkma yasağını kaldıracak ve dükkanlarda alış veriş yapma ikmanı olacak`` dedi. Toskay, bu problemlerin ilk defa karşılaşılan problemler olmadığını da belirtirken, şöyle devam etti: ``30 trilyon liraya malolan ve Türkiye`de en önemli veri tabanının oluşturacak bir faaliyeti gerçekleştirmeye 2 gün kaldı. Genel nüfus sayımından başarılı, sağlıklı sonuç alabilmemiz, doğru veriler alabilmemiz, bütün Türk halkının nüfus sayımına olumlu yaklaşması, doğru bilgiler vermesi sağlıklı bilgiler vermesi ile mümkün olacak. Küçük lokal bazı problemleri çok önemli bir hale getirip, kamuoyunda nüfus sayımı ile ilgili olumsuz bir hava yaratmanın kamu yararı ile bağdaşır bir tarafı yoktur. Defakto sistemi ile sayım yapıyoruz kanuna göre sokağa çıkma yasağını uygulamak zorundayız. DİE şu anda yürürlükteki kanunlara ve Türkiye`nin nüfus sayımını doğru yapabilmek için, görevlendirilmiş bir kuruluştur. Küçük lokal problemlerin çözümü içinde DİE elinden gelen imkanları kullanarak tedbirleri almaktadır.``


-``TOPLUMUN HAFIZASI ZAYIF``-

Bakan Toskay, sayımla ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine, ``Türk toplumunun hafızası biraz zayıf. Bu hafızanın zayıflığı tek tek fertlerle birlikte toplumun bilinci ile beraber medyada da görülüyor`` dedi. Genel nüfus sayımının defakto sistemle uygulanacağını ve devamlı olarak aynı sistemin uygulandığını hatırlatan Toskay, şöyle devam etti: ``Daha evvel uygulanan sistem ne ise 2000 nüfus sayımında da uygulanan o. Defakto sistemi uygulayan bugün gelişmiş bir ülke olan İngiltere`de bugün turistleri aynı şekilde saymaktadır. Turistlerin Türkiye`deki ikametlerinin en önemli parçası zaman tabi. Zamanlarının heba edilmemesi için, alınmış olan tedbirler var. Özellikle turlarla gelmiş turistlerin Türkiye`ye gelen turistlerin çok önemli bir bölümü organize turlarla gelmektedir. Organize turlarla gelen turistlerin pazar günkü prorgmalarında sayımla ilgili işlem bittikten sonra herhangi büyük bir değişiklik de olmayacak.


Bu konuda her türlü tedbir alındı.`` Toskay, turistlerin sayımı ile ilgili Turizm Bakanlığı`ndan da birtakım eleştirilerin geldiğini ancak, Turizm Bakanlığı`ndan sayımdan önce soru kağıdı ile ilgili görüş istendiğini kaydederek, şöyle devam etti: ``Turizm Bakanlığı`ndan da soru kağıdı ve sayımın uygulanması ile ilgili bazı eleştiriler geldi. Turizm Bakanlığı dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarına soru kağıdı ile ilgili önerilerini bize bildirmeleri istendi ve hepsinden de bize resmi cevaplar geldi. Bu arada 16 Ağustos 1999 tarihinde Turizm Bakanı adına Müsteşar Yardımcısı imzası ile oradanda bir kağıt geldi ve soru kağıdında turistlerin sayımı ile ilgili olarak özel bir istek bize intikal etmedi.


25.8.1999`da soru kağıdının oluşturulması için tüm kamu kurum ve kuruluşlarından yetkililerin katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda da Turizm Bakanlığı`nın özel bir isteği söz konusu değil. Biz makul olan ve kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı olan hususları, uluslararası normlar elde edilen verilerin daha evvelki sayımlarda elde edilmiş verilerle karşılaştırılabilmesini sağlıyacak bir süreklilği gözeterek dikkate almaya çalıştık. Yani burada bir bilgi eksikliği söz konusu.``



-``NÜFUS KAĞIDININ GÖSTERİLMESİ ZORUNLU DEĞİL``-

Bakan Toskay, sayımda nüfus kağıdının gösterilmesinin zorunluluğuna ilişkin bir soru üzerine de nüfus kağıdı göstermenin zorunlu olmadığını bildirdi. ``Kendilerine, soracağız bütün kişisel niteliklerini tespit edeceğiz`` diyen Toskay, nüfus kağıdının olup olmaması, o bireyin nüfus sayımında sayılmasını kesinlikle engellemeyeceğini kaydetti. Sokakta yaşayanların sayımı ile ilgili bir başka soru üzerine de Toskay, ``O konuda da bütün tedbirler alındı. Sayılmamış kimseyi bırakmayacağız`` dedi. Bakan Toskay, ``Siz de bu son ev hapsi diye bir söz verebilirmisiniz`` şeklindeki soru üzerine de ``O sözü vermek ne bakan olarak benim, ne de DİE`nin imkanları dahilinde olan birşey değil`` dedi.


Haritalara bağlı bir adres çerçevesinin belediyeler tarafından oluşturulmasının ve ulusal kimlik sisteminin oluşturulmanın ve bunun güncel şekilde seyreder hale gelmesinin gerektiğini anlatan Toskay, ``Ancak ondan sonra bu sistemden, başka bir sisteme geçme imkanını sağlar. Türkiye`nin yani sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan belli bir aşamayı gerçekleştirmesine bağlı bir şey. Bunu dememin imkanı ve temeli yok`` diye konuştu.


-``SORULAR İÇİN SÜRE YETERLİ``-

Toskay, sokağa çıkma yasağının devam ederken, belli bir süre geçtiği halde o bölgeye nüfus memurları gelmemişse ihbar talefonları edilebileceğini bildirirken, ``Orada kurulmuş olan sistemle yedek sayım memurları o tarafa intikal ettirilecek. Ancak, mükerer sayıma yolaçabilecek bu tarzdaki şeylerde elimizde gelişmiş yöntem ve tetkikler var. Mükerrer sayımı bu şekilde yapmak mümkün olmayacak`` dedi. Tüm soruların sorulması için zamanın yeterli olup olmayacağına ilişkin bir başka soru üzerine de Toskay, ``Onların hepsinin testi yapıldı, bu süreler rahatlıkla yetecek. 1 milyona yakın kişiyi sahada serferber etmemiz bu sebeplerden kaynaklanıyor`` dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.884 Değişim: 1,73% Hacim : 69.807 Mio.TL Son veri saati : 15:17
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,4723 Değişim: -0,04%
Düşük 32,4026 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8710 Değişim: -0,29%
Düşük 34,7774 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.445,37 Değişim: 0,38%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.