Sezer Affetmedi

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Affı veto eden Cumhurbaşkanı Sezer: Yasa, eşitlik ilkesine aykırıdır. Toplum vicdanını incitecek içeriktedir. Cezaevleri mevcudunun azaltılması gibi hukuksal değerden yoksun düşüncelerle af yetkisinin kullanılması, adalete duyulan güveni azaltır.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Şartla Salıverme Yasası`nı veto etti. Sezer, 4610 sayılı ``23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun``u Anayasa`nın 104. maddesi gereğince bir kez daha görüşülmek üzere TBMM`ye iade etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, 6 sayfalık veto gerekçesinde, ``Böyle bir yasanın yayımlanması, `devletin temeli adalettir` inancını yok edecek, toplum düzenini bozacak ve yurttaşların adalete olan güvenini sarsacaktır.`` görüşüne yer verdi. Söz konusu yasanın, ``Anayasa`nın eşitlik ilkesine, hukuka, adalete, toplum huzurunu sağlamaya yönelik olmadığını`` ve ``toplum vicdanını incitecek içerikte`` bulunduğu kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, ``Cezaevlerinin mevcudunun azaltılması gibi hukuksal değerden yoksun düşüncelerle af yetkisinin kullanılması, toplumda adalete ve yasalara duyulan güveni azaltır.`` dedi.

``On yıllık indirim süresinin koşulsuz bir af niteliğinde olduğu sonucuna varıldığını`` kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, ``Ancak, bu sonuç, on yıllık indirimle hükümlülük süresi dolmuş olanların şartsız salıverilmeleri yerine şartla salıverilmelerinin öngörülmüş olmasıyla bağdaşmamaktadır.`` uyarısında bulundu.

İşte veto gerekçeleri

``Yasa koyucunun suç türünden, suçlunun kişiliğinden ayrı, kesinleşmiş hükümden önceki evreye dönük suça ve suçluya göre uygulanma öngörmesi şartla salıverme ve erteleme kavramlarının hukuksal nitelikleri ile bağdaşmamaktadır. Yasa, Anayasa`nın eşitlik ilkesine, hukuka, adalete, toplum huzurunu sağlamaya yönelik değildir ve toplum vicdanını incitecek içeriktedir. Cezaevlerinin mevcudunun azaltılması gibi hukuksal değerden yoksun düşüncelerle af yetkisinin kullanılması, toplumda adalete ve yasalara duyulan güveni azaltır.

10 yıllık indirim şartsız

Yasaya göre, hükümlünün on yıllık ceza indiriminden başka, süresi dolduğunda, ayrıca şartla salıvermeden de yararlanacağı, dolayısıyla on yıllık indirim süresinin koşulsuz bir af niteliğinde olduğu sonucuna varılmaktadır. Ancak, bu sonuç, on yıllık indirimle hükümlülük süresi dolmuş olanların şartsız salıverilmeleri yerine şartla salıverilmelerinin öngörülmüş olmasıyla bağdaşmamaktadır.

Anayasa`ya uyulmalı

Af yetkisi kullanılırken, Cumhuriyetin nitelikleri arasında sayılan toplumun huzuru, adalet anlayışı ve hukuk devleti kavramlarının ve herkesin yasalar önünde eşit olup, kimseye ayrıcalık tanınamayacağı ilkesinin gözden uzak tutulmaması, affın, adil ve dengeli sonuçlar vermesine, suçtan zarar görenlerin olabildiğince incitilmemesine ve yapılan düzenlemenin Anayasa`ya uygun olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Çelişkilerle dolu

Yasadaki önemli bir çelişki, eylemlerin ağırlığı nedeniyle kamu düzenini bozup, kamu vicdanını incitici nitelikte olan ve karşılığında idam cezası öngörülen TCY`nin 450. maddesi; müebbet ve 24-30 yıl ağır hapis cezası öngörülen maddelerin yasa kapsamına alınmasına karşılık, kısa süreli hürriyeti bağlayıcı yaptırım öngören TCK`nın çok sayıda kuralı kapsam dışında bırakılmıştır.

TCK`nın, ırza geçme ya da ırza tesaddi eylemleri nedeniyle mağdurun ölümüne sebebiyet veren faile müebbet ağır hapis cezası öngörülen 418. maddesi kapsam dışında bırakılırken, kaçırılan kimsenin ölümüne neden olanlar için müebbet ağır hapis cezası yaptırımı öngörülen 439. maddeye aykırı davrananların, yasadan yararlanmaları sağlanmıştır. Memuriyet görevini kötüye kullananlar aftan yararlanamayacak; buna karşılık, nüfuz ve tesir altında karar veren yargıçlar, yararlanabileceklerdir.

Hukukumuzda bir ilk

Kapsamdaki tüm suçlar yönünden yasada öngörülen davanın ertelenmesi kavramı hukukumuza ilk kez getirilmektedir. Ancak, yasada, davanın ertelenmesinin koşulları belirlenmemiş, diğer yasa kurallarıyla uyumu gözetilmemiştir. Bu da uygulamada farklılıklar ve eşitsizlikler yaratabilecektir. Yargıya büyük yük getirecek ve adalete duyulan güvenin yıpranmasına neden olacaktır.

Olumsuzluk ödüllendiriliyor

Ayrıca, iyi halli olmamaları nedeniyle şartla sarılvermeden yararlanamayanlar Yasa kapsamına girerken bu kuralla, iyi halli olmaları nedeniyle şartla salıverilenler Yasadan yararlanamamaktadır. Olumsuzluğun ödüllendirildiği bir haksızlık ortaya çıkmaktadır.``(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.791 Değişim: 0,83% Hacim : 31.240 Mio.TL Son veri saati : 12:34
Düşük 8.695 19.03.2024 Yüksek 8.804
Açılış: 8.702
32,3410 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,0620 Değişim: -0,34%
Düşük 35,0620 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.238,70 Değişim: -0,22%
Düşük 2.232,38 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.