Liderler haftada 3 gün görüşecek

16.02.2004 - 16:48 | Son Güncelleme :

Perşembe günü başlayacak müzakerelerde liderler haftada 3 kez buluşacak, teknik komiteler ise her gün toplanacak

BM Genel Sekreteri Kofi Annan gözetiminde New York zirvesinde varılan mutabakatla Kıbrıs görüşmelerinin prosedürü ve takviminin belirlenmesinin ardından yeni müzakere süreci, 19 Şubat Perşembe günü BM kontrolündeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı´nda başlayacak.

Teknik komiteler de aynı gün çalışmaya başlayacak. Ledra Palace veya müzakereci heyetle birlikte Lefkoşa Uluslararası Havaalanı´nda çalışması planlanan teknik komiteler, yasalar, uluslararasıanlaşmalar ve ekonomik konular olmak üzere 3 ayrı konuda teknik hazırlıkları yapacak. 3 ayrı komiteye bağlı olarak alt komiteler de oluşturulacak.

BM Barış Gücü, 1977 yılından beri kullanılmayan havaalanının görüşmelere hazırlanması için çalışma başlatırken, KKTC de tüm birimleriyle yoğun bir tempoda çalışmaya başladı. Müzakere sürecinde teknik hazırlıkları yapacak 3 ayrı komitenin Türk üyelerinin ve uzmanların çalışma yapacağı eski Kıbrıs Türk Ticaret Bankası binası bu amaçla hazırlanmaya başladı.

Ticaret Bankası´nın tasfiye edilmesiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu´na, yani devlete devredilen toplam 6 katlık binanın ilk 3 katının bu amaçla düzenlenmesi için ilk çalışma bugün yapıldı.

TALAT BİNADA İNCELEME YAPTI
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile birlikte görüşmeci heyette yer alanBaşbakan Mehmet Ali Talat, binada inceleme yaptı. Müsteşarı Ahmet Fikretler ve Özel Kalem Müdürü Yonca Şenyiğit ile binada yetkililerdenbilgi alan Talat, teknik heyetlerin en iyi şekilde çalışması için gerekli düzenlemelerin yapılması talimatını verdi. Başbakan Talat, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, binanın giriş dahil ilk 3 katının komitelerin çalışması için düzenleneceğini söyledi.

Komitelerin, yasalar, uluslararası anlaşmalar ve ekonomik konular olmak üzere 3 ayrı konuda çalışma yapacağını, bunlara alt komitelerin ve uzmanların da eklenmesiyle geniş bir çalışma grubu oluşacağını belirten Talat, yurtdışından da uzman getireceklerini bildirdi. Başbakanlık bünyesinde kurulan Avrupa Birliği (AB) biriminin de bubinada çalışabileceğini söyleyen Talat, ´´Zaman zaman burada bulunacakTürkiye Dışişleri heyeti ile uzmanlardan oluşacak heyet de burada çalışabilir ama bu kesin değil´´ diye konuştu.

Komite üyelerinin isimlerinin henüz netleşmediğini belirten Talat,´´Komitelerin çarşamba günü BM´ye bildirilmesi gerekir, dolayısıyla çarşambaya kadar kesinleşecek. Henüz kesin değil. Her komite 8-10´ar kişi olacak ve bu isimler BM´ye bildirilecek´´ dedi. Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı´nın yarına kadar heyet üyelerini belirleyeceğini bildiren Talat, ´´Çok ciddi, çok yoğun bir çalışma başlatıyoruz. İş yapacak ekipler oluşturmamız lazım. Çok iş var, üzerinde çalışılması gereken binlerce metin var´´ diye konuştu.

KOMİTELER DE HAVAALANINDA ÇALIŞACAK
Komitelerin perşembe günü müzakere süreciyle birlikte çalışmaya başlayacağını söyleyen Talat, ´´Dün aldığım bilgiye göre komiteler de havaalanında çalışacak´´ dedi. Talat, komitelerin Ledra Palace´ta çalışacaklarına ilişkin BM kaynaklı haberlerle ilgili olarak da ´´Duydum ama öyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Onların da havaalanında olduğunu duydum. Ama süreç ilerledikçe zaman zaman orada, zaman zaman burada gibi başka yöntemler de bulunabilir´´ diye konuştu. Talat, Annan planı ile ilgili müzakere süreci öncesinde oluşturulan teknik komitelerin çalışmalarından ve patent yasası gibi tamamlanan yasalardan bu dönemde yararlanılacağını kaydetti.

MUHALEFET VE MECLİSE BİLGİ VERİLECEK
Müzakere sürecinde KKTC´de bulunacak Türk heyetinin zaman zaman dönüşümlü çalışacağını söyleyen Talat, bugün için Cumhurbaşkanı Denktaş ile planlanan bir değerlendirme toplantısı olmadığını kaydetti. Talat, ´´New York´ta da, gelirken de değerlendirme yaptık. Dolayısıyla herhalde bugün görüşmeyiz ama görüşmeler başlamadan önce bir değerlendirme gerekecek´´ dedi. Perşembe günü başlayacak müzakereler öncesinde muhalefet ve meclise bilgi vereceklerini, ancak bu konudaki takvimin netleşmediğinikaydeden Talat, Ulusal Birlik Partisi´nin (UBP) ´´muhalefet de New York´ta olmalıydı´´ yönündeki eleştirilerinin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi: ´´Gidişimiz çok ani oldu. Bu süreç hep birlikte götürülecek. Derviş beyin (Derviş Eroğlu) veya herhangi bir liderin bu konudaki taleplerine hak vermemek mümkün değil. Elbette onların da sürekli bilgileri ve katkıları olması lazım. Aksi halde süreci başarıyla götüremeyebiliriz. Bu nedenle bizim için çok önemli. Mutlaka hem bilgilendireceğiz, hem de yardımlarını isteyeceğiz.´´

HAFTADA 3 GÜN VEYA HER GÜN
Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri arasındaki görüşmelerin perşembe günüLefkoşa Uluslararası Havaalanı´nda başlayacağını ve görüşmenin gündemiyle takvimin bu toplantıda belirleneceğini bildiren Talat, ´´Görüşmelerin haftada 3 gün mü, daha sık mı olacağı o gün belirlenecek. Belki yöntem farklılığı da olabilir. İlla da bütün görüşmelerde herkes her an bulunmayabilir. Benim planım prensip olaraksürekli katılmak ama diğer görevlerim yanında ne kadar sürekli bulunurum, onu süreç gösterecek´´ diye konuştu. Öte yandan, Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri arasındaki görüşmeleri sürdürecek BM Genel Sekreteri´nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto yanında, Avrupa Birliği Komisyonu´nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen da heyetiyle birlikte adaya geliyor. Türkiye´den bir heyet de müzakere sürecini KKTC´den izleyecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.221 Değişim: -0,55% Hacim : 34.350 Mio.TL Son veri saati : 11:21
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.282
Açılış: 10.282
32,2999 Değişim: -0,12%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,8105 Değişim: 0,00%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.408,57 Değişim: 0,63%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.