Kürtçe TV Sınırlı Olabilir

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin , Kürtçe televizyon yayını tartışmalarını değerlendirirken ``Yöresel bakımdan, kendi kültürlerini kullanmaları bakımından belki sınırlı yayın organlarıyla yayın yapmaları için bir düzenleme düşünülüyor. O halde, anayasaya aykırı olmaması düşünülebilir`` dedi. TBMM Başkanı Ömer İzgi , Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin`e iadeyi ziyarette bulundu.


Anayasa Mahkemesi`ni ziyaretinde, bir gazetecinin, ANAP ve DSP`nin siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran teklif hazırlığını anımsatarak ``Sizin MHP milletvekili ve Meclis Başkanı olarak bu konudaki tutumunuz ne olacak`` sorusu üzerine İzgi, şunları söyledi: ``Şu sırada, FP`nin Anayasa Mahkemesi`nde görülmekte olan bir davası var. O bakımdan, yasama organından çıkmamış bir kanun hakkında görüş beyan etmemiz doğru olmaz. O yönde bir görüş beyanı olursa korkarım ki, yasama organı hiç de haklı olmadığı bir olayda yargı organına etki yapmış olur. Bu itibarla bu sorunuza cevap vermek istemiyorum.`` Bumin ise aynı soruyu, ``Çok iyi bilirsiniz ki görülmekte olan bir davaya ilişkin olarak düşünce ve değerlendirme yapmak doğru olmaz`` dedi.


TBMM Başkanı İzgi, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun `un açıklamalarına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, Atasagun`un kişisel görüşlerini açıkladığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin de, Kürtçe televizyonun anayasa değişikliği gerektirip gerektirmediğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: ``Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, resmi dil olarak Türkçeyi ve devlet olarak üniter devlet sistemini öngörmektedir. Bu nedenle, çalışmanın hangi çerçeve içinde kalacağını şimdiden söylemek mümkün değil. Ama anayasa değişmeden resmi bir dil şeklinde olması kuşkusuz mümkün değil. Yöresel bakımdan, kendi kültürlerini kullanmaları bakımından belki sınırlı yayın organlarıyla yayın yapmaları için bir düzenleme düşünülüyor. O halde, anayasaya aykırı olmaması düşünülebilir. Bunun dışında kimi ülkelerde olduğu gibi resmi bir dil olsaydı, yazışma dili olsaydı anayasa değişikliği gerekirdi. Ayrıca, üniter devlet yapısına aykırılığı tartışılıyor.``


Bumin, Kürtçe televizyon konusunda çok fazla bir şey söylemek istemediğini, bu konu bir yasa olarak geldiğinde, anayasaya aykırı olup olmadığı konusunda değerlendirme yapmak durumunda kalacaklarını belirterek ``Yani, ileride bize gelecek konular hakkında önceden fikir bildirmek, o davalara katılmamamız gibi bir sonuç doğurur`` dedi. (CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.794 Değişim: 0,80% Hacim : 10.129 Mio.TL Son veri saati : 10:15
Düşük 9.763 26.04.2024 Yüksek 9.798
Açılış: 9.763
32,5906 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0033 Değişim: 0,09%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0475
Açılış: 34,9718
2.450,98 Değişim: 0,61%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.453,36
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.