Gece Yarısı Operasyonu

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

20 cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin 61 gündür sürdürdüğü ölüm oruçlarına dün erken saatlerde müdahale edildi. Bazı cezaevlerinde sorun çıkmazken, bazılarında çatışmalar yaşandı.


F tipi cezaevlerini protesto için çeşitli illerde başlatılan `ölüm orucu` eylemine 61`inci gününde müdahale edildi. Eylem yapılan cezaevlerinden bazılarına sabaha karşı giren komandolar, iki ay önce başlattıkları açlık grevini `ölüm orucu`na dönüştüren ve sağlık durumları çok kritik olan tutuklu ve hükümlüleri teker teker hastanelere kaldırırken, Çanakkale, Bursa, Bartın, Çankırı, Ceyhan ve Gebze`de günboyu direnişle karşılaşıldı. Güvenlik güçleri direnişi göz yaşartıcı bombayla kırmak isterken, Çanakkale E Tipi Cezaevi`ne çatıdan giren jandarmalara içeriden aralıklarla ateş açıldı. Ümraniye ve Çanakkale cezaevlerindeki müdahaleler sırasında 2 jandarma eri şehit edildi. Çanakkale`de 1`i silahla olmak üzere 2, Ceyhan`da 7, Çankırı`da 2, Bursa`da 3 asker yaralanarak hastanelere kaldırıldı.


DİRENİŞ GÖSTERDİLER;

`Ölüm orucu` eylemine müdahale, İçişleri, Adalet ve Sağlık bakanlıklarının koordinasyonuyla gerçekleştirildi. Müdahale kararından hemen sonra, illerde olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Polisler acil tebligat yapılarak evlerinden çağrıldı, Çevik Kuvvet ve robocop timleri hemen cezaevlerine sevk edildi. İçişleri Bakanlığı`nın sevk ve idare ettiği operasyondan önce, tüm illerde cezaevlerine giden an yollar trafiğe kapatıldı, güvenlik kontrolü başlatıldı, şüpheli kişiler gözaltına alınarak sorgulandı. Müdahale yapılacak cezaevlerinin çevresi jandarma birliklerince ablukaya alındı. Geceyarısından itibaren alarma geçirilen hastanelerde, `ölüm orucu`ndaki tutuklu ve hükümlülere acil müdahale için her türlü önlem alındı. Cezaevlerine ambulans ve sağlık ekipleri sevk edildi.


ULUCANLAR`DAN HABER UÇURULDU;

İlk müdahale Ankara Ulucanlar Cezaevi`ne yapıldıktan hemen sonra, buradan
`ölüm orucu` yapılan diğer cezaevlerine haber ulaştırıldı ve oralarda kargaşa başladı. Bu gelişme üzerine bazı illerde cep telefonuyla habarleşmeyi önlemek için Telsim ve Turkcell şebekeleri bu bölgelerde kapatıldı. Ulucanlar`dan sonra güvenlik güçleri Uşak ve Buca cezaevlerine girdi. Müdahaleyi öğrenen çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını cezaevlerinin önünde toplanırken, olayı izlemek için giden basın mensupları ve televizyonların canlı yayın araçları 1 - 2 km uzakta bekletildi.


BAKAN TÜRK: MÜDAHALE SONUNA KADAR GİDECEK;

TBMM Adalet Komisyonu`ndan saat 15.00 civarında çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bazı cezaevlerinde müdahalelerin, direniş nedeniyle sürdüğünü belirterek, ``Şu ana kadar 4 kişi kendini yakmak suretiyle hayatını yitirmiş, Ümraniye ve Çanakkale cezaevlerindeki müdahaleler sırasında da 2 jandarma eri şehit olmuştur`` dedi. Türk, 2 aydan beri terör örgütlerinin zorlamasıyla açlık grevinde ve ölüm orucunda bulunan insanların kurtuluşunu sağlayacak bir müdahalenin yürütüldüğünü belirterek, bu eylemin en kısa sürede sona erdirilmesini beklediğini söyledi. Türk, bir TV muhabirinin ``Direniş ortadan kalkmazsa sonuna kadar gidecek misiniz?`` sorusuna da, ``Elbette... Bu müdahalenin bir amacı var. Müdahalenin amacı, açlık grevi ve ölüm oruçlarına sevk edilenlerin kurtarılması ayrıca bu eylemleri yöneten ve yürütenlerin kontrol altına alınmasıdır. Bu gerçekleşinceye kadar sürecektir`` karşılığını verdi. Direnişin olduğu 7 cezaevinde müdahalelerin sürdüğünü, Adana, Ankara, Nazilli, Nevşehir, Uşak, Elbistan, Kırşehir, Niğde, Ermenek, Bartın, Aydın, Malatya ve Buca cezaevlerinde ise sona erdiğini belirten Türk, ``Askerimiz, hazırlanan planı başarıyla uygulamaktadır`` diye konuştu.


KOLAY BİR OPERASYON DEĞİL

Türk, ``operasyonlar bugün biter mi?`` sorusuna karşılık şunları söyledi: ``Bazı yerlerde zorlu bir direniş var. Bu kritik cezaevleri, 1991`den beri devletin kontrol edemediği, terör örgütlerinin koğuşlara hakim olduğu cezaevleridir. Bu nedenle, bu cezaevleri itibarıyla çok kolay bir operasyon söz konusu değildir. Bunu baştan da bekliyorduk. Ama operasyon başarıyla sonuçlanıncaya kadar sürecektir.`` Bakan Türk, Sincan F Tipi Cezaevi`ne nakiller olduğu şeklindeki haberleri doğrulayarak, şunları söyledi: ``Cezaevleri dolu. Burada bir operasyon yapılıyor. Onları bir yere nakletmemiz gerekiyor. Bir kısmı hastanelerde.``


GÜNBORU CEZAEVLERİNDE NELER OLDU?

Bayrampaşa Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 45, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 88, 1 tutuklu ve hükümlü ölü, 4 tutuklu ve hükümlü yaralı. Cezaevinde güvenlik güçlerine kalaşnikofla ateş açıldı.
Ümraniye Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 66, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 149, 1 tutuklu ve hükümlü ölü, 1 güvenlik görevlisi şehit, 3 güvenlik görevlisi yaralı.

Bursa Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 27, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 105, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 27, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 105, 2 tutuklu ve hükümlü ölü, 3 tutuklu ve hükümlü yaralı.

Çanakkale Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 29, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, 1 güvenlik görevlisi şehit.

Bartın Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 20, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 26, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 20, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 26.

Çankırı Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 16, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 43, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 16, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 43, 1 tutuklu ve hükümlü yaralı.

Aydın Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 6, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 6, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Ceyhan Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 66, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 66.

Malatya Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 19, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Buca Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 14, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 29, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 14, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 29.

Adana Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 2, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 2.

Gebze Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 112.

Ankara Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 2, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 14, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 2, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 14.

Nazilli Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 23, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 23.

Nevşehir Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 41, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 41.

Uşak Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 16, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 7, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 16.

Elbistan Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 11, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 1, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 11.

Kırşehir Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 13, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 13.

Niğde Cezaevi: Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlü sayısı 3, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 3, ölüm orucundan kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 3, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 3.

Ermenek Cezaevi: Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 22, açlık grevinden kurtarılan tutuklu ve hükümlü sayısı 22.

CEP TELEFONUYLA KENDİNİZİ YAKIN EMRİ;

Ankara - Bayrampaşa ile Bartın cezaevlerindeki mahkumların operasyonlar sırasında birbirleriyle haberleştikleri tespit edildi. İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, iki cezaevinde tutuklu bulunan mahkumlar arasında saat 05.35`de geçen telefon görüşmesi şöyle:

Bartın Cezaevi: Efendim.

Bayrampaşa Cezaevi: Alo, merhaba.

Bartın Cezaevi: Merhaba.

Bayrampaşa Cezaevi: Sizi düşürmekte zorlandık. Bizim diğer aleti kapattık şimdi.

Bayrampaşa`ya saldırı var. Bizde de hazırlık var. Biliyor musun?

Bartın Cezaevi: Bizde de hazırlık var. Şimdi bütün birimlerimizde saldırı var. Niğde`de saldırıya başladılar. Ceyhan`da saldırıya başladılar. Çanakkale`de de saldırıya başladılar. Bizim buraya geldiler tamam mı, kapıda...

Bayrampaşa Cezaevi: Ne var sizin orda?

Bartın Cezaevi: Bizim burada şimdi C tarafından başladılar, girdiler. Biz barikatları falan kuruyoruz. Çanakkale`deki arkadaşlar, suyu kesmişler. Eğer götürülme durumunda bütün arkadaşlar ölüm orucuna başlayacaklar. Ceyhan`a da aynı doğrultuda haber iletmeyi düşünüyoruz.

Bayrampaşa Cezaevi: Ölüm orucu olan tüm birimlerimizde o zaman söyleyin, saldırı başlayan birimlerimizde bir arkadaşımız kendini yaksın.

Bartın Cezaevi: Bir arkadaşımız kendisini yaksın.

Bayrampaşa Cezaevi: Sadece bir direnişçi kendisini yaksın ve verin.

Bartın Cezaevi: Bir direnişçi kendisini yakıp, vereceğiz, tamam.

Bayrampaşa Cezaevi: Evet, yani bu saldırı kesilmediği sürece onlar bize elini sürmeden, hepimiz yakacağız. Bunu bilsinler.

Bartın Cezaevi: Tamam, tamam.

Bayrampaşa Cezaevi: Görüşürüz, hoşçakal.

Bartın Cezaevi: Görüşürüz, hoşçakalın. Biz sizi bu numaradan mı arayalım?

Bayrampaşa Cezaevi: Evet, evet.

Bartın Cezaevi: Tamam oldu, görüşürüz. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.337 Değişim: 0,00% Hacim : 127.583 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 07.05.2024 Yüksek 10.376
Açılış: 10.283
32,2595 Değişim: 0,01%
Düşük 32,2134 08.05.2024 Yüksek 32,2802
Açılış: 32,2564
34,6760 Değişim: -0,10%
Düşük 34,6184 08.05.2024 Yüksek 34,7562
Açılış: 34,7107
2.404,37 Değişim: 0,17%
Düşük 2.392,48 08.05.2024 Yüksek 2.405,40
Açılış: 2.400,34
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.