Erdoğan`ın kızdığını tasarı yasalaştıracak

18.07.2013 - 11:09 | Son Güncelleme :

Erdoğan ’ın bankaların faiz dışı gelirlerine dikkat çekerek “kredi kartı kullanmayın” çağrısına Tüketici Hakları Derneği tepki gösterdi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/recep-tayyip-erdogan1.jpg">Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın bankaların faiz dışı gelirlerine dikkat çekerek “kredi kartı kullanmayın” çağrısına Tüketici Hakları Derneği tepki gösterdi.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin gelir seviyesinin yükseltilmesi durumunda kredi kartlarında hiçbir sorun kalmayacağını belirtirken “Gelecek dönem Meclis’te görüşülecek olan tüketici yasa taslağı ile bankaların aldığı ücret ve komisyonlar yasal hale getirilecek. Ondan sonra tut tutabilirsen bankaları” dedi.

Tüketicilerin açlık ve yoksulluk sınırında kaldığı için kredi kartıyla gündelik ihtiyaçlarını gördüğünü belirten Çakar, “İnsanların cebinde para yok o yüzden kredi kartlarını kullanıyor. Bankalar da neredeyse yeni doğan çocuğa dahi kredi kartı gönderiyor. Neden çünkü bu işten para kazanıyor. Başbakanın söylemiyle insanların sadece gıda alması gerekiyor. Ama bir de sürekli pompalanan bir tüketim kültürü var. Siz hiç zengin bir insanın çocuğunun kredi kartı sorunu yaşadığını, bu yüzden bunalıma girdiğini gördünüz mü; göremezsiniz çünkü olay tamamen gelirle ilgili bir durum” dedi.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Tüketici dava açamayacak

Gelecek dönemde Meclis’te yasalaşması öngörülen tüketici yasa tasarısı ile de bankaların ücret, masraf ve komisyon alabileceklerinin yasal olarak güvence altına alındığını belirten Çakar, şöyle devam etti: “Halen uygulanmada olan mevcut yasada olmayan hükümler mevcut tasarıda bankaların istekleri doğrultusunda yasal hüküm ve garanti altına alınarak tüketicilerin dava açabilme, hak arayabilmelerinin önü kapatılıyor. Artık, tasarı bu şekilde Genel Kurulda kabul görüp yasalaşırsa tüketiciler dava açamayacak ve tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuruda bulunarak haklarını arayamayacaklar. Bu da tüketicilerin faiz lobisine nasıl teslim edildiğini açıkça gösteriyor. Ondan sonra tut tutabilirsin bankaları.”

Bankaların bezdiren uygulamaları

Başbakan’ın konuşmasında dikkat çektiği faiz ve komisyon gelirlerinde önemli artışlar yaşandı.

Şöyle ki:

Bankaların 2008 yılında 17.4 milyar lira olan faiz dışı gelirleri, 2012 sonunda 27 milyar lira oldu.

2008’de 2.5 milyar lira olan ücret ve komisyon gelirleri ise 2012 sonunda 4.4 milyar lirayı aştı.

2008 ile bu yılın 5 aylık dönemi arasında geçen sürede bankaların toplam faiz dışı gelirleri 127 milyar lira, ücret ve komisyon gelirleri toplamı ise 19.5 milyar lirayı aştı.

Bankalar Başbakan’ın işaret ettiği gibi, son dönemde özellikle bankacılık hizmet gelirlerindeki aşırı uygulamalarla tepki çekiyor. Öyle ki;

Bazı bankalarda çocuklarının kumbarasını açtırmak için şubeye gelen tüketiciden kumbaradaki parayı saymak için ücret talep ediliyor.

Bankalar 60’ın üzerinde işlemde değişik isimler altında ücret alıyor.

Meclis’teki Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı bankaların özellikle faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirilebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından yapılacağını düzenliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.