Erdoğan: Çekiliyoruz diyemeyiz

19.03.2004 - 09:12 | Son Güncelleme :

Başbakan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş`ın İsviçre`de başlayacak Kıbrıs görüşmelerinden çekileceğine inanmadığını belirtti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş`ın İsviçre`de başlayacak Kıbrıs görüşmelerinden çekileceğine inanmadığını belirterek, Biz buradan çekiliyoruz dememeliyiz, diyemeyiz dedi.

Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu`ndan katıldığı STV`deki Haluk Örgün ile Haber Kritik programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, gelişmelerden anladığımız kadarıyla Ankara`ya haber vermeden, Kıbrıs görüşmelerinden çekildiğini açıkladı. İsviçre`ye sanırım Denktaş`sız gidiyorsunuz. Bu çözümü nasıl etkiler? sorusunu yanıtlarken, Denktaş`ın bu müzakere süreçlerini başından beri götürdüğünü anımsattı.

Son dönemdeki müzakereler başlarken bunu başından sonuna kadar Denktaş`la götürmekte kararlı olduklarını her yerde ifade ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

Bu son noktada aslında Sayın Denktaş`ın ifadelerinden müzakereden çekilmek gibi bir şey anlamıyorum, böyle bir şeyi anlamak da istemiyorum.

Bu arada şöyle bir şey oldu. Yunanistan seçimleri yeni yapılmıştı. Seçimlerin ardından da Sayın Kostas Karamanlis`in, (bu başbakanlar düzeyinde değil de dışişleri bakanları düzeyinde yapılsın) şeklinde açıklaması oldu. Denktaş belki bundan dolayı (bunu uzaktan izleyeceğim) gibi bir yaklaşım göstermiş olabilir. Kaldı ki bize bugüne kadar resmi olarak intikal etmiş bir şey yok.

Erdoğan, onlarca yıl süren bu sorunun sadece KKTC`deki vatandaşı rahatsız etmediğini, Türkiye`dekileri de rahatsız ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

Bunun çözülmesi lazım. Siyaset çözüm sanatıdır. Siyaset sorun üretme sanatı değildir. Ama ülkemizde ne yazık ki Kıbrıs sorununa yaklaşırken sorun üretmeyi hedef alanlar var. Hamasetle yaklaşanlar var. Türkiye`nin 1974`teki barış harekatına o zamanlar karşı çıkanlar, o zamanlar TSK`yı işgalci görenler, şu anda Kıbrıs`a sahip çıkanlarla aynı fotoğraf karesinin içinde yer alıyor. Bunu anlamak mümkün değil.

Çözümsüzlük ortaya çıkarsa, bunun Güney`den olmasını dilediklerini ifade eden Erdoğan, Ama bizim olmazsa olmazlarımıza iş gelirse, orada biz de kalkar tavrımızı koyarız. Olay bu kadar basittir. Ama çözmek istiyoruz, iyi niyetimiz bu istikamette. 1 Mayıs`tan önce bu işin çözülmesinden yanayız diye konuştu.

Buradaki üç önemli hassasiyetin, iki kesimliliğin kuvvetlendirilmesi, garantörlüğün kuvvetlendirilmesi ve haritanın daha dürüst hale getirilmesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

TSK`nın orada varlığının devamını belli bir miktarda da olsa istiyoruz. Mal mübadelesi konusundaki hassasiyetlerimiz karşılıklı olarak görüşülüyor. Bunlar görüşülür, mutabakat sağlanırsa bir çözüme varılır. Ama (biz buradan çekiliyoruz) dememeliyiz, diyemeyiz.

Ben inanıyorum ki, Sayın Denktaş`ın da gazetelerde yer aldığı şekilde bir çekilmesi söz konusu değildir. Son ortaya çıkan tablo sebebiyle dışardan izleme, Sayın Başbakan Talat`ın ve Sayın Serdar Denktaş`ın gitmesi şeklinde değerlendirmiş olabilir.

Erdoğan, Sayın Denktaş`ın katılacağını düşünüyor musunuz? sorusu üzerine, Henüz böyle bir görüşmemiz olmadı ama görüşürüz dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.262 Değişim: 0,52% Hacim : 38.587 Mio.TL Son veri saati : 11:18
Düşük 10.214 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3689 Değişim: 0,03%
Düşük 32,3023 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,7905 Değişim: 0,00%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 34,8890
Açılış: 34,7913
2.393,61 Değişim: -0,13%
Düşük 2.390,58 03.05.2024 Yüksek 2.405,47
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.