Erdoğan: Bu son olmasın seneye yine bekleriz

16.03.2004 - 10:28 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 uluslararası şirketin başkan ve CEO`sunun katılımıyla gerçekleşen Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, ‘‘ Türkiye`nin artık uluslararası iş dünyasına entegre olmaya mecbur değil mahkum olduğunu söyledi.

Başbakan, Türkiye`de bir zihniyet devrimi yaşandığını anlattığı CEO`lara, yatırım beklentisi içinde olduğunu da dile getirdi.

Yatırım Danışma Konseyi`nin hem açılışında hem de bitişinde konuşan Başbakan Erdoğan, sonuç bildirgesindeki 7 önerinin geliştirilmesi için 8 aylık bir takvim belirlendiğini ve alınacak mesafeyi konseye bildireceklerini açıklayan Erdoğan, hükümetin bu öneriler doğrultusunda gerekli önlemleri en kısa sürede alacağını vurguladı. Erdoğan, ‘‘Yatırım Danışma Konseyi sadece bu toplantıdan ibaret kalmayacak. Yılda en az bir kez toplanarak gelişmeleri değerlendirecektir’’ dedi.

Ekonomide sağlanan ilerlemeler hakkında bilgi veren Başbakan, hükümetin yatırımlar konusunda yatırımcı taleplerine çok duyarlı bir çalışam yürüttüğünü belirtti. Türkiye`de artık bir günde şirket kurulabildiğini, yerli girişimciyle yabancı girişimci arasında hiçbir fark kalmadığını kaydeden Erdoğan, ‘‘Konsey üyeleri hükümetimizin göreve başlamasıyla elde edilen politik istikrarın, makro ekonomik istikrar konusunda kısa sürede aldığımız mesafenin ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için sarfedilen çabaların altını çizmiş ve bu olumlu gelişmenin devamlılığının önemini vurgulamışlardır’’ diye konuştu.

SON OLMASIN

Konukların bir çoğunun iş ilişkileri nedeniyle Türkiye`ye ilk ziyaretleri olmadığına dikkat çekerken, ‘‘Diğerleri, yani Türkiye`deki yatırım imkanını henüz değerlendirmemiş olanlarınız için ise bu ziyaretin son olmayacağını ümit ediyorum. Aslında bunun bir ümit değil, yaptığımız hazırlıklar çerçevesinde bir beklenti olduğunu belirtmeliyim’’ dedi.

Türkiye`nin dönüşüm sürecini anlatırken sadece ekonomik reformdan söz etmenin dönüşümün boyutu açısından yetersiz kalacağını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye 21`inci yüzyıla girerken bir zihniyet devrimi yaşamaktadır. Bunun içerisinde ekonomik hayatın yeniden yapılandırılmasının yanı sıra toplumun gündelik yaşamını ve gelecek kuşakların refahını doğrudan etkileyecek siyasi açılımlar da yer almaktadır.’’

Yatırım Konseyi`nden 7 ev ödevi çıktı

İdari ve bürokratik engellerin kaldırılması.

Fikri mülkiyet haklarını etkin uygulama.

Vergi sisteminin anlaşılır ve basit hale getirilmesi.

Kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması.

Hızlı, etkin işleyen, öngörülebilir yargı sistemi kurulması.

Yatırım Promosyon Ajansı kurularak sağlanan avantajların uluslararası iş dünyasının etkin biçimde bilgilendirilmesi.

Ar-Ge faaliyetlerine dönük yatırımların özendirilmesi.

Artık yatırım ortamında iyileşmeye odaklanacağız

TÜRKİYE`de son 16 aydır hem siyasi, hem makro ekonomik istikrarda gerçekten çok önemli mesafeler kaydettiklerini söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, bundan sonra yatırım ortamının iyileştirilmesine odaklanacaklarını belirtti. Yatırım Danışma Konseyi`nin dün sabahki ilk oturumundan önce bir açıklama yapan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, şu anda yatırımcılar için önlerini daha iyi görebildikleri bir ortam olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

‘‘Bundan sonra Türkiye`deki yatırım ortamınının iyileştirilmesine odaklanacağız. Mikro konulara eğileceğiz. Mevzuat, yasal düzenlemeler ve bürokratik engellerin azaltılmasına çalışacağız. Türkiye`nin her geçen ay, her geçen gün çok daha kolay bir ülke haline gelmesi için uğraşacağız. Bu toplantı, bu çabalarımızın bir göstergesi. Bundan sonra bir ya da iki kere gerçekleştireceğiz.’’

NOTLAR

Sizin Başbakan ‘Pragmatik ve interaktif’

19 Başkan ve CEO`nun katılımıyla gerçekleşen Yatırımcı Danışma Konseyi Toplantısı, İspanya`daki terör saldırısında ölenler için saygı duruşu ile başladı.

Yuvarlak masa düzenine göre oturan CEO`lara toplantı sırasında kanepe, nane şekeri soda, portakal ve elma suyu ikram edilirken, içecekler arasında kolaya yer verilmedi.

Tarih olarak toplantının zamanlamasını çok doğru bulan CEO`lar, Türkiye ile AB görüşmelerinin yoğunlaştığı ve reformların hızlandığı bir dönemde böyle bir toplantı yapılmasının çok önemli olduğu görüşünü paylaştı.

Başbakan`ın bir tam gününü kendilerine ayırmasından çok etkilendiklerini dile getiren CEO`lar, Erdoğan`ı ‘‘Sadece dinleyen değil, pragmatik ve interaktif bir başbakan’’ olarak nitelendirdiler. Bu arada Başbakan, toplantı bitiminde Çırağan`ın önünden kaldırılan tekne ile partisinin Üsküdar`daki mitingine yetişti.

Mitsui’nin CEO’su Norio Shoji rahatsızlandığı için katılmadı.

1- Michael Deppler (IMF Avrupa Direktörü)

2- Stef Wertheimer (Iscar Group)

3- Ali Babacan (Devlet Bakanı)

4- Tayyip Erdoğan (Başbakan)

5- James Wolfensohn (Dünya Bankası Başkanı)

6- Kemal Unakıtan (Maliye Bakanı)

8- Hans Joachim Korber (Metro AG)

9- Johannes Feldmayer (Siemens)

11- Michael Garret (Nestle)

12- Pierre Lassonde (Newmont)

13- Oğuz Satıcı (TİM)

14- Şaban Erdikler (YASED)

15- Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB)

16- Lewis Booth (Ford)

17- Giuseppe Marchio (Fiat)

18- Ömer Sabancı (TÜSİAD)

19- Marco Tronchetti Provera (Pirelli)

21- Michael Klein (Citigroup)

22- Pieter Kesteren (Nunza)

23- Bertrand Collomb (Lafarge)

24- Andrea Guerra (Merloni)

25- Rachid Mohamed Rachid (Unilever)

26- Paul Matthys (Arcelor)

27- Shuhei Toyoda (Toyota)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.209 Değişim: 0,00% Hacim : 130.046 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.209
Açılış: 10.097
32,3919 Değişim: 0,10%
Düşük 32,3164 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,7776 Değişim: -0,04%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 34,8890
Açılış: 34,7913
2.403,46 Değişim: 0,28%
Düşük 2.392,53 03.05.2024 Yüksek 2.404,86
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.