DSP ile MHP Medeni Krize Gebe

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

MHP, Adalet Bakanı`nın `Deldirtmem` dediği Medeni Kanun Tasarısı`nın hem `Türkçe` dilini beğenmiyor, hem de birçok değişiklik istiyor


Koalisyon ortakları DSP ile MHP arasındaki aftan sonra yeni krizin, Medeni Kanun Tasarısı`nda çıkması bekleniyor. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün `Deldirtmem` dediği tasarıda MHP, `aile reisliği, mal paylaşımı ve evlat edinme` başta olmak üzere değişiklikler istiyor. MHP, tasarının dilinin de anlaşılmaz olduğunu savunup, `hukuk` dili istiyor. Geçen yasama yılında TBMM`ye sevk edilen 1036 maddelik tasarı, önce Adalet Komisyonu`nda oluşturulan Alt Komisyon`da görüşüldü. Alt Komisyon`da tasarının birçok maddesi, başta MHP olmak üzere ANAP ve FP`li üyelerin itirazına neden oldu. Bunun üzerine koalisyon ortakları, tasarının komisyonda `delinmemesi` için `özel önlemler` aldı. ANAP, tasarıya karşı çıkan komisyon üyelerini değiştirdi ve kadın milletvekillerinden Işılay Saygın ile tasarıya sahip çıkan Sühan Özkan`ı üye yaptı. DYP`li Sevgi Esen, Anayasa Komisyonu`ndaki görevini bıraktı. Kadın dernekleri de tasarının aynen geçmesini sağlamak amacıyla görüşmeleri izleme kararı aldı. Tasarıya MHP`nin itirazı, dört maddede toplandı. MHP`li Edip Özbaş, Alt Komisyon raporundaki muhalefet şerhinde, tasarıda karşı çıktığı noktaları şöyle belirtti:


Dil: Tasarı, mümkün olduğunca Türkçe kelimelerle hazırlanmış. Ancak amaç çok aşılmış, yaşayan Türkçede yer almayan yapay kelimelere yer verilmiştir.

Aile reisliği: Evlilik birliğinin idaresi eşlere birlikte yüklenmektedir. İlk bakışta kadın-erkek eşitliği hususunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilecek bu düşüncenin, Türk aile yapısını temelinden sarsıp çatırdatacağı, aileyi bir kaosa sürükleyebileceğini göz ardı etmememiz lazım. Küçük de olsa her teşkilatın bir sorumlu idareciye ihtiyacı vardır.

Mal rejimi: Tasarıyla, evlilik birliğinde eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl olarak kabul edilmiştir. Bu, kutsal aile yapımızı, şirkete dönüştürecek ve evlilik öncesindeki hazırlıklar, evlilikten ziyade, bir şirketleşme; boşanma ise bir şirketin tasfiyesi şekline dönüşecektir. Paylaştırmalı mal ayrılığı sistemi daha iyi neticeler verebilir.

Evlat edinme: Tasarının evlat edinmede mirasçılık durumunu düzenleyen evlatlığın aynen diğer çocuklar gibi mirasçı olmasıyla ilgili hükmü, evlat edinmeyi düşünen aileler için zorlaştırıcı bir hükümdür. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.938 Değişim: 2,27% Hacim : 100.590 Mio.TL Son veri saati : 17:24
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4651 Değişim: -0,07%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7373 Değişim: -0,67%
Düşük 34,7023 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.443,03 Değişim: 0,28%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.