Denktaş: İki halk ayrımı esastır

26.02.2004 - 17:36 | Son Güncelleme :

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, toplumlar ve iki halk ayrımının kendileri için esas olduğunu, bunu değiştirmek niyetinde olmadıklarını söyledi

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, etnik ayrım denilen, toplumlar ve iki halk ayrımının kendileri için esas olduğunu, yeni bir ortaklıkta bunu hiçbir mazeret altında değiştirmek niyetinde olmadıklarını söyledi.

Denktaş, 4. gün görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Annan Planı´na göre yeni kurulacak Senato´da 24-24 eşitliğinin bulunduğunu hatırlatarak, planda bu konunun ´´kurucu devletlerin her birinden 24´´ diye geçtiğini kaydetti.

Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ´´Ama bizim içimize Rumlar da gelip yerleşeceği ve plana göre bunlara da siyasi haklar öngörüldüğü için, sonuçta ne oluyor? Demek kiSenato´ya Rum tarafından 24 Rum gelecek, ama bizden 18 Türk-6 Rum da gidebilir. Bu, iki egemen halka dayalı ortaklığı bozan bir şeydir.´´ İki egemen halka dayalı ortaklığın 1960 anlaşmalarında ve (eski BMGenel Sekreteri Butros) Gali fikirler dizisinde de bulunduğunu söyleyen Denktaş, ´´Şimdi devlet eşitliği diyerek bunu ortadan kaldırmak bizim için mümkün değildir´´ diye konuştu.

Denktaş, Türk tarafının bu konuda Papadopulos´un ´´Plandan çok büyük bir ayrılık istiyorsunuz´´ dediğini ve böylelikle ne kadar katı olduklarını gösterdiğini belirtti. Denktaş, müzakerelerin bu noktada yarın saat 10.00´a ertelendiğinikaydederek, şöyle devam etti:

´´Bizim söylediğimiz şu: Biz planın dışına çıkmıyoruz, planda Türkve Rum kurucu devletleri diyor. 7-8 kez bu planı okuduktan sonra bizimanlayışımız Türk devletinden Türk senatör, Rum devletinden Rum senatörgelecek. Mahkemelerde iki tarafı temsilen Türk ve Rum hakimler olacak.Buna (Hayır, eğer sizde oturuyorsa ve sizin iç vatandaşlığınızı almışsa Rum da olabilir, etnik ayrım olamaz kabul edilemez) diyorlar. O zaman demek ki biz çoğunluk idaresinde yavaş yavaş eritilip gideceğiz. Etnik ayrım denilen; toplumlar ve iki halk ayrımı esastır. Yeni bir ortaklıkta, bunu hiçbir mazeret altında değiştirmek niyetindedeğiliz.´´

DEROGASYONLAR KONUSU
Türk tarafının yeni kurulacak Kıbrıs devletinin AB´ye katılım anlaşmasının üye ülkelerin parlamentolarından yeniden geçmesi gerektiğini önerdiğine ilişkin Reuters´ın haberinin hatırlatılması üzerine, Denktaş şunları söyledi:

´´Bu öneriyi biz sunmuş değiliz. Milli varlığımız ve ekonomik açıdan korunmamız için bizim istediğimiz derogasyonlar vardır. Bunların geçerli olması için, AB uzmanlarının bunu söylüyor, bu söylediğiniz şekilde, 12 ya da kaç devlet olacaksa, bu devletlerin parlamentosundan geçmesi lazımdır. Buna geçici formüller bulunabilir, ama bu esastır. Bütün hukukçular bunun yapılması gereği üzerinde duruyor. Çünkü bu yapılmazsa kağıt üzerinde yazılan haklarla meseleyi kapatmış oluruz ve ileride başımıza geleceği kimse bilemez. Bu konuda hem ısrarlıyız, hem de AB bize yardımcı olmak için çalışacağını söylemiştir. Ama neticeyi almamız lazım.´´ Cumhurbaşkanı Denktaş, Papadopulos´un tutumu için ´´katı´´ ifadesini kullandığının hatırlatılması üzerine de, ´´Kendi açısından okatı, biz katıyız. Bir ara yol bulunabilirse, onu kimseye zarar vermeksizin bulmaya çalışacağız´´ dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: 0,00% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,3146 Değişim: -0,51%
Düşük 32,2112 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,6303 Değişim: -0,50%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.409,39 Değişim: -0,55%
Düşük 2.405,76 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.