Davutoğlu’ndan CHP ve MHP’ye çağrı

21.08.2015 - 09:38 | Son Güncelleme :
Davutoğlu’ndan CHP ve MHP’ye çağrı | Politika Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesi günü dolacak 45 günlük hükümet kurma süresinden önce iki önemli çağrıda bulundu

İlk çağrısını CHP ve MHP’ye yapan Davutoğlu, “İstedikleri mekanda, istedikleri süreyle, istedikleri gündemle oturmaya hazırım. Seçim hükümeti kuralım. Cumhurbaşkanımızın kararıyla değil Seçime milletvekillerinin oylarıyla gidelim” diye konuştu. Hürriyet'in haberine göre; ikinci çağrısını seçim hükümetinin kurulamama ve Cumhurbaşkanının karar vermesi ihtimali üzerine yapan Davutoğlu, “Bütün partilerin bu hükümette yer alması çağrısında bulunuyorum. Hiçbir bahane göstermeden, hiçbir gerekçeyle birinin diğerini dışlamasına izin vermeden, madem ki bu kadar büyük sınamalarla karşı karşıyayız, madem ki böyle bir karar alınmak zorunda kaldı, bütün Meclis’i temsil eden bir tabloyla hükümet kuralım diyorum” diye konuştu. Davutoğlu düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

SİYASİ SAYGISIZLIK

“7 Haziran’dan bu yana TBMM mantığı içinde bir çözüm bularak Sayın Cumhurbaşkanımızın 45 günlük sürenin sonunda ilan edeceği erken seçim olmaması için çaba sarfettim. Elimizi taşın altına koymamız gerektiğini ifade ettim. Ümitlendim ve her kapıyı çaldım. Bazen ağır hakaretlere rağmen. Tahrikdar açıklamalara rağmen. Biz egolarımızı bir kenara bırakırız milletimiz söz konusu ise. Ne çözüm ürettiler? Ne teklif ettiler? Her teklife hayır dedikten sonra sıkı yönetim ve MGK zeminine çekmeye çalışmak 28 Şubat mantığıdır. Siyasi Saygısızlıktır. Bugün MGK’da kendi görevini ifa eder. Ama TBMM kararları güvenoyu almış hükümetlerce... MGK kendi görevini kendi yürüyür. Türkiye cumhuriyeti anayasasını 12 Eylül Anayasa’sı için 2010’da referandum yaptık ve bu seçimlere yeni Anayasa diye girdik ancak bugün geçerli olana uygun hareket etmek gerekli. Mevcut anayasaya uymak herkesin görevi. Tarihi bir sınavla karşı karşıyayız tüm siyasi liderlerin önünde bu sınavı geçmek için birtakım imkanlar ve zorlu eşikler var. Bu imkanlar iyi değerlendirilmedi. Hükümeti kuramadık. İki yol var önümüzde.

Haberin Devamı

1920 ŞUURUYLA BULUŞALIM

Birinci yol; 24 Ağustos günü gelmeden, TBMM içinden bir hükümet çıkamadığı için Cumhurbaşkanımızın erken seçim kararı almasına gelin biz görevimizi yapalım ve TBMM içinden bir hükümeti erken seçim kararını alarak biz yapalım. Madem ki olmadı. Hükümet kuramadık. Biz sizden aldığımız emaneti size geri getiriyoruz derken bu emaneti alan milletvekillerinin oylarıyla gidelim. Cumhurbaşkanımızın kararıyla değil. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli’ye buradan çağrıda bulunuyorum, en kısa zamanda nerede ve hangi şartlarda isterlerse bir araya gelmeye hazırım. İstedikleri mekanda, istedikleri süreyle, istedikleri gündemle oturmaya hazırım. Birinci Meclis’te buluşabiliriz. Yeter ki milet bize sorumluluktan kaçtı demesin Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeliyle oturmaya, yasal ve anayasal reform zeminini konuşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isiyorum. Sayın Bahçeli ‘mübarek Cuma’ dedi. Yarın mübarek Cuma sonrasında milletimizin çağrısına Hacıbayram’dan bir yere gideriz. İlk Meclis’in odasında buluşalım? 23 Nisan 1920 şuuruyla buluşalım. Oturalım konuşalım. Şehit cenazemizde yüreği dağlayan sahnelere şahit olduk. Bir ses arkadan ‘Sayın Başbakanım bir araya gelin ve konuşun’ dedi.

ŞEHİTLERİMİZE SAYGI GÖSTERMİYOR

HDP ile ilk ziyareti yaptım ama şehitlerimize gerekli saygıyı göstermediklerini düşünüyorum. Bu cesur kararları almaktan çekinmeyenler tehditlere kulak asmaz. Kendi ifedeleriyle en küçük kararı bile Kandil’den gelen ve Paralel Devlet başkanlıkları kurmuş olanlar eleştiri getiremezler. Ama çağrım açıktır. Oturup konuşmaya hazırım. Yeter ki TBMM içinden çözüm bulalım. Artık uzun vadeli bir koalisyon olmayacağı açıktır. Evlatlarımızın geleceği söz konusu. Bir birimizi yıpratmak seviye anlamında düşük polemiler yerine gövdemizi bu taşın altına koyalım e birbirimizi suçlamadan halkımızdan pozitif bir gündemle oy isteyelim erken seçime giderken bir reform paketi de yapalım 2 ay birbirimize tahammül edemeyecek miyiz? Ekonomik istikrar anlamında ekonomiye cansuyu olacağını ve terörist odaklara en iyi cevabı teşkil edeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

HÜKÜMETTE YER ALIN

İkinci olarak, Cumhurbaşkanımızın karar alması durumunda, Anayasa’nın 114 ve 116’ncı maddelerinin ruhuna ve mantığına uygun olarak, bütün partilerin bu hükümette yer alması çağrısında bulunuyorum. Hiçbir bahane göstermeden, hiçbir gerekçeyle birinin diğerini dışlamasına izin vermeden, madem ki bu kadar büyük sınamalarla karşı karşıyayız, madem ki böyle bir karar alınmak zorunda kaldı, bütün Meclis’i temsil eden bir tabloyla hükümet kuralım diyorum.

HAKLARI YOK

(HDP’nin ismi biz veririz açıklaması) Bir yola çıktığımda bütün detayları düşünerek çıkarım. Anayasal ve yasal çizginin dışına çıkmadık, çıkmayız. İlgili maddelerini okuyanlar görürler. Ben ne yapacağımı bilirim. Belki bir istişarede bulunabilirdim ancak sözcülerinin hakaretleri sonrasında benden böyle bir şey istemeye hakları yok.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: -0,37% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,3969 Değişim: -0,26%
Düşük 32,3886 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,7811 Değişim: -0,07%
Düşük 34,7238 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8064
2.419,70 Değişim: -0,12%
Düşük 2.417,31 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.