59. Hükümet kuruldu

Güncelleme Tarihi:

59. Hükümet kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2003 18:01

Cumhurbaşkanı Sezer`le görüşen Erdoğan kabineyi açıkladı. Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı görevlerine getirildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer´in 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´nin Bakanlar Kurulu´nu kabul ettiğini bildirdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü´nde açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Erdoğan, 11 Mart Salı günü Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kendisine tevdi edilen 59. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurma göreviyle alakalı olarak Bakanlar Kurulu listesini takdim ettiğini ve Sezer´in de kabul buyurduğunu ve başbakanlık görevini tevdi ettiğini bildirdi.

Ak Parti Genel Başkanı, Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında kurulan 59. hükümette yer alan bakanların listesi şöyle:

Başbakan: Recep Tayyip Erdoğan

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Abdullah Gül

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Abdüllatif Şener

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Mehmet Ali Şahin

Devlet Bakanı: Beşir Atalay

Devlet Bakanı: Ali Babacan

Devlet Bakanı: Mehmet Aydın

Adalet Bakanı: Cemil Çiçek

Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül

İçişleri Bakanı: Abdülkadir Aksu

Maliye Bakanı: Kemal Unakıtan

Milli Eğitim Bakanı: Hüseyin Çelik

Bayındırlık ve İskan Bakanı: Zeki Ergezen

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ

Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım

Tarım ve Köyişleri Bakanı: Sami Güçlü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Murat Başesgioğlu

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Ali Coşkun

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Hilmi Güler

Kültür Bakanı: Erkan Mumcu

Turizm Bakanı: Güldal Akşit

Orman Bakanı: Osman Pepe

Çevre Bakanı: Kürşat Tüzmen

BAKAN SAYIDI 25`DEN 23`E DÜŞÜRÜLDÜ

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın başkanlığında kurulan Türkiye Cumhuriyeti´nin 59. Hükümeti´nin bakan sayısı, bir önceki hükümete göre Başbakan dahil 25´ten 23´e indi.

58. Hükümet´in Başbakanı Abdullah Gül, yeni kabinede Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Gül hükümetinin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu, Tayyip Erdoğan´ın başkanlığında kurulan kabinenin dışında kaldılar.

58. Hükümet´in 22 bakanı yeni hükümette görev alırken, daha önce dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı olan Kürşat Tüzmen Çevre Bakanlığı´na, Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu Kültür Bakanlığı´na, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik de Milli Eğitim Bakanlığı´na kaydırıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN´IN ÖZGEÇMİŞİ...

Türkiye Cumhuriyeti´nin 59. Hükümeti, AK Parti Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan´ın başkanlığında kuruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın özgeçmişi şöyle: Erdoğan, 1954 yılında İstanbul´da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul´da tamamlayan Erdoğan, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesiİktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi´nde yaptı. Gençlik yıllarından itibaren ticaret ve siyasetle uğraşan Erdoğan,bu yıllarda profesyonel olarak futbol da oynadı. Üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği´nde görev alan Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi´nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl MSP İstanbul İl Başkanlığı´na seçildi. Bir süre İETT´de görev yapan Erdoğan, 12 Eylül 1980´de bu kuruluştan ayrılınca özel sektörde çalışmaya başladı.

Askerlik görevini yedek subay olarak yapan Erdoğan, askerlik sonrası özel sektörde görev yapmaya devam etti. Bir şirkette Genel Müdürlük de yapan Erdoğan, bir süre sonra kendi işini kurdu. Erdoğan, 1983 yılında kurulan Refah Partisi´nde (RP) siyasi yaşamını sürdürdü. Erdoğan, 1984 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İl Başkanı ve MKYK üyesi seçildi. 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı olan Erdoğan, 1989 yılında Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı oldu. 1991´de tekrar milletvekili adayı olan ve seçilen Erdoğan´ın mazbatası, ´´tercihli oy sistemi nedeniyle´´ Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi. İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Erdoğan, 27 Mart 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Erdoğan, 1997´nin Aralık ayında Siirt´te yapılan bir mitingteki konuşması sırasında okuduğu şiir nedeniyle Diyarbakır DGM tarafından TCK´nın 312. maddesinden mahkum edildi. Verilen ceza kesinleşince, 4,5yıl sürdürdüğü belediye başkanlığına veda eden Erdoğan, 26 Mart 1999´da girdiği Pınarhisar cezaevinde 24 Temmuz 1999´a kadar kaldı. RP´nin 16 Ocak 1998´de Anayasa Mahkemesi´nce kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi (FP) içindeki yenilikçi kanadın lideri olarak bilinen Erdoğan, 22 Haziran 2001´de bu partinin de kapatılmasıyla 14 Ağustos 2001´de Adalet ve Kalkınma Partisi´ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından genel başkanlığa seçildi.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan´ın, 3 Kasım 2002´de yapılan milletvekili genel seçiminde adaylığına YSK tarafından onay verilmedi. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti´nin kurduğu 58. Hükümetin başkanlığını Abdullah Gül üstlenirken, Erdoğan parti genel başkanlığı görevini sürdürdü. Anayasa ve yasalarda yapılan değişiklikle aday olmasının önündeki engeller kalkan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, YSK tarafından iptal edilerek 9 Mart 2003´te yenilenen Siirt seçimlerinde milletvekili seçildi. Erdoğan, 11 Mart´ta, TBMM Genel Kurulu´nda ant içmesi ve Başbakan Gül´ün 58. hükümetin istifasını sunmasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından aynı gün 59. hükümeti kurmakla görevlendirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, evli ve dört çocuk babası. (A.A.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!