Teknik tekstil pazarı hangi ülke olur?

01.07.2011 - 11:16 | Son Güncelleme :

Türkiye`de fason üretim yapan birçok tekstil şirketi artık teknik tekstil ürünleri üretmeye başladı

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal Almanya`da düzenlenen ``Techtextil`` fuarında, sanayici ve akademisyenlerden oluşan 19 kişilik grupla yeni pazarlar bulma konusunda incelemeler yaptı.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tekstil_iplik.jpg">
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, tarımda, otomotivde, savunma sanayisinde kullanılan teknik tekstil ürünlerinin, bu konuda geride kalan Uzakdoğu ülkelerine pazarlanabileceğini ve bu sayede tekstil sektörünün sıkıntılarının aşılması konusunda önemli bir adım atılabileceğini bildirdi. İsa Dal, yaptığı açıklamada, ev tekstilinde başarısını ispatlamış Denizli`de, sektörü çeşitlendirmek ve katma değeri yüksek teknik teksti ürünlerini incelemek amacıyla başlattıkları bilimsel çalışmalar kapsamında Almanya`ya gittiklerini söyledi. Almanya`da düzenlenen ``Techtextil`` fuarında, sanayici ve akademisyenlerden oluşan 19 kişilik grupla yeni pazarlar bulma konusunda incelemeler yaptıklarını ifade eden Dal, şöyle dedi: ``Türkiye, Doğu Avrupa ve Ortadoğu`da rakipsiz bir tekstil üretim merkezi. Uzakdoğu`da konfeksiyon ve hazır giyim ürünlerine doğru bir yöneliş var. O yüzden teknik tekstil çok geride kalmış. Uzakdoğu ülkeleri teknik tekstil ihtiyacını karşılamak için bu ürünleri üreten ülkeler arıyor. Biz bu arayışa bir ilaç olabiliriz. Türkiye`nin bu alanda kendini geliştirmesiyle, dünya pazarına hakim olabileceğini düşünüyoruz.``

Gelişmekte olan ülkeler önemli

Tekstil ve hazır giyimde pazarın sadece gelişmiş ülkelerde olmasına rağmen teknik tekstilde sadece bu pazarlara değil, özellikle gelişmekte olan ülkelere ürün satılabileceğini gözlemlediklerini kaydeden Dal, ancak teknik tekstilin gelişmesi için devlet desteğinin şart olduğunu bildirdi. Dal, devlet desteğinin sadece maddi anlamda yatırım amaçlı değil, savunma sanayisinden tıp alanına, tarımdan inşaat sektörüne kadar alım şartnamelerinde yer alması gerektiğini, böylece ithalatın önüne geçilmiş olacağını belirtti.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye`de stratejik bir sektör haline geldiğini dile getiren Dal, şunları söyledi: ``Son yıllarda dünya genelinde yaşanan durgunluk ve Uzakdoğu ülkelerinden kaynaklanan rekabet, hazır giyim sektöründe bir durgunluğa yol açtı. Tekstil sektörünün çektiği sıkıntıların sona erebilmesi için rakiplerimizden farklı olabileceğimiz alanlara odaklanmamız gerekiyor. Üstünlük sağlayabileceğimiz alanla katma değeri yüksek, moda, marka, tasarım ve teknoloji üstünlüğüne dayalı ürünler olarak görülüyor. Bu başarı da ancak ve ancak teknik tekstille sağlanabilir. Yaşanan küresel kriz bazı sektörlerde yapısal dönüşümü zorunlu hale getirdi.``


15 yılda teknik tekstil yüzde 150 oranında büyüdü 15 yılda teknik tekstil yüzde 150 oranında büyüdü

Dal, Türkiye`de fason üretim yapan birçok tekstil şirketinin artık teknik tekstil ürünleri üretmeye başladığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Dünya teknik tekstil sektörü 1994 yılı sonrası büyük değişimlere sahne oldu. 1994 yılında sektör üretiminin değeri 9 milyar dolar iken günümüzde bu değer 22,4 milyar dolara ulaştı. 1994 yılında 49 milyar metre kare olan üretim, günümüzde 163 milyar metre kareye çıktı. 1994 yılında 2,16 milyon ton civarında olan üretim, bugünlerde 6,32 milyon tona ulaştı. Son 15 yılda teknik tekstil yüzde 150 oranında büyüdü. Türk teknik tekstil sektörü pazarı ise 2000 yılında toplam 405 milyon 328 dolarlık ihracatını 2006 yılında 847 milyon 55 dolara çıkardı. Tarımda, otomotiv ve korunma sanayisinde üretilen birçok teknik tekstil ürününe Uzakdoğu ülkeleri talip. Bundan sonraki süreçte Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri teknik tekstil pazarı haline getirebilirsek, tekstildeki ciromuz ikiye katlanır.``


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.046 Değişim: 0,00% Hacim : 109.105 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.037 30.04.2024 Yüksek 10.133
Açılış: 10.082
32,2631 Değişim: -0,67%
Düşük 32,2112 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,6740 Değişim: -0,38%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.409,89 Değişim: -0,53%
Düşük 2.405,76 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.