Piyasalar yön arayışında

13.09.2020 - 13:39 | Son Güncelleme :
Piyasalar yön arayışında | Piyasa Haberleri

Düşük faiz ve bol likidite borsaların can simidi oldu. Destek seviyeleri üzerinde tutunma çabasında olan borsalar, gündem ve beklenti eksikliğinden dolayı yön arayışına girdi. Yaşanan kâr satışlarına rağmen borsalardaki trendlerin de korunduğunu söylemeliyiz.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Borsalarda kâr satışları ve destek seviyelerinin üzerinde tutunma çabası görülüyor. Borsa İstanbul son günlerde ABD başta olmak üzere dış borsalara daha uyumlu görülüyor. Döviz kurlarında ise kâr satışları görüldü. Piyasaları taşıyacak yeni bir gündem ve beklenti olmayınca kararsızlık ve yön arayışı öne çıkmaya başladı. Diğer yandan borsaların can simidi gibi görülen düşük faiz ve bol likidite ortamı borsaları desteklemeye devam ediyor. Çıkamayan borsa düşer mi? Yoksa düşemeyen borsa çıkar mı? Bu ikilem bir süre daha gündemi meşgul edecek olsa da görünüm kâr satışlarına rağmen borsalardaki trendlerinin korunduğu yönünde. Borsadan çıkan yatırımcı nereye gidecek sorusu da var tabi ki. Döviz ve altına yönelim devam etse de her iki yatırım aracında da belli bir prim var. Gündem zorlaşır güvenli liman ihtiyacı öne çıkarsa durumu ayrıca değerlendirmek yerinde olacak.

Haberin Devamı

ZAMANLA GÖRECEĞİZ

Bu noktada gerek mevduat gerekse tahvil bono faiz oranlarındaki yükselişi dikkate almak gerekecek. Faiz ciddi bir pozisyon değişimi için çok yüksek değil ancak faiz artışı devam ederse hem borsa hem de döviz yatırımcısı için alternatif haline gelir mi bunu zamanla göreceğiz. Çünkü enflasyon ve faiz karşılaştırmasını yaptığımızda faizin bu aşamada reel getiri yönünden çok ciddi bir alternatif olmadığı görülüyor. Bankalardaki döviz mevduatı 4 Eylül haftasında 217.4 milyar dolar seviyesinde. Bir önceki haftaya göre 400 milyon dolarlık bir çözülme var. Ancak toplam mevduatın yüzde 53’ü döviz cinsinden mevduat. Piyasaların yönü konusunda yatırım araçları arasında akışkanlık ve pozisyon değişimi etkili olacak. Öte yandan Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürme ve görünümü negatif olarak teyit etmesi kararının piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Bu aşamada mevcut pozisyonlar ve trendler önemli ölçüde korunuyor.

Haberin Devamı

AVRUPA CEPHESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Piyasalar perşembe günü yapılan Avrupa Merkez Bankası toplantısını bekledi. Avrupa Merkez Bankası toplantısında ne faiz değişti ne de para politikası. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomik toparlanmanın güçlü olduğu vurgusu yapılırken toparlanmanın devamı konusundaki belirsizlikler ile parasal teşviklere hala ihtiyaç olduğu görüşlerine yer verildi. Ayrıca değerli Euro, zayıf talep ve enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı oluşturduğu, Euro’daki yükselişin değerlendirildiği ve kur hedeflerinin olmadığı vurgulandı. Faiz ve politika değişikliği olmayınca piyasalar üzerindeki etkileri de çok zayıf kaldı. Bu durumdan Euro değerli kalmaya devam edecek sonucu çıkarılabilir. Zaten Euro/dolar paritesi biraz gevşemişti. Açıklama sonrası tekrar 1.18 seviyesinin üzerine yükseldi. Değerli Euro, zayıf dolar, Euro Bölgesi ekonomileri için olumsuz, ABD için olumlu algılanacak bir durum. Bu ne kadar daha korunacak bunu kestirmek zor ama politika değişikliği için bir sonraki toplantı beklenecek gibi görünüyor.

ALTIN SOLUKLANIYOR

Sert yükselişin ardından altın fiyatları biraz dinlenme ve soluklanma moduna geçmiş görünüyor. Ancak çıkış trendi korunuyor. Gelen satışlar bu aşamada kâr satışı ve düzeltme boyutunda. Son Avrupa Merkez Bankası toplantısının ardından politika değişimi ve dolar ile Euro’nun değerinde fazlaca bir dalgalanma olmayınca altın da sakin seyrini korudu. Pandemide artan vaka sayıları, aşı çalışmalarında henüz güven sağlayıcı noktaya ulaşılamaması veya bunun zaman alacak olması, dozu artıp azalmakla birlikte ABD-Çin gerginliğinin gündemdeki yerini koruması, Brexit konusu ‘güvenli liman’ ihtiyacını destekleyen gelişmeler. Ayrıca kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri, düşük faiz ve bol likidite ortamının sürecek olmasını dikkate aldığımızda, altındaki gerilemeyi düzeltme veya dinlenme süreci olarak görmek yerinde olacak. Ancak ons dolar fiyatının 1.900 seviyesinin altına gelme durumu söz konusu olursa ayrıca değerlendirmek gerekecek.

Haberin Devamı

TRUMP NOKTAYI KOYDU

Dünyada salgın hastalığa bağlı vaka sayıları artmasına karşılık bazı kısıtlayıcı tedbirler alınsa da ekonomilerin kapanması olasılığı bu aşamada çok fazla tartışılmıyor. Daha çok önleyici aşı ve ilaç üzerine yoğunlaşılmış durumda. Ekonomilerin kapanması demek devletlerin daha fazla destek ve teşvik paketleri demek. Durum böyle olunca mümkün olduğunca ekonomik aktivitenin devamından yana tavır konuluyor. Pandeminin ekonomi üzerine etkileri konusunda kafalar biraz karışık gibi. Almanya Maliye Bakanı ise “Pandemi henüz bitmedi ama ekonomik olarak en kötüsü arkamızda kalmış olabilir” dedi. IMF Başkanı Kristaline Georgeiva, koronavirüs salgınının neden olduğu global ekonomik krizin sona ermekten uzak olduğu, krizden toparlanmanın devam ettiği ancak daha fazla çabaya ihtiyaç olacağını görüşünde. Fakat en radikal tavır ABD Başkanı Trump’tan geldi. Trump “Koronavirüs nedeniyle ülke ekonomisi bir kez daha durdurulmayacak” açıklamasıyla tartışmalara noktayı koydu denebilir. Bilemiyoruz ama bu açıklamada biraz da kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin de payı var mı? Akla bu olasılık da gelmiyor değil.

BORSA İLK DESTEK 1.093 SEVİYESİNDE

Borsada kâr satışları destek seviyelerinde tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destek noktaları 1.093-1.085 seviyelerinde görülürken sonraki destek seviyesi 1.064 olarak görülüyor. İlk direnç 1.113 ve 1.141 seviyelerinde. 1.141 daha önemli. Çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Sonraki direnç 1.170-1.180 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

DOLAR/TL'DE KAR SATIŞLARI GÖRÜLÜYOR

Dolar/TL kurunda çıkış hareketi korunmakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görüldü. İlk destekler 7.43-7.40 seviyelerinde. Kısa dönem için önem kazanan bu seviyenin altında verilecek sonraki destek noktası 7.30 olarak görülüyor. İlk direnç ise 7.50-7.52 seviyelerinde. Kısa dönem için bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için 7.52 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 7.60-7.65 seviyelerinde bulunuyor. Teknik göstergelerde yorgunluk emareleri görülmekle birlikte 7.52 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.854 Değişim: 1,42% Hacim : 33.994 Mio.TL Son veri saati : 11:51
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.858
Açılış: 9.763
32,5889 Değişim: 0,32%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
35,0410 Değişim: 0,20%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.460,25 Değişim: 0,99%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.462,17
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.