Kredi kartı kullanana kötü haber!

01.03.2013 - 11:12 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hayati_yazici.jpg">Bankaların aldığı ilave ücretlere sert çıkan Bakan Yazıcı, bu kez “Bodrum’da lahmacuna 50 lira veriyorsunuz. Her şeyin bedeli var”diyen BDDK Başkanı’na destek verdi.

Geçtiğimiz yıl bankaların kart aidatı veya işlem masrafı vb. isimlerle vatandaştan aldıkları ilave ücretlerle ilgili sert bir tutum alarak, bunu engellemeye dönük düzenleme hazırlığına girişen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geri adım attı.
 
Geçtiğimiz yıl sık sık ‘Bankalar tüketiciyi aldatıyor’ açıklaması yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün konuyla ilgili, “Bankalara ücret alma demek angaryadır” dedi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bir süre önce bankaların aldıkları ilave ücretleri savunmuş ve “Bodrum’da bir lahmacuna 50 lira veriyorsunuz, her şeyin bedeli var” demişti.

Kimseye angarya yükleyemeyiz

Bakan Hayati Yazıcı, dün gündeme ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Bakanlığın geçen yıldan bu yana sürdürdüğü Tüketici Kanun Taslağıyla ilgili çalışmalar kapsamında bankalarla biraraya geldiklerini belirten Yazıcı, bir süre önce BDDK Başkanı Öztekin’in, “Her hizmetin ücreti vardır” açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Kredi kartı aidatı, masraf vb. ücretler için bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bürokratik kadrolarla tartışmam. Ama biz de şunun farkındayız, her hizmetin bir bedeli olacaktır. Biz sadece ‘Sağlanan ücret verilen hizmete denk olmalı’ diyoruz. Bankalara ücret alma demek angaryadır. Kimseye angarya yükleme hakkımız yok.

Biz bankalara ‘Şuna ücret alacaksın, şuna almayacaksın’ diyemeyiz. Kart çeşitlendirmesine göre mesele çözülebilir diye bakıyoruz. Mesela bazı tip kartlara aidat vb. olmaz, taksit yapan ek olanaklar sağlayan kartlara ücret olur gibi.. Tam kararlaştırmadık. Ama inanın bu konunun konuşulması bile bankalara bir çeki düzen verdi.”

Sözleşmeler 14-16 punto yazılacak

Aynı kanun taslağı çerçevesinde bankaların vatandaşla yaptığı sözleşmelerin daha anlaşılır olması ve tüketicinin yanılmasının önlenmesi için sözleşmelere punto ayarı geleceğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, “Puntolar daha da büyüyecek” dedi. Halen sözleşmelerin 12 puntoyla yazıldığının hatırlatılması üzerine Bakan yazıcı, “Bunun daha da üzerinde büyük puntoyla yazılabilir, sözleşme metinleri kısalabilir” ifadesini kullandı. Bankalarla yapılan toplantılarda “En az 14 ya da 16 puntonun” gündeme geldiği öğrenildi.

Maketten satışa sigorta

Bakan Yazıcı, bir çok mağduriyete yol açan ‘maketten konut satışına’ ilişkin düzenleme de yapacaklarını belirtti. Yazıcı, “Marketten konut satışlarında sorunları önlemek için bir tür sigorta sistemi kuracağız. SPK’ya bağlı bazı şirketleri bu sistemin içine zorunlu olarak sokacağız. Almanya’da, diğer ülkelerde geçerli sistemleri inceliyoruz. Henüz üzerinde çalışıyoruz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.