TOKİ modeli tuttu

18.07.2008 - 11:54 | Son Güncelleme :

Şirketler de TOKİ modelini uyguluyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve TOKİ iştiraki şirketlerin ellerindeki arazileri açık artırma, hasılat paylaşımı modeli gibi yöntemlerle ihale ederek rekor fiyatlarla satması, şirketlere de örnek oldu.

Şahıs yada şirketler gazetelere verdikleri ilanlarla ya mevcut arazileri üzerinde proje geliştirecek bir ortak arıyor, ya da arazilerini kapalı zarf, açık artırma usulü ihale yöntemiyle satışa çıkarttıklarını duyuruyor.

Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, yöntem olarak gayrimenkul satışları için açık artırma ile satışın ideal bir yöntem olduğunu, satışa konu olan taşınmazın gerçek değerinin bulma ihtimalinin yükseldiğini belirterek Açık ve şeffaf olarak yapılan açık artırmalarda bir muhammen bedel belirlenerek, bu bedel altındaki fiyatlat değerlendirilmiyor. Muhammen bedelin her üstüne çıkan rakam ise satılan taşınmazın değerini bulduğunun bir göstergesini oluşturuyor dedi.

İçinde bulunduğumuz dönemin gayrimenkul alımları için uygun bir dönem olduğuna işaret eden Soner, yerli ve yabancı yatırımcıların bu süreci değerlendirmek istediklerini ifade etti. Soner, yabancıların gayrimenkul edinmesinin önündeki engelleri kaldıran yasal düzenlemenin geçtiğimiz günlerde yapıldığını da hatırlatarak, Yabancıların gayrimenkul alımıyla ilgili yaşanan kaos yabancı yatırımcının geri çekilmesine neden olmuştu. Özellikle yabancı yatırımcı için stokta bekletilen araziler, yabancıya gayrimenkul satışını düzenleyen kanunun yeniden düzenlenmesiyle birlikte tekrar satışa sunuldu diye konuştu.

Nakit sıkıntısına da çare

Son dönemde büyük ölçekli arsa satış ilanlarında gözlenen artışı sadece gayrimenkul sektöründeki gelişmelerden kaynaklı olarak düşünmemek gerektiğine dikkat çeken Century21 Kanal Yönetim Sorumlusu Önder Çoban ise, bu artışın daha çok genel ekonomik gelişmelerle ilgili olduğunu ifade etti. Çoban, birçok firmanın nakit ihtiyacı bulunduğunu, firmaların hem kendi tahsilatlarında, hem de ürettikleri mal ve hizmete gelen talep yönünden bir sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Çoban, Firmalar nakit ihtiyacı içinde olduklarında genelde küçük çaplı gayrimenkullerini satarak çözüm üretmeyi tercih etmezler. Bu nedenle böyle durumlarda genelde satılabilir olan ve değer kazanmış bir arsayı satmak her zaman için daha iyi bir çözüm olur diye konuştu.

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük de büyük ölçekli arazilerin az sayıda olması nedeniyle yakın zamanda değerine değer katarak bugünlerin en büyük ve en karlı yatırım araçlarından biri haline geldiğini kaydetti.

Son dönemde gazetelere ilan vererek ellerindeki büyük arazi ve arsaları ihale ile satışa çıkartan bazı şirketler ve kurumlar şöyle: Aslan Uzunalioğlu Motorlu Araçlar Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı, Kombassan Holding, Eskişehir Yasin Çakır Un Fabrikaları AŞ.

(REFERANS)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.890 Değişim: 1,78% Hacim : 62.878 Mio.TL Son veri saati : 14:26
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.907
Açılış: 9.763
32,5144 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4515 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,8975 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.455,46 Değişim: 0,79%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.