Kombilere yılda 100 milyon dolarlık bakım yaptırıyoruz

01.12.2009 - 11:47 | Son Güncelleme :

KOMBİLERİNİN kış öncesi bakımını yaptırmayanlar bastıran soğuklarda sorun yaşarken, Türkiye’de kombi bakım sektörünün büyüklüğü 100 milyon dolara çıkıyor. Kombilerde ısıtma veriminin yüksek olması, düşük yakıt maliyeti, konforlu bir kullanım ve güvenlik için kış sezonu öncesinde en az yılda bir kez olmak üzere mutlaka bakım yapılması öneriliyor. 800 milyon dolarlık kombi sektörünün yüzde 15’ini kombi bakımı oluşturuyor. Halkın bilinçlenmesiyle sektörün daha da büyümesi bekleniyor.

SOĞUKLARIN bastırdığı bugünlerde doğalgaz kullanıcıları kombilerini yakmaya başlarken, bakım sorunuyla da karşı karşıya kalıyor. Kış öncesi bakımlarını yaptırmayanlar zor günler yaşarken, Türkiye’de çok önemsenmeyen kombi bakım sektörünün büyüklüğü de 100 milyon dolara ulaşıyor. 800 milyon dolarlık kombi sektörünün yüzde 15’ini kombi bakımı oluşturuyor. Türkiye’deki toplam 5 milyon kombinin ancak yüzde 15’inin bakıma girdiği belirtiliyor. Halkın bilinçlenmesiyle sektörün daha da büyümesi bekleniyor.

5 MİLYON KOMBİ VAR


Baymak Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan, kullanılmakta olan ve yeni alınan kombilerde ısıtma veriminin yüksek olması, düşük yakıt maliyeti, konforlu bir kullanım ve güvenlik için kış sezonu öncesinde en az yılda bir kez olmak üzere mutlaka bakım yapılmasını önerdiklerini söyledi. Türkiye’de her yıl yaklaşık 500 bin yeni kombi satışının yapıldığını ve bugüne kadar işletmeye alınmış olan toplam kombi adedinin yaklaşık olarak 5 milyona yakın olduğunu aktararak, bunun da kombi bakım sektöründeki potansiyeli gösterdiğini kaydetti.

60 TL BAKIM ÜCRETİ

Akdoğan, şunları söyledi: “Teknik anlamda ısıtma veriminin üst düzeyde olması ve düşük yakıt maliyetini azaltmak için kış öncesi ve kış sonrasında olmak üzere yılda iki kez periyodik bakımın yapılması konforlu ve güvenli bir kullanım sağlayacak. Kombi yerinde bakım işlemi kombinin kullanım süresi ve şartlarına bağlı olarak 30-60 dakika arasında sürüyor. 60 TL bakım ücreti alınıyor. Bakım uzun süre yaptırılmamışsa cihazın kullanım süresi göz önüne alınarak bakım işlemi atölye şartlarında detaylı olarak yapılmalı.” Kombi bakımı yapmamanın verim düşüklüğü, maliyet artışı ve güvenlik açılarından sorunlar yaratacağını ifade eden Murat Akdoğan, periyodik kombi bakımlarının yaptırılmaması nedeniyle, verimli bir yanma reaksiyonu sağlanamaması sonucu ısıtma kayıpları, yüksek yakıt maliyetleri ve gereksiz enerji kullanımlarının oluştuğunu kaydetti.

BAKIM ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Ferroli Genel Müdürü Çetin Çakmakçı da, Türkiye’de kombi bakımına gereken önemin verilmediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Tüketiciler ancak cihazları arıza yaptığında servise başvuruyor. Düzenli bakım kombinin ömrünü de uzatır. İdeal olan bakımın her yıl yapılması. Türkiye’deki kullanıcıların sadece yüzde 3’ü bakım yapıyor. Cihaz içyapısında yanmaya ve kullanıma bağlı oluşabilecek kirlenmeler, cihazın çalışmasını etkileyeceği gibi performansını da düşürür. Cihaz modeline göre bakım ücreti 60-80 TL arasında değişebiliyor. Servislerin iş yoğunluğunun azaldığı, yaz dönemlerinde yapılan bakım kampanyaları ile bakım ücreti 45-50 TL civarlarına kadar inebiliyor.”

Kombinin yakınına gaz kaçak sensörü takılmalı

MURAT Akdoğan, kombilerin gaz yakıtlı bir ürün olması nedeniyle, montaj ve kullanma kılavuzlarında belirtilen uyarılara ve talimatlara uygun olarak cihazların kullanılmasının önemine değinerek, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

* Kombi cihazlarının talimatlara uygun olarak kullanılması ürünün ısıtma performansını ve verimini arttırır. Güvenlik ve emniyet için, bakım, onarım amacıyla tüketici tarafından cihaza kesinlikle müdahale edilmemeli.
* Kombi kullananların periyodik bakım haricinde, bakım onarımı mutlaka yetkili servise yaptırın.
* Daha güvenli bir kontrol için kombinin yakınına gaz kaçak sensörü ve karbonmonoksit dedektörü takılmalı.
* Gaz alarm cihazları, doğalgaz kaçak ve baca gazı sızıntılarına karşı erken uyarı sistemleridir. Kaliteli, doğru bir cihazın seçilmesi ve doğru konumlandırılarak montajının yapılmış olmasına mutlaka dikkat edilmeli.
* Havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekiyor.
* Bacalı cihazlarda, baca temizliği periyodik olarak mutlaka yaptırılmalı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.