Fiyatlar yükselmez!

03.07.2008 - 15:08 | Son Güncelleme :

Konutta ciddi problem var, fiyatlar yükselmez

Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman ile ekonomideki gelişmeleri, bankacılık sektörünü ve bankanın gelecek stratejilerini konuştuk.

T-Bank nasıl kuruldu?


T-Bank, eski MNG Bank. 2006 yılının sonunda MNG Bank 160 milyon dolara Türkiye`deki en büyük yabancı yatırımcı olan Türk Telekom`un sahibi Hariri Grubu`na satıldı. 2007 ocak ayında izinler alındı ve MNG ismi eski ortağın baş harfleri olduğu için zorunlu bir isim değişikliğine gidildi. 2007 Nisan ayında Turkland Bank, kısa ismiyle de T-Bank olarak faaliyete geçtik.

Geçen sürede ne kadar büyüdünüz?

O tarihte 9 şube ve 35 milyon YTL ödenmiş sermaye vardı. Şimdi ise 25 şubeye geldik ve üç sermaye artırımının ardından ödenmiş sermayemiz 170 milyon YTL`ye çıktı. Dolayısıyla organik olarak hızlı bir büyüme atağı gerçekleştirdik.

Büyümede ağırlık verdiğiniz bir taraf var mı?

Ağırlıklı olarak iki iş kolunda büyüyoruz. İlki kurumsal büyüme diğeri de KOBİ tarafı. Ama bizim KOBİ tanımımız piyasaya göre biraz daha büyükleri kapsıyor. Cirosu 2 milyon YTL ile 10 milyon YTL arasında olan firmaları hedefliyoruz. Yani yaklaşık 500 bin şirket bizim hedeflerimiz içerisine giriyor.

Bankanın sermaye yapısı nasıl?

Bankanın yüzde 50`si Arap Bank`a, yüzde 41`i Bank Med`e ait. Bank Med, Hariri ailesinin bankası. Aynı aile Arap Bank`ın da yüzde 20`sine sahip. Dolayısıyla T-Bank`ın en büyük ortağı Hariri ailesi oluyor. Bankanın yüzde 9 hissesi ise MNG`de bulunuyor.

Arap Bank nasıl bir banka?

Arap Bank Ortadoğu`nun en büyük bankalarından biri. Dünyanın hemen hemen her yerinde de faaliyet gösteriyor. Ama en büyük faaliyet alanı Ortadoğu. Onların varlığı bize dış sendikasyonlarda, ratinglerde büyük avantaj sağlıyor.

Bank Med?

Bank Med Lübnan bankası. Lübnan haricinde sadece İsviçre ve Fransa`da iştirakleri var.

Sektördeki hedefiniz nedir?

İlk hedefimiz 2009 sonunda 45-50 şubeye ulaşmak. Ama bu şubeler tamamen kurumsal ticari ve KOBi bankacılığı üzerine odaklı büyük şubeler olacak. Şu anda biz kitlesel bireysel bankacılıkla çok uğraşmıyoruz. Bizim şubelerimiz diğer bankaların şubeleri ile fazla benzeşmiyor. Onlar 8-9 kişilik, daha çok tüketici ihtiyaçlarına yönelik şubeler oluşturuyor, biz ise 15-20 kişilik büyük, sanayi ve ticari merkezlerde faaliyet gösteren ve ağırlıklı olarak ticaretin finansmanı, orta vadeli krediler, yatırım kredileri ile ilgilenen şubeler oluşturuyoruz. Ticaretin ve sanayinin döndüğü şehirlerde bulunacağız. Bizim amacımız bu.

Yeni eleman alımı yapacak mısınız?

Biz 220 kişi ile işe başladık, şu anda 550 kişi olduk. Eğer 25 şube daha açarsak, toplam sayımız 1000`e ulaşacak.

Mevduat topluyor musunuz?

Mevduat da topluyoruz, her türlü bankacılığı yapıyoruz ama mevduat şu anda pahalı bir kaynak. Yurtdışı finansmana daha fazla ağırlık veriyoruz.

Organik büyümenin yanında satın alma planınız da var mı?

O tür bir fırsat çıkarsa bakarız. Ama şu anda öyle bir düşüncemiz yok, zaten satılık birşey de yok. Ama o her zaman bir opsiyondur. Bir kurum satılığa çıkarsa biz de bakarız, gerek sermayedarların gerek bankanın stratejilerine uygunsa değerlendiririz.

Kredi verirken herhangi bir sektör tercihiniz var mı?

Biz mümkün olduğu kadar üretim yapan firmaları tercih ediyoruz. Ticaret ve hizmet sektörü ile uğraşan firmalara da kredi veriyoruz ama üretim yapanlar tercihimiz.

Uzak durduğunuz sektörler var mı?

Evet var. Mesela tekstil. Şu anda çok seçiciyiz. Gıdadaki bazı alt sektörlere ve inşaat sektörüne karşı da dikatliyiz.

İnşaata niye uzak duruyorsunuz?

İnşaat 2005-2006`da hem konjonktür, hem faizlerin düşmesi hem de mortgage yasasının biraz da farklı olarak kamuoyuna pompalanması ile patlama yaptı.

Maketlerin üzerinden binlerce ev satıldı. Ama bize göre şu anda sektörün ciddi bir satış problemi var. Hani finansmanını sağlanmış firmaların bir sıkıntısı yok ama finansmanını daha önceden garanti etmeyen firmaların, bir de demir ve çimento fiyatlarındaki artıştan dolayı hesaplarında şaşma var diye düşünüyorum.

Bu durum sürer mi?

Bence sürer. Çünkü bugünden yarına bir beklenti yok, üstelik faizler de artıyor. İnşaatın patlamasının önemli bir nedeni faizlerin aylık yüzde 1`e kadar düşmesiydi. Şimdi ise aylık yüzde 1.6-1.7`lere çıktı.

Gayrimenkulde kısa vadede bir toparlanma ihtimali görmüyorum.

O zaman siz konut fiyatlarında durgunluğun sürmesini bekliyorsunuz...

Evet. Seçilmiş çok özel projeleri bir kenara koyarsak gayrimenkul sektöründe ciddi bir satış problemi var...

Nasıl aşılır?

Faizlerin tekrar gerilemesine bağlı. Bu sene içinde bir düşüş beklemiyorum. Ama burada dış piyasalar da önemli. Bir kere maliyetler çok ciddi artıyor. Demir ve çimento son üç ayda çok hızlı arttı. O yüzden sıkışıklık devam edecek...

Tekstilde problem nedir?

Tekstil çok ciddi bir problem. Hem tekstille uğraşanlar açısından hem de ülke açısından problem. Çünkü tekstil bir yandan da en büyük istihdamı sağlayan sektörlerden biri. Ben burayı çok sıkıntılı görüyorum.

Biz AB`ye kapıları açtık da Çin`e niye kapıları açtık, bir bankacı olarak anlam veremiyorum... İhraç amaçlı Çin mamulleri gelebilirdi ama bakıyorsunuz sizin hiç alakasız sektörleriniz patır patır gidiyor. Bence Çin`e karşı antidamping uygulanmak zorunda. Yoksa Türkiye`de sanayi filan kalmayacak.

Özel olarak önem verdiğiniz bir sektör var mı?

Gemicilik sektörü ile ayrıca ilgileniyoruz. Bayağı bir iş yapıyoruz onlarla. Yavaş yavaş sıfırdan bir gemiyi finanse etme gibi çalışmalarımız var. Bizce o sektör iyi gidiyor. Türkiye artık dünyadaki en büyük tersanelerden biri haline geldi. Neredeyse 3 vardiya 24 saat çalışılıyor. Yapısal bazı problemler var ama bunlar çözülebilir. Zaten kazaların geneli de eğitimsizlik nedeni ile oluyor. Bakıyorsunuz baret takmammış, kask takmamış filan. Çok basit eğitimlerle çözülecek problemler bunlar.

Haberin Devamı
(HÜRRİYET)











 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5710 Değişim: 0,26%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5833
Açılış: 32,4865
34,9601 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0062
Açılış: 34,9718
2.445,52 Değişim: 0,38%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.447,41
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.