Zeytinyağında 60 Cent Prim Beklentisi

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağına bu yıl uygulanacak primin, kasım ayı başında açıklanması gerektiğini söyledi.
Çetin, 2000-2001 dönemi için zeytinyağına 60 cent prim talep ettiklerini, bunun sağlıklı bir piyasa oluşumu için şart olduğunu belirtti.


Çetin, 60 cent primin sadece üretici için değil devlet, sanayici ve tüketici için de kazanç olacağını öne sürerek, aksi halde kayıtdışılık nedeniyle devlet, pahalı mal temini nedeniyle sanayici ve yüksek satış fiyatı nedeniyle de tüketici kayba uğrayacak`` dedi. Çetin, 15 Kasım tarihinde zeytinyağı alım kampanyasını açacaklarını ifade ederek, sektörde hala belirsizliğin hakim olmasından büyük kaygı duyduklarını dile getirdi. Üretici, sanayici ve ihracatçıların bu belirsizlik ortamından tedirgin olduğuna dikkati çeken Çetin, bu konuda hükümetin daha duyarlı davranmasını beklediklerini kaydetti. Avrupa`da zeytinyağına bir dolar 30 cent prim uygulandığını söyleyen Çetin, ``Biz bunun yarısından az rakamı talep ediyoruz. Ama hala verilip verilmeyeceği bile açıklanamıyor. İlgilileri göreve çağırıyoruz`` diye konuştu. Zeytinyağına ilk kez 1998-1999 iş yılında 40 cent prim verildiğini hatırlatan Çetin, bu sezonda 60 bin ton olan iç tüketimin 90 bin tona, ortalama yıllık 55 bin ton olan ihracatın 106 bin tona ulaştığını açıkladı.
Zeytinyağının tüm dünyada stratejik ürün haline geldiğini vurgulayan Çetin, bu amaçla üreticinin gelir seviyesinin korunması, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması, sanayici ve ihracatçıya dünya fiyatlarından mal temini ve kayıtdışı ekonominin denetim altına alınması amacıyla prim sisteminin kurumsallaştırılması gerektiğini söyledi.


Cahit Çetin, 2000-2001 iş yılında 200 bin ton olarak tahmin edilen zeytinyağı üretiminin en iyi şekilde değerlendirilmesi, sağlıklı piyasa oluşumu ve spekülatif hareketlerin önlenmesi için, prim sistemin en geç kasım ayının ilk haftasında açıklanmasını beklediklerini vurguladı. Devletin yıllardır ihmal edilen zeytinyağı politikasını süratle belirlemesi gerektiğine işaret eden Çetin, bunun ülke ekonomisine büyük yarar sağlayacağını öne sürdü. Çetin, zeytinyağında ulusal politika olmaması nedeniyle büyük zararlar meydana geldiğini savunarak, şu görüşleri aktardı: Devlet, zeytinyağına yönelik ulusal politikayı süratle oluşturmalıdır. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama hep bundan korkuluyor. Ülkenin önemli bir ekonomik değeri politikasızlık nedeniyle iç ve dış pazarlarda heba oluyor.`` (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.