Yeni uygulama bugün yürürlüğe giriyor

01.08.2003 - 10:35 | Son Güncelleme :

10 milyar lirayı aşan ödemeler, bugünden itibaren bankalar ya da ÖFK´lar aracılığıyla yapılacak. Noter ve tapu işlemleri bu kapsamda olmayacak

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 10 milyar lirayı aşan ödemeler, bugünden itibaren bankalar ya da özel finans kurumları (ÖFK) aracılığıyla yapılacak. Maliye Bakanlığı´nın finans kesimi üzerinden yapılacak ödeme limitinin 5 milyar liradan 10 milyar liraya yükseltilmesine ilişkin Tebliği bugünkü Resmi Gazete´de yayımlandı. Tebliğe göre, uygulama kapsamına birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye´de ikamet etmeyen yabancılar hariç) mal veya hizmet olarak yapacakları tahsilat ve ödemeler girecek. Mükellefler, bugünden itibaren 10 milyar lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini banka ya da özel finans kurumları aracılığıyla gerçekleştirecek ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile belgelendirecek. Tespit edilen tutarın altında kalan tahsilat ya da ödemelerin ise bu kurumlar kanalıyla yapılması isteğe bağlı olacak. Ancak toplam tutarı 10 milyar lirayı aşan her türlü mal ve hizmet bedeli, avans, depozito, pey akçesi gibi ödeme veya tahsilatlar, bu düzenlemeye göre yapılacak.

-ARACI KURUMLAR-

Mükellefler, 10 milyar lirayı aşan ödemelerini PTT aracılığıyla gerçekleştirmeleri halinde de bu alandaki yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacak. Belirlenen kurumlar aracı kılınmak suretiyle havale, çek, kredi kartı ve bunlar kanalıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödeme ve tahsilatlar karşılığında düzenlenen dekont ya da hesap bildirim cetvelleri de belgeleme kapsamında değerlendirilecek. Banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemler de bu şekilde kabul edilecek. Tebliğe göre, sermaye piyasası aracı kurumlarında, yetkili döviz müesseselerinde, noterlerde ve tapu idarelerinde yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatların ise bankalar ve özel finans kurumları üzerinden yapılması zorunluluğu olmayacak. Bu yükümlülüklere aykırı davrananlara her bir işlem için özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca mükellefler arası ticari işlemlerde birinin tahsilatı diğerinin ödemesi olacağından özel usulsüzlük cezası her iki mükellef için de uygulanacak.

-GİDER İNDİRİMİ-

Bugünkü Resmi Gazete´de yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile de gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2003 yılı Nisan-Haziran ikinci geçici vergi dönemi 6 aylık kazançları için giderindirimi kısıtlaması uygulamasına esas alınacak indirim oranı, yüzde 72.23 olarak tespit edildi. Bu durumda mükellefler, kullandıkları yabancı kaynaklara ilişkin gider ve maliyet unsurlarının yüzde 18´ini kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alacak.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.