Yeni not artışı mı geliyor?

27.02.2012 - 11:37 | Son Güncelleme :

Ocak ayı cari açık verisi ile ilgili beklentiler Türkiye`nin notu ile ilgili olumlu sinyal veriyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/moodys-yabanci-borsa.jpg">Ocak ayı cari açık verisi ile ilgili beklentiler Türkiye`nin notu ile ilgili olumlu sinyaller veriyor.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı tarafından hazırlanan "Mart Ayında Piyasalar" başlıklı Pusula Raporu:

Aralık ortasından bugüne küçük molalar eşliğinde yükselen dünya borsalarında geçen hafta belirgin bir ayrışmaya sahne oldu. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke borsaları ılımlı pozitif seyri korurken Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişen ülke borsaları negatif ayrışarak satıcılı bir seyir gösterdi.

PİYASALARDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İran faktörünün etkisi ile şubat ayının ilk üç haftasında 111 dolardan 119 dolara yükselen petrol ( brent ) fiyatlarının geçen hafta tempo kazanarak çıkışı 125 dolara kadar sürdürmesi hafta ortasında yabancı yatırım kuruluşların IMKB ‘ye ilişkin negatif raporlar yayınlamasına neden oldu. Malum Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık ve petrol fiyatlarının dört hafta içinde % 12 değer kazanması bu sorunu yeniden ön plana taşıdı ve geçen hafta IMKB 100 endeksi % 2,3 IMKB banka endeksi % 4,8 değer kaybetti.

ECB ihalesi öncesinde piyasalar

ABD cephesi ( yukarda sağda ) bu haftaya yönelik pozitif beklentiler ve gelen güçlü ekonomik verilerin etkisi ile yoluna devam ediyor, Dow Jones endeksi 13,000 puana dayanarak Nisan 2008 sonrası en yüksek kapanışı gerçekleştirmeyi başardı. Hafta içinde AB komisyonu tarafından 2012 yılının yumuşak bir resesyona sahne olacağı açıklanmış olmasına rağmen Avrupa borsalarında da henüz bir bozulma yok. Dax ( Almanya ) 29 şubat likidite ihalesi arifesinde 7,000 puana yakın işlem görüyor.

Ancak Türkiye, Hindistan, Endonezya başta olmak üzere gelişen ülkeler geçen hafta bu gruba katılamadı ve bu cephede hisse marketleri ortalama % 2 değer kaybetti. 

Haftanın gündemi 

En baskın faktör kuşkusuz Çarşamba günü ECB ‘nin ( Avrupa Merkez Bankası ) gerçekleştireceği ikinci likidite ihalesi olacak. Mali sistemde para bolluğu yaratan bu operasyonun ilki 21 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirilmiş ve borsalarda yukarı yönlü seyri tetiklemişti. Bu faktör her ne kadar beklentinin üzerinde bir likidite sağlanması durumunda çok kısa süreli pozitif etki gösterebilecekse de, ilki kadar büyük fiyat hareketlerine neden olması güç. İlk ihale borsalar ucuzken gerçekleştirilmiş, sürpriz özelliği de olan bu hamle geride kalan 3 ayda dünya borsalarında % 15-20 arası oranlarda gerçekleşen yükselişi ateşlemişti.

Bu haftaki ihale ise önceden bilinen, fiyatlanan ve şubat ayında dünya borsalarının pozitif performans göstermesinde etkisi olan bir beklenti konumunda. Geride kalan 6 haftada dünya borsaları yükselmeye devam ederken Avrupa tahvil piyasalarında faiz oranları çok ciddi gerilemelere sahne oldu. 09 ocak 2012 ‘de İtalya faizi % 7.2 iken geçen haftayı % 5.4, İspanya tahvil faizi % 5.7 iken % 5.04 seviyesinde tamamladı. Borç stoku yüksek olan ve iflas riski taşıyan Avrupa ülkelerinde tahvil faizleri geriledikçe dünya genelinde tansiyon düşüyor, aktörler geleceğe daha güvenli bakıyor. Tersi olduğunda ve faizler yükselmeye başladığında ise korkular artıyor euro ve borsalar değer kaybediyor.

Biz ECB likidite ihalesini veya yine bu hafta gerçekleşecek 01-02 Mart AB zirvesini takiben Avrupa tahvil piyasasında bir beklenti bitti klasiği yaşanmasını ve tahvil faizlerinde ibrenin yukarı dönmesini bekliyoruz. Öte yandan 01-02 Mart AB zirvesinde Almanya katı tutumunu bir yana bırakıp kurtarma fonunun kaynaklarının arttırılmasına yeşil ışık yakarsa Mart ayının başlangıcı kısa süreli de olsa yeni bir kutlamaya sahne olabilir ki bu senaryoda borsaların % 3 – 7 arası oranlarda yükselmesi beklenebilir.

Türkiye cephesi Haftalardır üzerinde durduğumuz cari açığın düşürülmesi amacı ile hazırlanan teşvik yasası halen açıklanmadı. Türkiye özelinde pozitif etki gösterme potansiyeli olan bu yasa tasarısının 1-2 hafta içinde açıklanması bekleniyor. Öte yandan bu hafta etkili olmasa dahi önümüzdeki hafta ( 5-9 Mart ) IMKB’yi pozitif ayrıştırabilecek farklı bir faktörün piyasaların gündemine oturabileceğini düşünüyoruz. Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan 12 Mart pazartesi günü açıklanacak Ocak 2012 cari açık verisinin “ ezber bozan biçimde 4 milyar dolar “ olarak gerçekleşmesini beklediğini açıkladı. Piyasa beklentisinin altında kalan bu tahmin, görevde olan bir bakan tarafından ortaya atılınca önümüzdeki hafta piyasa beklentisini de aşağı çekmesi ve beklenti gerçekleşmeden önce piyasalar tarafından fiyatlanması mümkün. Düşük cari açık Türkiye adına not artışı beklentisini tetikliyor. Bu bakıma biz geçen hafta yabancı yatırım kuruluşları tarafından yayınlanan raporlar bu haftada IMKB ‘nin görece zayıf performans göstermesine neden olsa da, önümüzdeki hafta seyrin tersine dönebileceğini ve IMKB ‘nin dünya borsalarından pozitif yönde ayrışabileceğini düşünüyoruz.

Mart ayında piyasalar

Biz ECB likidite ihalesinin gerçekleşene kadar pozitif çekim gücü göstererek dünya borsalarında gerileme yaşanmasını engelleyeceğini düşünüyorduk. Başta ABD gelişmiş ülke borsaları için bu öngörümüz doğru çıktıysa da, geçen hafta IMKB tarafında yanıldık.

Bu hafta gerek 29 Şubat tarihli ECB likidite ihalesi gerek ise 01-02 Mart tarihli AB liderler zirvesine yönelik beklentiler gerçekleştikten sonraki süreçte hem Avrupa tahvil piyasalarında hem de başta ABD gelişmiş ülke borsalarında 3-4 hafta süreli negatif bir eğilim yaşanmasına daha yüksek olasılık veriyoruz. Borsalardaki olası geri çekilmenin temposu ve boyutu üzerinde ise Avrupa tahvil piyasalarındaki seyrin belirleyici olmasını bekliyoruz. Pozitif beklenti gerçekleşmesine rağmen başta İtalya ve İspanya tahvil marketlerinde faizlerde güçlü bir yükseliş yaşanmazsa borsalardaki geri çekilmenin sınırlı kalabileceğini ve pozitif performansa aday gördüğümüz Nisan ayı öncesinde piyasalara yatay bir seyrin hakim olabileceğini tahmin ediyoruz. Mevcut şartlar dahilinde IMKB adına ( mart ayında ) 61.500 puanın geçilmesi zorlaşan bir direnç haline geldiği, aşağı yönlü hareketlerde ise 57,000 - 58.500 bandının alış işlemlerinde değerlendirilebilecek güçlü bir destek bandı olduğu görüşündeyiz. Major faktör değişiklikleri yaşanmadıkça IMKB ‘nin yeniden 57.000 puanın altına kaymasını beklemiyoruz.

Strateji

Orta ve uzun vade adına 26.12.2011 tarihli pusulada paylaştığımız görüşlerimizde bir değişiklik yok. Halen 2012 yılı kapanışının asgari 75.000 puanda gerçekleşme olasılığını yüksek buluyor, önümüzdeki 17 aylık kesitte IMKB 100 endeksinin 100,000, 24 aylık kesitte ise 120,000 puana kadar yükselme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Ancak mart ayının dünya borsaları adına geride kalan 3 ayda gerçekleşen % 15-20 arası yükselişleri takiben bir düzeltme ve sindirim kesiti olabileceğini tahmin ediyor bu periyotta IMKB ‘nin 57.000 - 58.500 aralığını taban, 61.500 puanı tepe yapma ihtimalinin arttığını düşünüyoruz.
 
Öte yandan endeks bazında aşağı yönlü marjı % 5 görmekle beraber, endekse göre pahalı olan hisse senetlerinde aşağı yönlü marjın % 10-15 ‘i bulabileceği görüşündeyiz. Bu beklentimizi teyit edecek ya da revize etmemize neden olabilecek en büyük faktör İtalya ve İspanya tahvil piyasalarındaki seyir olacak. Biz bu haftayı takiben mart ayının özellikle de ilk yarısında borç stoku yüksek AB ülkelerinin faiz oranlarında ılımlı bir yükseliş yaşanmasını bekliyoruz. Bu hareket yaşanmaz ve faizler düşmeye devam ederse mart stratejimizi pozitif, tahvil piyasalarında faizler sert yükselişlere sahne olursa negatif yönde revize edebiliriz.

USD/TRL

Dolar geçen hafta dünya genelinde % 0,5 ile % 2,5 arası değişen oranlarda değer kaybederken TL karşısında % 0,7 yükseldi ve haftayı 1,77 direncine yakın tamamladı. Bu cephede 1,75 desteği güç kazanırken 1,77 direncinin geçilmesi ve 1,80 hedefinin test edilmesi olasılığı görece arttı.

Buna rağmen 2012 yıl sonu kur tahminimiz ( 1,55 ) ekseninde cari fiyatlardan açılacak alış yönünde pozisyonların yüksek risk oluşturacağını, mart ayı içinde 1,68 seviyesine gerileme yaşanması durumunda USD/TRL’de pozisyon alınmasının daha emniyetli olacağını düşünüyoruz.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.025 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.