Yeni bir ekonomik düzen ortaya çıkacak

19.01.2009 - 09:36 | Son Güncelleme :

Eski yerleşikleri istemiyorum ama `onları temizliyoruz` diye  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/obama.jpg" align="right" vspace="5">başımıza yeni tesis edilen diktatörleri asla istemiyorum. Obama`ya bel bağlayanlara ve `Türkiye`de temizlik var` diyenlere `iyi düşünün, erken sevinmeyin` diyorum.

Yiğit BULUT / REFERANS GAZETESİ

Son günlerde yaşananları, daha doğrusu 2007 Kasım ayından itibaren başlayan büzüşme eş zamanlı değişimi sorgularken karşıma tek bir tez çıkıyor; varolan yapı yeni bir ekonomik düzene doğru evrimleşiyor. Bunun anlamı ne? Aslında çok açık, varolan değerler yeni değerler ile yer değiştirecek! Bu tespiti burada kesiyorum, daha detaylı bir şekilde sorgulamak üzere hafta içine diyorum. Son 3 gün içinde daha doğrusu geçtiğimiz hafta başından sonuna yaşanan ABD kaynaklı olumsuzluğu da sorgulamakta yarar var.
 
Seçkinlerin tasfiyesi mi

Bu gerçek için de tek bir tespit yapacağım; ABD piyasaları, Obama`ya merhaba demek ve göreve başlarken acaba ne kadar yardım koparırız, nereye ne kadar para aktartırız mesajını ürettiler. İşin tabi bir de siyasi yönü var. Dünya genelinde bütün bunlar olurken, siyaset nereye gidiyor? Kimilerine göre, bana göre ilginç bir tezleri var, Türkiye dahil dünya genelinde seçkinler sınıfı tasfiye ediliyor.

Obama`nın seçilmesinin de, Türkiye`deki büyük hesaplaşmanın arkasında da aynı dinamik var! Onlara sordum, burada da yazacağım, bu dediğinize gerçekten inanıyor musunuz? İnanıyorlar. Obama`nın aslında sokaktan gelme değil, Amerika`nın en seçkinlerinin kurduğu üniversiteden çıktığını atlıyorlar.
 
Bağışların kaynağı ne

Yine aynı Obama`nın seçim kampanyasına bağış yapanların Amerika`da yılların seçkinleri olanlar olduğunu görmezden geliyorlar. Gariban Obama`nın partisinin son iktidarı döneminde, Amerikan sermaye piyasasının tarihi genleşmeyi yaptığını ve seçkinlerin varlıklarının katlandığını da muhtemelen bilmiyorlar.

Bilseler de tezleri gereği yok sayıyorlar! Değerli dostlar, seçkinler sınıfının hakimiyetinin olduğu ve kendilerini establishment yani yerleşik düzenin özü sananların hükm eden olduğu sistemlerde-ülkelerde; demokrasinin yerleşmesi mümkün değildir. Yerleşikler her şeyi manipüle ettikleri için, süreçler doğal sınırlar dışına taşar ve sonuçta ortalama vatandaşın algılama-tepki verme, sahip olma-olma gibi ana süreçleri dahi şekillendirilmiş bir hale gelir.
 
Türkiye`de yeni yerleşikler

Peki Türkiye`de neler oluyor? Değerli dostlar, Türkiye`de bugün yaşananlar, bir teze göre, yılların yerleşiklerinin tasfiye edilmesi olmakla birlikte bu noktada da böyle diyenlerden ayrı düşünüyorum. Sistemin sadeleşmesi, yerleşik manipülatörlerin ortadan kalkıp düzenin dipten yukarı-içten dışa yeniden kurulması hepimizin amacı olmakla birlikte, Türkiye`de bugün yaşananlar ile ilgili temel bir endişem var.

Endişemin tarifi de çok basit ve net; eski yerleşikler yerlerinden uzaklaştırılırken, yeni yerleşikler tesis ediliyor ve umarım yanılırım aynı düşünmeyenler işte bunlar iddiası ile hırpalanıyorlar! Sistemin temizlenmesi, kendini bu ülkenin sahibi sananların halkın oyları karşısında haddini bilmeleri bir vatandaş olarak en büyük dileğim. Ama vatandaşın algılaması ile oynayıp, demokrasi adı altında tercihleri şekillendirilmeye çalışılır ve eskileri kaldırdık diye yenileri yerleştirirsek; orada biraz durmak ve düşünmek gerekli!
 
Dünya geçiş sürecinde

Uzun lafın kısası; herkes kadar hatta daha fazla demokratikleşmek, yerleşik köşelerin kırılmasını görmek ve hem dünyanın hem ülkemin gerçek bir özgür iradeye kavuşmasını istiyorum. Ama kusura bakmayın; bu işler ne Obama ile ne de Türkiye`de bugün yaşananlar ile olur. Başlangıç doğru olabilir ama yoldan sapmadan hedefe gitmek gerekli!

Sonuç 1: Eski yerleşikleri istemiyorum ama onları temizliyoruz diye başımıza yeni tesis edilen diktatörleri asla istemiyorum! Obama`ya bel bağlayanlara ve Türkiye`de temizlik var diyenlere iyi düşünün, erken sevinmeyin diyorum!

Sonuç 2: Dünyada yerleşik değerler sistemi çöküyor. Bugün değerli gördüğünüz euro-dolar-altın gibi değerler bir süre sonra çok farklı değerlerin gölgesinde kalabilir.

Son söz: Dünya ve Türkiye çok ama çok önemli bir geçiş sürecinde. Siyasette ve özellikle finansal dinamiklerde doğru analiz yapıp, sentezi elde edenler çok ciddi avantajlar yakalayacaklar!
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.