Yatırımcı krizde dibe inandı!!!

11.05.2009 - 11:38 | Son Güncelleme :

Kriz nedeniyle hızla değer kaybeden hisseler, `dib göründü, toparlanma başlıyor` inancıyla hareket eden yatırımcıların ilgi odağı oldu

Kriz nedeniyle hızla değer kaybeden hisseler, `dib göründü, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsaimkb.jpg" align="right" vspace="5">toparlanma başlıyor` inancıyla hareket eden yatırımcıların ilgi odağı oldu. Sert düşüşe gelen tepki ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler hızlı çıkışa neden oldu.

Pınar Sungur / REFERANS
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) endeksin yüzde 18,6 oranında değer kazandığı son bir ayda, küresel krizden ağır darbe alan şirketlerin hisseleri, önümüzdeki döneme ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle yatırımcının ilgi odağı haline geldi. Yurtiçi ve yurtdışında azalan talebe bağlı olarak üretime ara veren, haftalık çalışma günü sayısını azaltan, personel çıkarmak zorunda kalan bazı şirketlerin hisseleri sert bir biçimde düşerken, krizde dib göründü, toparlanma başlıyor inancıyla hareket eden yatırımcılar bu hisselere adeta hücum etti. Krizi fazlasıyla hisseden tekstil, demir-çelik, plastik, makina ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinde ciddi yükselişler gözlenirken, sanayi üretim endeksinde mart ayında şubata göre yaşanan yüzde 13,4`lük artış da yatırımcıları haklı çıkardı. Hükümetin özellikle otomotiv ve beyaz eşyada talebi canlandırmak için aldığı önlemler de bu hisselere ilgiyi artırdı.
 
Pimaş yükselişte ilk sırada

Yıl içinde kapasite kullanımı yüzde 20`ye düşen, haftalık çalışma gününü indiren geçtiğimiz günlerde de üretimi 1 hafta süre ile durduracağını açıklayan Pimaş, borsada hisse senetleri son bir ayda en fazla değer kazanan şirket oldu. İMKB-100 Endeksi`nin yüzde 18,6 değer kazandığı 8 Nisan-8 Mayıs dönemini kapsayan son bir aylık süreçte Pimaş hisseleri yüzde 93 prim yaptı. Pimaş hisseleri, krizin etkisini hissettirmeye başladığı 2 Eylül 2008 ile endeksin 21.965 puana indiği 21 Kasım 2008 tarihleri arasında yüzde 44 değer kaybetmişti. Pimaş`ın ardından en çok değer kazanan ikinci şirket ise Sönmez Filament oldu. 2003 yılından beri zarar eden ve Kasım 2008`de üretim faaliyetini tamamen ve sürekli olarak sona erdirme kararı alan Sönmez Filament, son bir ayda borsada yüzde 92,4 değer kazandı. Sönmez Filament hisseleri de 2 Eylül-21 Kasım 2008 tarihleri arasında yüzde 67 değer kaybetmişti.
 
Esem`de beklentiler etkili

PVC üretimi yapan Pimaş ile tekstil alanında faaliyet gösteren Sönmez Filament`in ardından hisse senetleri borsada son bir ayda en fazla değer kazanan üçüncü şirket Esem Spor oldu. Esem Spor hisseleri 2 Eylül-21 Kasım 2008 arasında yüzde 42,6 değer kaybetmişti. Esem Spor hisselerinde yaşanan yükselişte, şirketin mali tablolarında yaşanan toparlanma etkili oldu. Zira Esem`in satış gelirleri bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4440 oranında arttı. Şirketin zararı ise yüzde 47 azaldı. Son iki yıldaki hızlı büyümesini bu yıl da sürdüren ve ana ortaklarından BTA Securiets`in Kazak hükümeti tarafından devletleştirildiği Şekerbank`ın hisseleri ise, kriz sırasında yaşanan sert düşüşe gelen tepki alımlarıyla, son bir ayda yüzde 58,7 yükseldi. Şekerbank hisseleri 2 Eylül-21 Kasım 2008 tarihleri arasında yüzde 60 değer kaybetmişti.
 
Vergi indirimi otoya yaradı

Küresel krizin etkisiyle iç ve dış talebin bıçak gibi kesildiği otomotiv sektöründe, hükümetin gerçekleştirdiği vergi indirimleriyle stokların eritilmesi, krizde hızla değer kaybeden hisseleri tekrar ilgi odağı haline getirdi. 2 Eylül-21 Kasım 2008 tarihleri arasında yüzde 54 düşen Ford Otomotiv`in hisseleri son bir ayda yüzde 52,7 yükseldi. Ford Otomotiv global piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle oluşan talep düşüşünü dikkate alarak, Kocaeli Fabrikası`nda 20 Nisan-25 Nisan 2009 arasında araç üretimi yapılmamasına karar vermişti. Şirkette, bu tarihler arasında 4.505 personel çalışmadı. Şirket ayrıca, 26 Şubat ile 15 Mart ve 27 Mart ile 31 Mart tarihleri arasında da Kocaeli ve İnönü fabrikalarında üretim yapılmayacağını açıklamıştı. Azalan yurtiçi ve yurtdışı siparişleri göz önüne alınarak 4 Mayıs ile 10 Mayıs tarihleri arasında üretime ara verileceğinin açıklandığı Parsan Makina`nın hisseleri ise son bir ayda yüzde 47,6 oranında yükseldi. Parsan hisseleri 2 Eylül-21 Kasım 2008 arasında yüzde 66 düşmüştü. 2 Eylül-21 kasım 2008 arasında yüzde 75 düşen Tofaş`ın hisseleri de son bir ayda yüzde 42,8 yükseldi.
 
Sinpaş`ta projeler devrede

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı`nın (GYO) hisse senetleri 8 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında borsada yüzde 65,8 değer kazandı. 2007-2009 yıllarında yaptığı 2.599 ön satıştan 60 tanesi kriz yüzünden iptal olan Sinpaş GYO, 1 milyar TL ciro beklediği Bosphorus City projesini satışlar iyi gittiği için 180 dönüm büyütme kararı almıştı. Saraylar bölümü adını verdiği yeni etapta İstanbul`un Çırağan ve Dolmabahçe gibi ünlü saraylarının modern yorumunu yapacak olan Sinpaş GYO, Bosphorus City`yi de toplamda 3.500 konuta ulaştıracak. Bosphorus City, toplam 650 adet konuttan oluşacak ve ekim ayında satışa çıkacak. Sinpaş GYO, projede 1.770 adet dairenin satışını şimdiden tamamladı. Bu arada ilk çeyrekte net konsolide kârını yüzde 34 artırarak 78.4 milyon TL`ye çıkaran Türk Ekonomi Bankası (TEB) de son bir ayda yüzde 51,4 yükseldi. TEB`in hisseleri kriz döneminde yüzde 54 düşmüştü. Turkcell Süper Lig`de birinci sırada yer alan ve şampiyonluğa en yakın klüplerden olan Beşiktaş`ın hisseleri ise borsada son bir ayda yüzde 56,4 oranında değer kazandı
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.