Yabancı yatırımcının gözü bu 9 hissede

22.05.2014 - 10:42 | Son Güncelleme :

Yabancılar Borsa İstanbul’da alım yaparken deneyim yerindeyse 'kılı kırk yarıyor'

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_borsa_650_3.jpg">

Borsa İstanbul’da yabancıların payı, gerçekleştirdikleri alım-satım hareketleri, piyasanın yönü ve hisse senetlerinin fiyatları üzerinde her zaman en etkili olan unsurlardandır.16 Mayıs 2014 itibariyle Borsa İstanbul’da yüzde 63.64 civarında olan yabancı yatırımcılar, alım yaparken öncelikle uzun vadeli pozisyon alıyor. Hisse senedi seçiminde de tercihini bilançosu sağlam, öz varlık karlılığı istikrarlı ve düzenli temettü ödeyenler arasından yapıyor. İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre; yabancı yatırımcılar için hisse senedi satın alacakları şirketin yönetim anlayışının şeffaflığı ve Ar-Ge yatırımlarının verimliliği de önemli bir başka kriter. Kısacası yabancılar Borsa İstanbul’da alım yaparken deneyim yerindeyse “kılı kırk yarıyor.”

İşte bu nedenle yabancıların alım yaptıkları hisseleri yakından takip eden aracı kurum analistleri, bu tür hisselere yerlilerin de yatırım yapmasının uygun olabileceğini düşünüyor. Ancak tabii ki tek kriterin bu olmaması konusunda yatırımcıları uyarıyorlar.

TEMEL VERİLERE BAKILMALI

Hisse senedi yatırımının yalnızca bir hissede toplanmaması gerektiğini belirten Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, ”Yapılan seçimler temel verilerle desteklenen analizlere dayanmalı. Güçlü bilançoya sahip, kar marjı kayda değer nitelikte olan ve kar marjını koruması ve artırması beklenen şirketlere orta ve uzun vadeli yatırım yapabilir” diyor. Ümüt, bunun yanı sıra yatırımcıların hisse seçiminde, yurt içi ve yurt dışı ekonomik ve siyasi gelişmeler ile FED’in (Amerikan Merkez Bankası) uygulandığı para politikalarını dikkatle takip etmeleri gerektiğini belirliyor.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist-kobim.jpg">

YABANCILARA GÖRE PORTFÖY

Öte yandan ”Yatırım portföyünü yabancı yatırımcılara göre veya büyük bir payını onların tercih ettiği hisselere göre yapmak her zaman istenilen getiriyi sağlamayabilir” diyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü şöyle devam ediyor:  ”Çünkü ekonominin o anki gidişatı ile yabancıların beklentileri arasında bir çelişki yaşanması durumunda yabancılar yatırımlarını çekebilir. Ayrıca, ellerinde bulundurdukları seçeneklerin fazla olduğunu da unutmamak gerekir. Yabancı yatırımcılar, bugün Türk hisselerine yapacakları yatırımları yarın Güney Afrika veya Güney Kore gibi ülkelerde değerlendirebilir. Her zaman bu riski göz önünde bulundurmak gerekir.”

Ancak Süllü, yabancıların, şirketin mali yapısı ve gelecek dönemlerdeki karlılık beklentilerine göre hareket edebildiğine de dikkat çekiyor. Yabancıların satın alma ve birleşme potansiyeli olan şirketleri  de iyi takip ettiklerini hatırlatan Süllü, ”Endekse göre fiyat ve oran açısından ucuz kalmış ve bu zamana kadar endeks üzerinde getiri elde edebilmiş şirket hisselerini tercih edebiliyor” diyor.

Yabancıların alım yapacakları hissede özellikle likiditasyona dikkat ettiğini söyleyen ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, bu hisselerin özelliklerini şöyle sıralıyor: “Yabancı alımların yoğunlaştığı hisselerin başta BİST-30 almak üzere BİST-50 endeks hisseleri olduğu görülüyor. Yabancıların genel ekonomiye uyum sağlayan, belirli bir büyüklüğe sahip hisse senetlerini seçtiklerini görürüz. Yabancı payı dönemden döneme değişmekle beraber, Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük 10 banka genel ekonomiyi temsil ettiği ve endeks üzerinde en fazla etkiye sahip olduğu için yabancılar tarafından tercih ediliyor."



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/arcelik_650.jpg">


“ARÇELİK’TE YURT DIŞI SATIŞLAR DİKKAT ÇEKİYOR”

Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt

*ARÇELİK: 2014 yılının ilk çeyreğinde 131.1 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin net cirosunun 2013 yılı birinci çeyreğine göre yüzde 15 arttığı, yurt içi satışların ise 2013’ün eş dönemine göre yüzde 5 azaldığı görülüyor. Satışlarda yaşanan gerilemenin en önemli nedeni, beyaz eşya satışlarında yaşanan azalma. Şirketin en dikkat çeken özelliği ise yurt dışı satış rakamları. Yurt dışı satışların toplam satışlar içerisindeki payının yüzde 63 olması, yurt içi talebin zayıfladığı bu dönemde şirket hisselerini destekleyecek en önemli unsur olarak görüyor. Arçelik yurtdışı satışlarını 2013’ün eş dönemine göre yüzde 31 artırdı. Özellikle Avrupa Merkez Bankası(ECB)genişleyici yönde adımlar atması halinde, Avrupa kıtasında talebin artmasının ihracata yönelen şirketleri olumlu etkileneceğini belirtelim. Bu noktada Arçelik hisseleri için 16 TL hedef fiyatla yüzde 26 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/garanti_650.jpg">

GARANTİ BANKASI

2014 yılı ilk çeyrek net karının beklentileri aşarak 760.3 milyon TL’ye ulaştığı görülüyor. Aktif büyüklük ise 201 milyar 689 milyon TL oldu. Öz kaynak karlılığı yüzde 16.3,aktif karlılığı ise yüzde1.9 seviyesinde gerçekleşti. Garanti Bankası’nın topladığı mevduat rakamı ise 2013 yılının son çeyreğine göre yüzde 3.1 artarak 109.8 milyar TL’ye, mevduatta toplam Pazar payı da yüzde 11.4 yükseldi. TCMB’nin 28 Ocak’ta sert faiz artırımı kararının ardından artan kredi maliyetleri nedeniyle net kar ve satış rakamlarında ise 2013 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren gerileme görülüyor. Fakat TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın ileriki dönemlerde politika faizlerinin indirilebileceğini açıklaması, bankacılık hisseleri üzerinde yükselişe neden oluyor. Ayrıca zorunlu karşılıklara faiz verilebileceğinin belirtilmesi de bankacılık sektörünün kar marjları üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayabilir. Garanti Bankası’nın sağlam bilanço yapısı ile yabancıların hissedeki payının yaklaşık yüzde 73 seviyelerinde olması dikkat çekiyor. Garanti Bankası hisseleri için 9.50 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tupras_650.jpg">

TÜPRAŞ

Geçen yılın ilk çeyreğinde 128.5 milyon TL olan karını 2014’ün eş döneminde 511.2 milyon TL olarak açıkladı. Satış gelirleri ise 41 milyon TL’den 42.1 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin önümüzdeki dönemde büyüme politikası gereği yatırımlara odaklandığı görülüyor.2014 yılının birinci çeyreğinde 739.4 milyon TL yatırım harcaması yaptı.2006-2015 toplam yatırım harcaması miktarının ise 5.46 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Ancak Avrupa ve Çin gibi küresel ölçekte güçlü petrol talebine sahip ülkelerde yaşanan ekonomik durgunluğun petrol fiyatlarında gerilemelere neden olması, Tüpraş’ın satışlarında da yüzde 5.3’lik azalışa neden  oldu. Bu yıl ise ABD’de yaşanan toparlanma ve jeopolitik risklerin petrol fiyatlarında yükselişe neden olarak şirkete olumlu yansıması beklenebilir. Öte yandan Tüpraş hisselerinin yüzde 80’den fazlasının yabancıların elinde olduğu görülüyor. Şirketin istikrarlı olarak temettü dağıttığını da belirtelim. Tüpraş’tan yapılan açıklamaya göre bu yıl 396 milyon TL  brüt temettü dağıtacak.Şirket hisseleri için 56 yıl hedef fiyatla yüzde 15 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/gubretas_650.jpg">


“GÜBRE FABRİKALARI KAPASİTESİNİ ARTIRMAYI PLANLIYOR”

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü


2014 yılı ilk çeyrek vergi öncesi karı 2013’ün eş dönemine göre yüzde 18 artış gösterse de net dönem karında yüzde 30 azalma söz konusu. Türkiye genelinde gübre sektörü satışları yüzde 1.04 oranında düşüş kaydederken Gübre Fabrikaları toplam ürün gruplarında yüzde 18.8 artış gösterdi.160’ın üzerinde ürün çeşidi bulunan firma başlattığı projeyle Türkiye’nin toprak verimliliği haritasını çıkartıyor. Öte yandan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca dağıtılan teşvik bu yıl 13 milyar TL’ye çıkarıldı. Bu artışın orta ve uzun vadede gübre satışlarından elde edilecek hasılatı da olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu yıl  Yarımca’da yeni bir fabrika inşa edecek olan Gübre Fabrikaları, yatırımların tamamlanmasının ardından üretim kapasitesini yüzde 45 artırmayı planlıyor.2013 yılında satışlarını 2012’ye göre yüzde 7 artıran şirketin bu yıl ise 2013’egöre yüzde 9 artırmasını bekliyoruz. Şirket hisseleri için 4.40 TL hedef fiyatla yüzde 9 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/halkbank_650.jpg">

HALK BANKASI

Bankacılık sektöründe kar marjlarının bu yıl içerisinde artan faizler ve kredi taksit sınırlandırılması gibi önlemler nedeniyle düşüş yaşaması bekleniyordu. Ancak Halk Bankası 2014 yılının ilk çeyreğinde 530 milyon TL ile beklentilerin üzerinde net kar elde etti. Beklenti 460 milyon TL idi. Banka toplam aktiflerini yüzde 4 oranında artırsa da sektörden kaynaklanan yapısal nedenlerden dolayı net karında yüzde 25 daralma yaşandı. Geçen yılın ilk çeyreğine göre mevduat tutarını yüzde 24 artıran bankanın, verdiği kredilerden elde ettiği faiz gelirlerinin yüzde 22,faiz giderlerinin de yüzde 55 artığı görülüyor. Hem fiyat, hem de orantısal olarak ön planda olan banka hisseleri yabancı ilgisini çekiyor.Hisse performansı olarak ön planda olan banka hisseleri yabancı ilgisini çekiyor. Hisse performansı olarak 13.10 TL seviyesinde destek bulan Halk Bankası hisseleri 8.75 olan sektör fiyat/kazanç göre iskontolu. Piyasa değeri/defter değerine göre ise sektör ortalamasının biraz üstünde görünüyor. Orta vadede 16.50 TL hedef fiyatla yüzde 11 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Halk Bankası hisselerinde ‘endeksin üstünde getiri’ bekliyoruz.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/brisa_650.jpg">

BRİSA LASTİK

Bu yılın ilk çeyreğinde satış gelirlerini yüzde 22,net dönem karını ise yüzde 92 oranında artırdı. Şirket 49.6 milyon TL net kar açıkladı. Bridgestone, Lassa, Bandag  ve Dayton markalarının satışını yapan şirket aynı zamanda ihracat yapan firma olmanın avantajını geçen yılın sonunda kur artışlarında yaşadı. İnternet sitelerini kurmaları ile maliyet yönetimine giden şirketin 21 ilde kredi kartıyla kapıda ödeme alması satışlarını kolaylaştırırken, uzun vadeli borçlanma politikası izlediğini de hatırlatalım. Yılın başından bu yana yüzde 11.70 yabancı girişi olan hissede, yıllık getirisine bakıldığında endeksin oldukça üstünde bir performans gösterdiği görülüyor. Ancak sektöre göre fiyat/kazanç olarak iskontolu. Uzun vadeli yükseliş trendini koruyan hisse için orta vadede 8.30 TL hedef fiyatla yüzde 30 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Brisa hisseleri  için ”al” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/koc_650_3.jpg">

“KOÇ HOLDİNG’İN YÜKSELME POTANSİYELİ YÜZDE 14”

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut


Enerji, otomotiv, finans ve dayanıklı tüketim malı sektörlerinde faaliyet gösteren grubun özellikle enerji sektöründeki olumlu satış ve kar rakamlarını dikkat çekiyor. 2014 yılı ilk çeyreğinde satış ve finansal faaliyetlerden gelirleri 2013’ün eş dönemine göre yüzde 15.67 yükselerek 15 milyar 621 milyon TL’ye yükseldi. Brüt kar marjı ise yüzde 10.382’den 11.47’ye ulaştı. Şirketin esas faaliyet karı 655 milyon 143 bin TL iken yüzde 38.58 yükselerek 907 milyon 906 bin TL’ye ulaştı. Koç Holding’in net karı da yüzde 44.21 yükselerek 950 milyon 510 bin TL oldu.2013’ün ilk çeyreğinde 0.178 TL olan hisse başı karı ise 2014 eş yılı eş döneminde 0.222 TL olarak gerçekleşti. Hem kar,herm satış gelirleri açısından olumlu bir dönem geçiren holdingde enerji şirketlerinden gelen olumlu bilançolar dikkat çekiyor. Koç Holding’in sanayi sektöründe görülen iyileşmeden olumlu etkilendiğini ve bu trendin 2014 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Koç Holding hisseleri için 11 TL hedef fiyatla yüzde 14 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/vakifbank_650.jpg">

VAKIFBANK

2014 yılı ilk çeyreğinde aktif büyüklüğü 139 milyar 152 milyon TL’ye ulaştı. Krediler ve menkul kıymetlerde görülen artışa paralel aktif büyüklüğünü 2013’ün eş dönemine göre yüzde 30 oranında yükseltti.2014 yılı ilk çeyrek dönemi itibariyle kredilerin toplam aktifler içindeki payı da yüzde 64.18’e yükseldi.2014 yılının ilk çeyreğinde aktif büyüklüğünün yanı sıra aynı dönemde aktif karlılığı yüzde 1.09,öz kaynak karlılığı yüzde 11.76 olarak gerçekleşirken; sermaye yeterlik rasyonu yüzde 13.99 oldu. VakıfBank’ın mevduatları yüzde 27 oranında artış göstererek 83 milyar 119 milyon TL’ye ulaştı. Net dönem karı da yüzde 29 azalışla 373 milyon 600 milyon TL’ye geriledi. Söz konusu azalışta faiz giderlerinde görülen 2013’ün eş dönemine göre yüzde 74 oranındaki artış etkili oldu. Faiz gelirleri ise yüzde 18 artış gösterirken faiz gelirlerinin faiz giderlerini karşılama oranı yüzde 164.16  oldu. Bankanın piyasa çarpanları emsallerine göre iskontolu görülüyor. VakıfBank hisseleri için 5.30 TL hedef fiyatla yüzde 19 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.



<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/alarko_650.jpg">

ALARKO HOLDİNG

Faaliyetlerini enerji, inşaat, sanayi ve turizm sektörlerinde konumlandıran şirket gelecek dönemde talebi hızla artması beklenen enerji sektörüne ve inşaat projelerine devam ediyor. Şirket 2014 yılı ilk çeyrekte satış gelirini yüzde 83.6 artırarak 270 milyon 256 bin TL’ye yükseltti. Satış gelirini artıran Alarko Holding’in satış maliyetinin de hızla arttığı dikkat çekiyor. Buna paralel 2013 ilk çeyreğinde yüzde 8.65 olan brüt kar marjı 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 4.62 oldu. Şirketin genel yönetim giderleri ve diğer faaliyet giderlerindeki artış sebebiyle 3 milyon 387 bin TL esas faaliyet zararı oluştuğu görülüyor. Ancak şirketin iştiraklerinden gelen 29 milyon 955 bin TL gelirin de katkısı ile net dönem karının karşılaştırmalı dönemde yüzde 57.56 arttığı görülüyor. Şirketin 2013 yılı ilk çeyreğinde 16 milyon 72 bin TL olan net dönem karı 2014 yılı ilk çeyreğinde 25 milyon 323 bin TL’ye yükseldi. Emsallerine göre iskontolu olduğunu düşündüğümüz Alarko hisseleri için 6 TL hedef fiyatla yüzde 18 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.