VOB Günlük Yorumu / Ekinciler Yatırım

24.09.2007 - 10:50 | Son Güncelleme :

Geçtiğimiz hafta Fed dört yıl aradan sonra faiz oranlarını 4.75`e çekerek tüm dünyadaki finans piyasalarını rahatlatmıştı. Indirim sonrasında yapılan açıklamalarda kredi sıkışıklığının etkilerinin Amerikan ekonomisinin geneline yayılmasını önlemek olduğu söylenmişti.

Burak GERÇEK / Ekinciler Yatırım

Fakat Bernanke yinede indirim sonrasında çok sayıda kredi borçlusunun ödemelerini yerine getirememe riskinin bulunduğunu ve bu durumun önümüzdeki günlerde daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulundu ve karamsar bir tablo çizdi. Bunun yanı sıra  Fed eski başkanı Greenspan`ın yaptığı açıklamada ise indirimin ardından ekonominin resesyona girme ihtimalinin düştüğünü ama tüketici harcamalarında bir miktar sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

Tabiki indirimlerin devam etmesi durumunda tüketici harcamalarının önümüzdeki dönemde gelecek ekonomik datalarla nasıl bir şekil alacağını hep birlikte göreceğiz. Tüketici harcamalarında petrol en büyük etken. Petrolun varil fiyatı $83`ın üstüne çıkarak yeni bir rekor kırdı. Fakat buna karşın enerji sektöründeki şirketlerin bu yükselişle birlikte bilançolarına yansıyacak kârlar borsa tarafında kuvvetli  yükselişleri beraberinde getirecektir.

Faiz indiriminin bir diğer etkisi ise emtiya piyasalarında altın tarafında yaşandı. Eur/Usd paritesinin ve doların dünyadaki diğer para birimlerine karşı dibe vurmasıyla birlikte altına hücüm fiyatları son 28 yılın zirvesi olan 739.85 seviyesine kadar taşıdı. Petroldeki yükselişin enflasyonist kaygılarıda arttırmasıyla birlikte altında oluşan bu talep, geçen yıl 12 mayısta gördüğü 730 seviyesinin hemen üstünde bir haftalık kapanış gerçekleştirdi. Eğer önümüzdeki günlerde 730 seviyesini destek konumunda işlemeye başlarsa altında yeni bir yükseliş hareketi daha gelebilir.

Cuma günü tüm avrupa borsalarının otomativ sektörü hisselerinde yaşanan yükşelişle birlikte, kâr rakamları beklenenin bir hayli üstünüde çıkan yazılım şirketlerinden Oracle`ın hisselerine gelen alımlar Dow`daki yükseliş hareketini devam ettirdi ve günü 53 puan yükselerek 13.820 seviyesinden tamamladı. Spot piyasada Imkb 53.882 puandan kapanış yaparken Vob`ta ise ekim vadeli endeks 30 kontratındaki yükseliş %0.43 oranında bir artışla 69.550 seviyesinden uzlaşma yaparak haftayı kapatmıştı.

Orta ve uzun vadeli bir analiz yapmak gerekirse Vob ekim vadeli endeks 30 kontratında koyduğum grafikte de görüleceği gibi geçen yıl mayıs-haziran dalgası ile yaşanan sert düşüşten sonra başlayan orta vadeli yükselen kanal trendi hala devam etmekte. Daha önceki analizlerimde seçim öncesinde ve sonucunda yaşanan sert yukarı yönlü hareketin mayıs-haziran dalgasında yaşanan (60.750-38.900) yukarı yönlü %161.8 fibonacci düzeltme seviyesi olan 74.500`e kadar hareketin devam edebileceğini yazmıştım.

Fakat Abd`de patlak veren mortgage krizi ile bozulan yurtdışı piyasaları endeksi ancak 72.875 seviyesine kadar taşımıştı. Fed faiz indirimi süreci ile başlayan son yükseliş hareketi bu sefer 74.500 teknik seviyesini kendisine hedef alıp, bugünden yarına değil ama mutlaka ileriki bir tarihte bu seviyeyi test etmek isteyecektir. Bu hafta için olumlu seyrin devam edeceğini düşünmekle birlikte önümüzdeki günlerde 72.875 direncinden bir miktar realizasyon
geldikten sonra hedef seviyesine ulaşmasını bekleyebiliriz.

Döviz piyasalarında ise Fed faiz indirimden sonra Eur/Usd paritesi geçtiğimiz hafta 1.4121 rekor seviyesini test etti ve haftalık 1.4090 rekor seviyesinden bir kapanış gerçekleştirdi.Önümüzdeki dünemde Fed faiz indirimlerinin sürekliliğini dikkate aldığımız zaman Eur/Usd paritesinde kısa vadede 1.42 ve sonrasında bir çok yabancı kurumlarında raporlarında da belirttiği yılsonu tahminleri olan 1.45 seviyelerine kadar dolardaki değer kayıpları yaşanabilir.

Uzun vade de ise teknik anlamda 1.4920 seviyesi hayal değil. Dolayısıyla Türk lirasında da önümüzdeki dönemlerde olası yurtiçindeki yaşanacak siyasi politik ve sosyal çalkantıların yukarı yönlü harketleri satış firsatı olarak değerlendirilebilinir ve grafiktede görüleceği gibi uzun vadede Usd/Try paritesini 1.10 seviyelerine kadar değerlenebileceğini görebiliriz.

Teknik anlamda son 5-6 yıllık periyoda baktığımızda görülen dip seviyeler 5 Şubat 2002`de 1.2980, 16 Nisan 2002`de 1.2930, 16 Şubat 2004`de 1.3020, 9 Mart 2005`de 1.2510, 3 Mart 2006`da 1.2990, 24 Temmuz 2007`de 1.2345 ve son olarak bu verdiğim son beş yıldaki ortlama dip seviyelerin ciddi anlamda altına sarkan cuma günkü kapanış değeri olan 1.2265 seviyesi.Uzun vadede teknik anlamda bu kırılmanın yaşanması bizi 26 Mayıs 2001 yılında gördüğü dipseviye olan 1.1030 seviyesine kadar taşıyabilir.

Dolayısıyla makro açıdan olaya baktığımızda yurtiçinde herhangi bir darbe, içsavaş yada dünyada olası bir politik gerginlik veya bizide içine sürükleyecek bir savaş çıkmadığı taktirde ve hükümetin ikinci 5 yıllık döneminde ekonomik büyümenin devamı, Avrupa birliliği sürecindeki olumlu gelişmelere bağlı olarak reel ekonomiye gelecek ikinci bir yabancı sermaye dalgası, enflasyonun %4 hedefine ulaşmasıyla birlikte faiz oranlarındaki %10 altındaki hedef seviyeleri yakalandığı taktirde doların yönü uzun dönemde aşağı olması kaçınılmaz olacaktır.



<ımg src="http://i.bigpara.com/i/55big/ak-ekinciler.gif">


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.