Uzmanlarından yatırımcılara tavsiyeler!

27.02.2013 - 10:41 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/para_dolar_4.jpg">Business Insider, genç yaşta yatırıma başlamanın zaman açısından büyük avantaj sağladığını yazdı.

Finans uzmanlarına göre kişi ne kadar erken yatırım yapmaya başlarsa parasını çoğaltmak için o kadar çok zamanı oluyor. 19 yaşında bir gencin her ay borsaya 100 dolar yatırdığı varsayımında yüzde 8 yıllık getiri ile bu yatırım kişi 45 yaşına geldiğinde 104.241 dolar, 65 yaşına geldiğinde ise 572.477 dolara ulaşıyor.

HİSSE FİYATLARINA ANLIK ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Yatırım analistlerinin hesaplamalarına göre aynı genç eğer bugünden itibaren borsaya her ay 200 dolar yatırım yaparsa 63 yaşında geldiğinde muhtemelen 1 milyon dolarlık bir servetin sahibi oluyor. Her ay yapılacak küçük yatırımların milyonluk bir servete dönüşmesi fikri heyecan verici olsa da ilk yatırımlarını yapmadan önce gençlere yatırımın birkaç temel kuralının göz ardı edilmemesi salık veriliyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Business Insider’da yer alan yatırımcı cevapları bölümündeki öneriler şöyle:

YATIRIMA GİRİŞ

Genç yatırımcının ilk olarak yatırım yapacak parasının olduğuna emin olması gerekliliği vurgulanıyor. Çünkü acil durumlar için kenara para  ayırmayan, yüksek faizli kredi kartı kullanan veya üniversiteye gitmeyi planlayan gençlerin muhtemelen bu giderler bitene kadar yatırım yapmak istemeyeceği söyleniyor. Kredi kartı borcu ödemek ya da işsiz kalma durumunda temel ihtiyaçları karşılayacak parayı kenara ayırmak yerine yatırım yapmanın akılcı olmadığı da ekleniyor.

İkinci olarak yatırımın hızlı zengin olma aracı olmadığı hatırlatılıyor. Bu yüzden tercihen uzun dönemli yatırımlara yönelmenin doğru tercih olduğu vurgulanıyor. Kişi, deneyimli bir profesyonel değilse para kaybetmenin en hızlı yolunun borsa olabileceği belirtilirken sadece hisse senedi alıp satarak para kazanmak o kadar kolay olsaydı, neredeyse herkes zengin olurdu deniyor.

Son olarak, temel yatırım prensipleri ile ilgili kitapların okunması tavsiye ediliyor. Sonuçta uzmanların da işe “giriş dersleri” ile başladığı söyleniyor.

Bu girişten sonra seçim aşamasına geçiliyor. Burada önemli olan noktanın gencin ne tür yatırım yapmak istediğinin belirlenmesi olduğu söyleniyor. Gençlerin genelde tahvil gibi yavaş büyüyen yatırımlar yerine hisse senedi veya hisse senedine dayalı yatırım fonlarına yatırım yapmayı düşündüğü belirtiliyor.

YATIRIMA BAŞLANGIÇ İÇİN EN KOLAY YOL: YATIRIM FONLARI

Tek bir hisse senedi seçerek yatırım yapmak ve büyük riskler almak istemeyenler için işe yatırım fonlarına yatırım yaparak başlanabileceği söyleniyor. Yatırım fonlarında hisse senetleri veya tahvillerin yer aldığı ve bir yatırım fonu hissesi satın alındığında birden fazla şirkete veya tahvile yatırım yapılmış olduğu belirtiliyor. Bir yatırım fonu hissesi satın alındığında örneğin Apple, General Electric veya Microsoft gibi şirketlere yatırım yapılabilir deniyor.

Bir yatırım fonunun bireysel hisse senetlerine göre çeşitlilik avantajı sağladığı, yatırım fonundaki bir hisse düştüğünde paranın tamamının kaybedilmediği zira paranın fondaki diğer yüzlerce hisseye de yatırıldığı vurgulanıyor. Kısacası bir yatırım fonunda kişinin parasının birçok yatırım arasında yayılmış olmasının riski azalttığı ve getirilerin sürekli büyümesinin sağlandığı belirtiliyor.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ZOR AMA HEYECAN VERİCİ YATIRIM YOLU: HİSSE SENETLERİ Her ay birkaç saatini piyasaları araştırmaya ve finansal tabloları incelemeye harcamak istemeyenler için en iyi yol eski usul yatırımdır deniyor.

Bireysel hisse senetlerine yatırım yapmanın yatırım fonlarına yatırım yapmaktan çok daha riskli olduğu ve yatırımın başarılı olması çok daha fazla çalışma gerektiği belirtildikten sonra bir şirketi ve mali yapısını araştırmanın en iyi yanının işletmelerin faaliyetleri ve büyüme politikaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek olduğu söyleniyor. Bu araştırma sonucunda büyük hisse senedi getirileri kazanılabileceği belirtilirken bu yolun dezavantajının ise yatırım için kötü bir şirket seçilmesi durumunda  her zaman çok para (bazen yatırılan tüm para) kaybetme riski olduğu vurgulanıyor.

DOĞRU SEÇİM NASIL YAPILIR

Uzmanlar, bu konuda hiçbir fikri olmayan gence işe favori markalarını, kendi sanayilerine hakim olan şirketleri düşünerek başlamasını salık veriyor. Gençlerin aşina olduğu Apple,  Nike veya Microsoft gibi şirketler örnek verilenler arasında yer alıyor. Birkaç şirket seçtikten sonra bu şirketlerin mali durumlarının araştırılması gerektiği söyleniyor.

Bu ev ödevinin o kadar da korkutucu olmadığı çünkü bu konuda yazılmış araştırmaların olduğu belirtilirken bu ünlü şirketlerin çok konuşulduğu ve yükümlülüklerine diğerlerine nispeten daha çok riayet ettiği söyleniyor. Yatırım yapmadan önce bu şirketlerin finansal açıdan sağlıklı ve karlı olup olmadığı ile büyüme durumu kontrol edilmesi ve her ne kadar yatırım yapılacak şirket büyük ve güçlü olsa da yatırımcının bir çıkış stratejisinin olması gerektiği son söz olarak söyleniyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.