Türkiye uçtu, dünya rekoru kırdı

17.09.2007 - 10:41 | Son Güncelleme :

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ağustos ayındaki ’yolcu artış oranı’ ile Türkiye’nin dünya rekoru kırdığını ve tüm ülkeleri geçtiğini açıkladı.

Yıldırım, Antalya da bir rekor kırdı. Bugüne kadar dış hatlar yolcu sayısında İstanbul 1, Antalya 2 numaraydı. Ağustosta Antalya birinci oldu dedi.

ANTALYA Havalimanı 1’inci ve 2’inci Dış Hatlar Terminali ile İç Hatlar Terminali ve CIP Terminali’nin kiralanması törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin sivil havacılıkta dünya rekorları kıran bir konuma yükseldiğini söyledi. Yıldırım, İki rekor duyurmak istiyorum. Birisi, ağustos itibarıyla Türkiye havacılıktaki yolcu artışı oranında, tüm ülkeleri geride bırakarak, şampiyon olmuş, yeni bir rekora imza atmıştır. İkincisi de bugüne kadar dış hatlar yolcu sayısında İstanbul 1, Antalya 2 numaraydı. Ağustos itibarıyla Antalya dış hatlarda İstanbul’u geçmiş ve birinciliğe yükselmiştir dedi.

TURİZMDE DE SIÇRAMA VAR: Yıldırım, turizmde de büyük sıçrama gerçekleştirdiğini hatırlattı ve Turizmde rekabet edebilmenin şartının gelişmiş ve kaliteli bir altyapı olduğuna değindi. Yıldırım, 2003’te, gelen giden yolcu kapasitesi toplam 12 milyon olan Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin, yetersiz kalacağını ön görerek, ikinci dış hatlar terminalinin 11 ayda tamamlandığını ve ikinci pistin de inşa edildiğini ifade etti. Yıldırım, bu gelişmelerin arkasında güven ve istikrarın olduğna işaret etti.

REKABETE AÇTIK BÖYLE OLDU: Binali Yıldırım, Türkiye’de 5 yılda havacılıkta iki önemli şey başardıklarını anlattı ve şöyle devam etti: Sektörü rekabete açtık, serbestleşmeyi sağladık. İstedik ki, uçmak imtiyaz olmaktan çıksın, ihtiyaç haline gelsin. Başka ne yaptık? Hava yollarını halkın yolu haline getirdik. ’Herkes uçacak, uç Türkiye uç’ dedik, 8.5 milyondan 30 milyona ulaştık. 6-7 milyon vatandaşımız ise ilk defa uçağa bindi. Türkiye’nin hava alanlarının yıllık yolcu kapasitesi 4 yılda, 40 milyon 95 milyona ulaştı. Eğer bu yapılmamış olsaydı, Türkiye hava taşımacılığında tıkanmış durumda olacaktı.

REKORDAN REKORA KOŞUYORUZ:
Havacılık sektörümüz geçtiğimiz 5 yılda rekordan rekora koşmuştur diyen Bakan Yıldırım, 2003 yılında 24 olan işletmeye açık havaalanı sayısının 40’ın üzerine, uçak sayısının da 110’lardan 265’lere çıktığını hatırlattı. İç hatlarda taşınan yolcu sayısının da 8.5 milyondan 30 milyona yükseldiğini vurgulayan Ulaştırma Bakanı, toplam hava trafiğinin de 33 milyondan geçen yıl itibarıyla 62 milyona çıktığını kaydetti.

2023’TE 150 MİLYON YOLCU: Havacılıktaki gelişmeyi yeterli görmediğini de ifade eden Bakan Yıldırım, şu bilgileri verdi: Her ne kadar uluslararası değerlendirme kuruluşları Türkiye’nin 2015 hedeflerinin 2005 yılında yakaladığını söylese de bu başarı da bizim açımızdan yeterli değildir. Hedef, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünde 150 milyon yolcu sayısına ulaşmaktır. Bu dönemde de başlattığımız serbestleşme hava alanı yer işletmelerinin ve sivil havacılığımızla ilgili diğer düzenlemeler kamu-özel sektör ortaklığını öngören yeni yeni projeleri teker teker hayata geçireceğiz. Yakın hedefimiz tüm vatandaşlarımızın mutlaka uçağa binmesini sağlamaktır.

2.3 milyar Euro’ya 17 yıl kiralandı

ANTALYA Havalimanı 1’inci ve 2’inci Dış Hatlar Terminali ile İç Hatlar Terminali ve CIP Terminali’nin kiralanması ihalesini kazanan ve önceki akşam törenle terminalleri devralan Fraport-IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş. yöneticileri 17 yıllık kira karşılığı, 2 milyar 371 milyon 800 bin Euro’luk çeki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a teslim etti. Kiralama ihalesi 21 Nisan 2005 tarih ve 5335 sayılı Kanunun 33’üncü maddesi çerçevesinde 12 Nisan 2007’de yapılmıştı. Halen IC-Çelebi ortaklığıyla işletilen 2’inci Dış Hatlar Terminali de 2009’da IC-Fraport ortaklığına devredilecek.

Fena alışveriş değil pişman olmayacaksınız

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, IC-Fraport yöneticilerine Antalya’daki yatırımından asla pişman olmayacaklarını söyledi ve Yolun başında ikinciydiniz. Bir adım daha attınız, birinci oldunuz. Bundan böyle birinciliği sonuna kadar sürdürmek sizin elinizde diye konuştu. Bakan Yıldırım daha sonra IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile Fraport Yönetim Kurulu Başkan Vekili Andrea Pal’in elinden, üzerinde 2 milyar 371 milyon 800 bin Euro yazan temsili bir çeki aldı. Yıldırım da havalimanının temsili anahtarını şirket yöneticilerine teslim etti. Bakan Yıldırım, Anahtar teslim ettik, çek aldık. Fena bir alışveriş değil diye espri yaptı.

Fraport: Türk ekonomisine ve Antalya’ya güveniyoruz

FRAPORT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Andrea Pal, Fraport’un yılda 120 milyon yolcuya hizmet veren bir kuruluş olduğunu, 13 yıl önce Antalya Havalimanı’na danışman şirket olarak girdiğini bildirdi. 17 yıl süreyle Antalya Havalimanı’nın üç terminalini işleteceklerini hatırlatan Pal, bu süre için ödenecek 2 milyar 371 milyon 800 bin Avro’nun, Türkiye’deki en yüksek kiralama bedeli olduğuna dikkati çekti. Pal, güçlü Türk ekonomisine ve Antalya’nın turizm potansiyeline güvendiklerini ifade ederek, Antalya Havalimanı yolcu kapasitesini yıllık 25 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.