Türkiye`nin bir senaryosu bile yok

16.07.2007 - 10:15 | Son Güncelleme :

İklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetlerin, Afet Kanunu kapsamına alınması için çalışma yürütülüyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, mevzuatı güncellemek için `İklim Değişimi Komisyonu` oluşturdu.
Mevcut kanunda Türkiye`deki afetler, deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetler şeklinde tanımlanıyor. Kapsama iklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetlerin de alınması amaçlanıyor. Mevzuata öncelikle kuraklık tanımı eklenecek.
İklim değişimi konusunda, Komisyon ile birlikte çalışan Avrupa Doğal Afetler Eğitim Merkezi (AFEM) de dünyada iklim değişim konusundaki organizasyon ve toplantıları takip ederek, Türkiye`de bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. AFEM Müdürü Nehir Varol, İklim değişimi afettir. Daha şimdiden normalin üzerinde ölümler bu nedenle görülmeye başlamıştır. 2003 yılı yazında Avrupa`da 35 bin 118 kişi sıcak hava dalgasından hayatını kaybetti dedi.


IPCC`nin kritik tespitleri

İklim değişimlerinin yol açabileceği tabloya ilişkin Türkiye`de hazırlanan bir senaryo bulunmadığını, ancak Intergovermental Panel On Climate Change`in (IPCC) dünya ölçeğinde bir çalışması olduğunu belirten Varol`a göre, IPCC`nin Türkiye senaryosunda öne çıkan bazı noktalar şöyle:

Türkiye`de yıllık ortalama sıcaklıklar 2,5-4 derece arası artacak.
Ege ve Doğu Anadolu`daki artış 4 dereceyi bulacak.
Türkiye`nin güneyi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olacak.
Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu`yu kapsayan bölgelerde kış yağışları yüzde 20-50 arası azalacak.
Kuzey bölgelerde sel riski artacak.


Böcek salgını

Varol, eldeki veriler ışığında, iklim değişikliğinin özellikle Türkiye`nin çölleşme tehdidi altındaki yarı kurak ve yarı nemli bölgelerinde etkili olabileceğini ifade ederek, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinin risk altında olduğunu söyledi.
Varol, Toplu ağaç kurumaları ve zararlı böcek salgınları vb. afetlerin birincil nedeninin, kuraklık, hava kirliliği ve asit yağmurları olduğuna dair kuvvetli bulgulara rastlandı. Yalnız 1993-94 yılları arasında yaklaşık 2 milyon metreküp ağaç serveti, böcek yıkımı nedeniyle kesildi dedi.

Kıtlık-bolluk yan yana

Türkiye`de kuraklık ve bolluk aynı anda yaşanıyor. İç Anadolu`da buğday rekoltesinde yüzde 80`lere varan kayıp bekleniyor. Ege`de pamuktaki kayıp yüzde 30, Çukurova`da yüzde 10 tahmin ediliyor. Çukurova`da ayçiçeğindeki verim düşüklüğü yüzde 20`ye ulaşıyor.
Ancak bazı meyvelerde bolluk bekleniyor. Kirazdaki bolluk nedeniyle 300 bin tona yakın rekor düzeyde üretim olacak. Şu anda binlerce ton kiraz halen dalında bekliyor. Vişnede de rekor üretim bekleniyor.
Bu yıl 700-800 bin ton arasında kayısı üretimi olacağı tahmin ediliyor. Sadece Çanakkale`de yüzde 30`luk artışın olduğu belirtiliyor. Bademde de artış bekleniyor. Elmasıyla ünlü Karaman`da bu yıl rekor düzeyde elma üretimi öngörülüyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.