Türk Telekom`dan altyapıya 3.4 milyar dolar

10.07.2007 - 10:48 | Son Güncelleme :

 Türk Telekom, dört yılda 3.4 milyar dolar yatırımla yurt çapındaki tüm erişim şebekelerini yenileyecek. Altyapı dönüşüm projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye`nin her köşesinden 21. yüzyılın iletişim hizmetlerinin alınabilmesine olanak sağlanacak.
Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Emin Başer, Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ve Telekomünikasyon Şebekeleri Direktörü Memet Atalay dün düzenlenen basın toplantısında yapılacak yatırımlar konusunda bilgi verdi.

101 bin kişiye istihdam
Türk Telekom, teknolojik altyapısını değiştirerek çoklu servis erişim şebekesi kullanmak için altyapı yenileme çalışmalarını hızlandırdı. Şirket bu doğrultuda dört yılda 3.4 milyar dolar değerinde yatırım yapacak ve yatırımlarda yıllık ortalamalarda yüzde 155 artış sağlanacak. Söz konusu projelerle toplam 101 bin kişiye istihdam yaratılacak. Erişim şebekesi fiberoptik projesi yıpranmış ve eskimiş olan şebekenin yenilenmesi, ek şebeke yapılması, mevcut erişim şebekesinin iyileştirmesi, altyapı sorunu olan sahalarda fiberoptik ve geniş bantlı olarak sunulması, yeni yerleşim bölgelerinde altyapının (TOKİ, OSB vb.) yerleşim öncesi yapılmasını içeriyor.
Yatırım büyüklüğü 1 milyar doları bulan ve 81 ili kapsayan ihale 25 ayrı iş grubundan 17 firmaya bölündü. Farklı illerde 12 bin kişiye iş imkânı sağlayacak projenin tamamlanma süresi olarak 3+2 yıl gösteriliyor. Temmuz ayı itibarıyla bu projeleri hayata geçirecek şirketlerle tüm sözleşmelerin imzalandığı bildirildi. Bu projeyle birlikte arıza için bekleme süreleri azaltılırken evlere kadar gidecek fiberoptik kablolamalar sayesinde kullanıcılar IPTV ve daha yüksek hızda internet gibi hizmetlerden faydalanabilecek.

Kırsal Dönüşüm Projesi:
Bu projeyle de kırsal alandaki 4.3 milyon kullanıcı için kırsal alan ile kentsel alan ayrımı ortadan kalkacak. Türkiye`nin en ücra köşeleri telefondan genişbant internete kadar her türlü yeni nesil iletişim altyapısına kavuşacak. Mevcut durumda sadece ses hizmeti sağlayan kırsal alanlardaki santrallar, ses, VoIP (internet protokolü üzerinden ses), kiralık hat erişimi, genişbant Internet (DSL) ve IPTV (internet protokolü üzerinden TV ve video komünikasyon servisleri) gibi hizmetlerin sunulacağı çoklu servis erişim noktaları haline dönüştürülecek.
Böylelikle tüm Türk Telekom müşterileri CLIP/CLIR (aranan numaranın görünmesi), ayrıntılı faturalama, sabit hattan SMS gönderimi, ücretsiz ve kredili arama (freephone ve prepaid) gibi katma değerli hizmetlerden faydalanabilecek. Toplam maliyeti 240 milyon YTL olan kırsal dönüşüm projesi 2008`de tamamlanacak.

Dönüşüm projesi ne sağlayacak?

Dört senede 3.4 milyar dolarlık yatırım ve yüzde 155 yatırım artışı olacak.

Yaklaşık yarım milyon kişiyi etkileyecek yeni iş imkânları

5 milyonun üzerinde fiberoptik bazlı yeni hat tesis edilecek

Kırsalda 10 bin 200 merkezde 4.3 milyon kişinin hatları yenilenecek

Toplamda 9.3 milyon müşterinin hattı yenilenecek ve yeni hat ilave edilecek

37 bin kilometre ilave fiberoptik kablo döşenecek. Bu uygulamalarla Türk Telekom dünyanın en gelişmiş altyapısına sahip işletmecilerden biri olacak

Türkiye`de hem şehirlerde hem de kırsal alanda gelişmiş genişbant ve
darbant ses, veri ve görüntü servisleri bir arada sunulacak.

Ülke genelinde şehir ve kırsal alanda aynı servisler verilerek bölgesel gelir farklılığından kaynaklanan `dijital uçurum` ortadan kaldırılacak

E-devlet, e-sağlık, e-eğitim, e-ticaret gibi kamu hizmetleri etkin şekilde verilecek.

KOBİ`lere anahtar teslim çözümler sunulacak.

`Yeni tarifeler onay bekliyor`
Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, sabit hatlarda yeni tarifelerin Telekomünikasyon Kurumu`nun onayına sunulduğunu belirtti.
Paul Doany, Türk Telekom`un`nin iletişim altyapısı yenilenmesiyle ilgili toplantıda basının tarifelere ilişkin ısrarlı sorularını yanıtladı. Bu konuda gereken hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Paul Doany, yeni tarifeleri Telekomünikasyon Kurumu`nun onayına sunduklarını
belirtti. Doany şunları söyledi: Yeni tarifelerimizi hazırlarken, Danıştay`ın vermiş olduğu karardaki gerekçeleri ve Tüketiciler Birliği gibi sivil toplum örgütlerinin belirsizlik endişelerini dikkate aldık. Buna göre yeni baştan bir düzenleme gerçekleştirdik dedi. Doany, tarifelerin Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanana kadar bir yorum yapmayacağını ifade etti.

ADSL`de hedef 7 milyon müşteri
Özelleştirme sonrası 2006`da yapılması gereken yatırımların gerçekleşmediğinin hatırlatılması üzerine Doany, altyapının yenilenmesi ve kırsal dönüşüm projeleriyle 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılacağını söyledi. Yıl içinde tamamlanması planlanan 100 milyon YTL`lik başka bir IP projesinin olduğunun kaydeden Doany, ADSL`in genişletilmesiyle ilgili başka bir program daha yapıldığını söyledi. Doany, yıl sonuna kadar 7 milyon ADSL müşterisine ulaşmayı hedeflediklerini hatırlatarak, bunun için de 200 milyon YTL`lik yatırım yapacaklarını dile getirdi. Talep olması durumunda da kapasiteyi 8 milyon ADSL abonesine çıkarmayı planladıklarını açıklayan Doany, Ayrıca, şirket tesis, binaları ve bayilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.