Türk sanayisi üretimden kazandı, ama yabancılaştı

20.07.2007 - 10:01 | Son Güncelleme :

Sanayici, yüksek faiz dönemindekinin aksine bonoya yatırımdan çok üretimden kazanmaya başladı. Faaliyet dışı gelirlerin toplam gelirlere oranı 2000`de % 114 iken, 2006`da % 26`ya indi..

Türk sanayi 2001 krizinin ardından geçen 5 yılda ihracatın da etkisiyle satışlarını katlarken, 2000 yılındaki performansı da kısmen yakaladı. Ancak kriz sonrasında özelleştirmeler ve Türk patronların şirketlerine yabancı ortak almasıyla sanayide yabancı payı arttı.
 
2001`de yüzde 50`nin üzerinde kontrole sahip olan şirket adedi 71 iken 2006`da bu rakam yüzde 35 artışla 96`ya yükseldi. İçinde yabancı payı olan toplam şirket sayısı da 140`ı buldu.

Gelinen noktada yabancı sermayeli sanayi şirketleri 500 büyüğün üretimden satışlarının yüzde 33`ünü, yani yaklaşık 3`te 1`ini yaparken, 140 yabancı sermayeli şirketin brüt katmadeğerdeki payı da yüzde 37.6 oldu. Yabancıların dönem kârındaki payı yüzde 40.1`e çıkarken, ihracattaki payları da yüzde 46 oldu.

Yabancıların toplam 500 şirket içinde istihdam oranı da yüzde 28`i buldu. Türk sanayi yabancılaşırken, 2000 yılını yakaladı. Ekonomik kârlılıkta yüzde 16.9 rakamı 2000`deki yüzde 16.5`i aştı. Sevindirici gelişme ise faaliyet dışı gelirlerin net kâra oranı yüzde 114`ten yüzde 26.3`a gerilemesiydi. Yani sanayici tahvil bono faizi yerine daha çok üretimden kazandı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.