TÜPRAŞ`ın karı beklentileri aştı

05.03.2013 - 16:48 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tupras.jpg">2012 yılında üretimini yüzde 4.36 arttıran TÜPRAŞ`ta satışlar yüzde 6.46 arterken dönem karı 1 milyar 460 milyon TL ile beklentilerin üzerine çıktı.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, 2012 yılında Tüpraş`I motorin satışlarında pazar büyümesinin üzerinde artış sağlayarak pazar payını %53,1’e çıkardığını söyledi.

Koç, Tüpraş faaliyet raporunda yer alan yazısında şunları söyledi:

İyileşme beklentilerinin öngörülenin altında kaldığı, küresel ekonominin dalgalı ve kırılgan seyrine devam ettiği 2012 yılında, rakiplerinden daha iyi performans göstererek finansal ve operasyonel hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirebilmenin verdiği gururu sizlerle paylaşmak istiyorum.

HİSSE FİYATLARINA ANLIK ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

2012 yılında küresel ekonominin beklentiler doğrultusunda yavaşlamaya devam etmesine rağmen, Yunanistan’ın kontrolsüz iflasının önüne geçilmesi, ABD’den gelen pozitif haberler küresel ekonomik gidişata yönelik olumlu beklentileri artırmıştır. Öte yandan, İspanya ekonomisine dair endişeler merkez bankalarının likidite önlemleriyle yatıştırılmıştır. Ancak, Avrupa Birliği ekonomilerinin krizden çıkış için aldığı tasarruf tedbirleri, geçmiş dönemlerde güçlü büyüme performansı gösteren gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz yönde etkileyerek, büyüme ivmelerini yavaşlatmıştır. 2012 yılında küresel ekonominin büyüme performansının gelişmekte olan piyasalar dahil 2011 yılının altında kaldığı görülmektedir. IMF tarafından, Euro bölgesinin %0,4 küçüleceği, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranının % 6,3’ten % 5,1’e gerileyeceği, küresel büyümenin ise %3,2 civarında gerçekleşeceği raporlanmaktadır. Benzer şekilde ülkemiz ekonomisi de 2011 yılındaki %8,5’lik büyüme performansının ardından yaklaşık %3 olarak öngörülen büyüme ile 2012 yılında soğuyan ekonomiler arasında yer almıştır. Öte yandan ekonomimizin yapısal sorunu olan cari açığın, büyümedeki yavaşlamanın da katkısıyla, 48,9 milyar ABD dolarına gerilemesi olumlu bir gelişme olmuştur.

Öte yandan, toparlanmanın beklenenden yavaş seyretmesi enflasyon riskini azaltırken ABD, AB ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının, likidite genişlemesi ve varlık alımı yöntemleriyle ekonomiye destek olmayı sürdürmeleri ve Çin başta olmak üzere OECD dışı ekonomilerde yaşanan olumlu gelişmeler, gelişmekte olan piyasalara yönelik fon akışını hızlandırmıştır.

2012 yılı dönem başı ve dönem sonu emtia fiyatları, bir birine çok yakın ve istikrarlı bir görünümde olmasına rağmen, yıl içinde küresel ekonomideki gelişmelere bağlı önemli dalgalanmalar yaşanmıştır. 2011 yılını 106,6 ABD doları/varil düzeyinde kapatan ham petrol fiyatı jeopolitik kaynaklı arz endişeleri, ABD ve AB’nin İran yaptırımları yanı sıra, parasal genişleme politikalarının etkisiyle 2012’nin ilk çeyreğinde hızlı bir şekilde 128,17 ABD doları/ varil düzeyine yükselmiştir. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise Avrupa borç krizi ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya bağlı olarak varil başına yaklaşık 40 ABD doları (%30,86) düşüş yaşanmış ve hızlı fiyat düşüşünün neden olduğu negatif stok etkisi, Tüpraş dahil olmak üzere, rafinerilerin ikinci çeyrek dönem finansal performansını olumsuz yönde etkilemiştir.

Dünya hampetrol talebi OECD bölgesindeki 420 bin varil günlük azalmaya karşın Asya ve Güney Amerika ve Orta Doğu bölgesi başta olmak üzere OECD dışı talep artışının etkisiyle 2012 yılında toplamda 1,02 milyon varil gün artışla 89,84 milyon varil güne yükselmiştir. 

Euro bölgesindeki ekonomik krizin Akdeniz ülkelerinde daha ağır hissedilmesi, bir yandan bölgedeki talebi kısıtlarken, 20 ABD doları/ varilin üzerinde olan maliyet avantajı WTI (West Texas Intermediate) hampetrolü işleyen ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanımları, geleneksel olarak ABD’ye yapılan benzin ihracatını sıfırlamakla kalmamış, tam tersine ABD’den Akdeniz ve Kuzey Avrupa’ya motorin ihracatını arttırarak, son iki yıldır artan oranda Akdeniz rafineri marjlarını baskılamıştır.

Öte yandan, Çin, Hindistan ve Orta Doğu başta olmak üzere tüketimin arttığı bölgelerde önemli rafineri kapasite artışları yapılırken, tüketimin azaldığı OECD bölgesindeki yüksek işletme sermayesi ve bakım ve onarım masrafları gerektiren, düşük verimli rafinerilerin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya düşük kapasite ile çalıştırılması, rafineri marjı üzerindeki baskının azalmasına yardımcı olmuştur.

Ülkemiz akaryakıt piyasasındaki genel seyir 2012 yılında da devam etmiş, EPDK verilerine göre motorin tüketimi %6,1 artışla 15,6 milyon tona ulaşırken, yüksek vergi farkının etkisiyle benzin tüketimi %6, düşüşle 1,85 milyon tona gerilemiştir. Doğal gazın ısınma ve sanayi yakıtı olarak tüketiminin teşvik edilmesinin etkisiyle fuel oil tüketimindeki azalış seyri de devam etmiştir. 2012 yılında Tüpraş, motorin satışlarında pazar büyümesinin üzerinde artış sağlayarak pazar payını 1,6 puan artışla %53,1’e çıkarmış, pazardaki daralmaya rağmen, depolama ve terminal altyapısından gelen rekabetçi gücünün olumlu katkısıyla benzin pazar payını %91,5’ten %96,4’e yükseltmiştir.

Havayolu taşımacılık sektöründeki hızlı büyümeye paralel olarak yurt içi sivil jet yakıtı satışı geçtiğimiz yılın 499 bin ton üzerinde gerçekleşmiş, Tüpraş’ın jet yakıtı satışları da %20 oranında artmıştır.

Toplam ürün satışlarının 25,44 milyon ton olduğu 2012 yılında, 5,0 milyar ABD doları ihracat olmak üzere toplam 47,1 milyar TL (26,3 milyar ABD doları) ciro gerçekleştirilmiş olup, 1,35 milyar TL FAVÖK ve 1,46 milyar TL net kâr elde edilmiştir.

Sürdürülebilirliğin temel taşlarından olan sağlık ve emniyet, Tüpraş’ta her zaman ön planda tutulmakta, uygulamalar sürekli geliştirilmekte, çalışanlar ve paydaşların sağlık ve emniyeti güvence altına alınmaktadır. Tüpraş’ın sağlık, emniyet ve çevre konusundaki prensiplerinin temel dayanağını oluşturan SEÇ-K Yönetim Sistemi’nde yer alan Tehlike Etkilerinin Yönetimi Süreci ile müteahhit faaliyetleri de dahil olmak üzere, Tüpraş bünyesinde tüm ürün ve hizmet üretmeye yönelik faaliyetlerin içerdiği tehlikeler belirlenmekte, yönetimi sağlanmaktadır. Bunun neticesi olarak Tüpraş, 2011 yılında 2,2 olan kaza sıklık oranını, çok yoğun bir fiziki yatırım yılı olması ve müteahhit çalışmalarına rağmen 2012 yılında 1,5’e indirmeyi başarmıştır.

Kısa ve orta vadeli başarıları daha uzun vadelere taşımak için başlattığımız ve Kasım 2014’te devreye alınmasını hedeflediğimiz Fuel Oil Dönüşüm Projesi planlandığı şekilde ilerlemekte olup, 2012 yıl sonu itibariyle 1,263 milyar ABD doları seviyesindeki harcamanın yapıldığı yatırımda proje geneli gerçekleşmesi %54’e ulaşmıştır.

Fuel Oil Dönüşüm Projesi sonrasında tüm rafinerilerin kapasite kullanımlarının yükseltilmesinin yanı sıra, beyaz ürün veriminin yaklaşık %14 artırılması ve İzmit Rafinerisi Nelson Kompleksitesi 7,8’den 14,5 seviyesine yükseltilerek dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerden birisi olması hedeflenmektedir. Ülkemiz dış ticaret açığın azaltılmasına yaklaşık 1 milyar ABD doları seviyesinde katkı sağlayacak projenin tamamlanmasıyla 500’ün üzerinde ilave istihdam sağlanmış olacaktır.

Sektördeki bilimsel gelişmelerin yakından takibi ve geleceğe ait teknolojilerin şirket bünyesinde elde edilerek kullanımı amacıyla Ar-Ge çalışmalarına özel önem verilmekte olup, bu kapsamda nitelikli asfalt, biyoyakıt ve katalist geliştirme çalışmalarına hız kazandırılmış, enerji verimliliği ve emisyon azaltım projelerine kararlılıkla devam edilmiştir.

2007’de oluşturulan İMKB şirketleri kurumsal yönetim endeksine 7,91 derecelendirme notu ile başlayan Tüpraş, 2012’de notunu 9,10 seviyesine yükselterek, gelişimini sürdürmüştür. Güçlü finansal ve kurumsal yapısı uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından 2012 yılında da teyit edilen Tüpraş, sahip olduğu güçlü derecelendirme notu ve uygun likidite ortamından yararlanarak alternatif fon kaynaklarını kullanmak amacıyla, Londra Borsası’nda işlem görmek üzere 700 milyon ABD doları tutarında, 5,5 yıl vadeli, yıllık getirisi %4,168 olan tahvillerin satışı 2 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Başarılı operasyonel ve finansal sonuçların yanı sıra, iş güvenliği, enerji verimliliği, Ar-Ge, çevre, ihracat ve finansman alanlarında atılan adımlar ve elde edilen başarılar, Tüpraş’ın, yatırımcısına yüksek ve düzenli kâr payı ödeyen şirketler sıralamasında en üst sıralarda yer almasını sağlamıştır.

Dünyada ve bölgemizde önemli rafineri kapasite girişlerinin beklendiği 2013 yılında da her geçen gün artan rekabet gücümüz ve kalıcı hale gelen operasyonel, finansal başarılarımızı sürdürerek hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğimize olan inancım tamdır.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.