Telekom`da Ulusal Güvenlik Çekincesi

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, hükümet içinde yeni bir krize gebe görünen Türk Telekom`un satılacak hisseleriyle ilgili olarak bugüne kadar yürütülen ticari odaklı tartışmaların ötesine geçerek, ilk kez ulusal güvenlik ve stratejik konuların gözardı edilmemesi uyarısında bulundu.

Bakan Öksüz, 4502 sayılı Telekomünikasyon Yasası uyarınca piyasa mekanizmasına göre yeniden yapılanan Türk Telekom`un, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen görev sözleşmesi imza törenine katıldı. Öksüz, törenin ardından Türk Telekom`un özelleştirilmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun (ÖYK), Telekom`un, halka arzı da kapsayacak biçimde yüzde 34 hissesinin blok satış yoluyla satılması yönünde aldığı tavsiye kararının henüz resmen kendine ulaşmadığını belirten Öküsz, Kurul üyesi olmadığını, toplantı öncesinde ya da sonrasında da konuyla ilgili bir şey sorulmadığını kaydetti. Bu durumun, kendisinden bilgi alınmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirten Öksüz, karar önüne geldikten sonra gerekenin yapılacağını vurguladı.

Blok satışta yaşanan sıkıntının alıcı grupların ve satışa karşı çıkan grupların propagandasından kaynaklandığını öne süren Öksüz, blok satışta izlenecek yöntemin de henüz tartışıldığını belirtti.

Türk Telekom`a ortak olacak yabancı firmanın, ülkesi ve dünyadaki konumunun, gelecekle ilgili tahminlerinin önemli olduğunu vurgulayan Öksüz, bu verilerin ışığında sonra milleti rahatsız etmeyecek bir kararla satışı yapmak istediklerini belirtti.

Ulusal güvenlik göz ardı edilmemeli

Türk Telekom`un satışında oyun oynanmadığını, ülkenin çok önemli bir kurumu`nun özelleştirildiğine işaret eden Bakan Öksüz, bu nedenle stratejik konularında hangileri olduğunun belirlenmesinin özel önem taşıdığına dikkat çekti.

Telekom`un gerekirse, altın anahtarının elde tutulmak kaydıyal yüzde 99`unun satılabileceğini belirten Öksüz, bugüne kadar ticari kaygılarla yapılan tartışmaların ötesine geçerek, kurumun stratejik önemine dikkat çekti. Öksüz, satışta stratejik ve ulusal güvenlikle ilgili konuların göz ardı edilmemesi uyarısında bulundu.

Altın yumurtlayan tavuk`tan halk da yararlanmalı

Türk Telekom`u altın umurtlayan tavuğa benzeten Öksüz, ÖYK`nın, halka arzı da içine alacak biçimde yüzde 34`ün blok olarak satılması yönündeki tavsiye kararının tersine, yüzde 5`in halka arz edilmesi konusunda ısrarlı olduğu mesajını verdi. Öksüz bu çıkışıyla Telekom`un yüzde 34`ünün blok olarak satılmasını isteyen Devlet Bakanı Yalova ve Özelleştirme İdaresiyle farklı düşündüğünü de ortaya koydu. Özelleştirmenin temel felsefesinin sermayenin halka yayılması olduğunu anımsatan Öksüz, Türk ulusunun da halka arz yoluyla bu çok kazançlı kurumun hisselerini alması gerektiğine işaret etti.

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile aralarında satılacak hisse konusunda bir anlaşmazlık olmadığını savunan Öksüz, konuyla ilgili bakanların ortaya atılan satışa konu hisselerle ilgili yüzde 20, 24, 29 ve 34`lük alternatif satış önerilerini tartıştığını kaydetti.

GSM 1800

Danıştay`ın, onay verdiği GSM 1800 ile ilgili kararını henüz Bakanlığı`na bildirmediğini kaydeden Öksüz, kararın ellerine ulaşmasını izleyen 5 gün içinde İş-Tim`i sözleşmeyi imzalamak için çağırmak zorunda olduklarını anlattı. İş-Tim`in de 7 gün içinde masaya oturmak zorunda olduğunu vurgulayan Öksüz, işin 20 gün içinde sonuçlanabileceğini kaydetti.

Alptürk: Hazine ile mahsuplaştık

Türk Telekom Genel Müdür İbrahim Hakkı Alptur, Telekom`un işleteceği GSM 1800`ün sözleşmesinin Rekabet kurulu`nda olduğunu anımsatarak, lisans için gerekli 2 milyar 525 milyon doları Hazine ile mahsuplaşarak ödediklerini bildirdi. Alptürk, Telekom ile İş-Tim`in aynı anda hizmete gireceklerini bildirdi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.