TCDD`nin taşınmaz satışlarına yargı freni

22.02.2008 - 09:19 | Son Güncelleme :

Danıştay 13. Dairesi, TCDD`ye ait taşınmazların satışına olanak sağlayan yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi`ne başvurdu.
Danıştay, Anayasa Mahkemesi`ndeki başvuru sonuçlanıncaya kadar, bu yasaya dayanılarak çıkartılan ve TCDD`ye ait limanlar dışındaki taşınmazların satışına olanak sağlayan yönetmeliğin yürütmesini de durdurdu. Liman-İş Sendikası, TCDD`nin Kazlıçeşme`deki Zeyport limanındaki bin 100 metrekarelik ve 17 bin 607 metrakarelik taşınmazların satışına ilişkin ihalenin iptali amacıyla Danıştay`a başvurdu.

İptal başvurusu
Sendika ayrıca söz konusu ihalenin dayanağı olan 9 Kasım 2006 tarihli TCDD Genel Müdürlüğü`ne ait taşınmazların satışı ve değerlendirilmesi hakkındaki yönetmeliğin iptali ve yönetmeliğin dayanağını oluşturan 5335 sayılı yasanın 32. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi`ne başvurulmasını talep etti.
Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Danıştay 13. Dairesi, ihaleye olanak sağlayan 5335 sayılı kanunun 32. maddesinin birinci fıkrasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi`ne başvurdu.
Daire, esas hakkında karar verilinceye kadar yasa maddesinin yürürlüğünün durdurulmasını Anayasa Mahkemesi`nden talep etti. Danıştay ayrıca, söz konusu taşınmazlara ilişkin ihale işlemlerinin yürütmesinin, dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasını kararlaştırdı. Daire, ihalenin dayanağı yönetmeliğin yürütmesini de Anayasa Mahkemesi`nce karar verilinceye kadar durdurdu.
Danıştay`ın gerekçesinde, tekel niteliğinde kamu hizmetini yürüten kamu iktisadi kuruluşlarının mülkiyet devri dışındaki yöntemlerle özelleştirilmesinde 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında kanun hükümlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kamu iktisadi kuruluşlarının imtiyaz olarak kabul edilen mal ve hizmet üretim faaliyetlerinin bu yasa dışında özelleştirilmesine, tekel hakkı sahibi kuruluş dışında yerli, yabancı gerçek ve tüzelkişilere devrine olanak bulunmadığı belirtilen gerekçede, Limanlar hakkında mülkiyetin devri suretiyle özelleştirme yapılmasına özelleştirme kanununun 37. maddesi hükmü uyarınca hukuken olanak yok denildi.

Düzenleme uygun değil
Danıştay`ın Anayasa Mahkemesi`ne yaptığı başvuruda ise, söz konusu kanunun ilgili maddesindeki satış ve devir işlemlerinin çerçevesi çizilmeden ve sınırları gösterilmeden TCDD Yönetim Kurulu`na bırakılmasına ilişkin düzenlemenin, Anayasa`nın öngördüğü `esas ve usuller kanunla gösterilir` kuralına uygun bir düzenleme olarak görülmediği belirtildi. Liman-İş Sendikası adına Danıştay`da dava açan Avukat Metin Bayar, bu kararın TCDD`ye ait limanların özelleştirilmesini etkilemeyeceğini söyledi.
Liman özelleştirmelerinin özelleştirme kanununa dayanarak yapıldığını kaydeden Bayar, Danıştay kararının, TCDD`ye ait tren yolu güzergâhlarındaki değerli araziler ve diğer taşınmazların satışını durduracağını kaydetti. TCDD`nin, Danıştay 13. Dairesi`nin kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu`na iptal başvurusu yapma hakkı bulunuyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.