SPK Turkcell kilidini çözüyor

13.09.2012 - 10:38 | Son Güncelleme :

SPK`nın bağımsız yönetim kurulu üyesi atanmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete`de yayınlandı.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/spk.jpg">SPK`nın bağımsız yönetim kurulu üyesi atanmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete`de yayınlandı.

Turkcell`de hakim ortaklar arasındaki krizi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) çözüyor. Kurumsal Yönetim ilkeleri kapsamında yapılacak iki bağımsız üyenin atanmasını SPK gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili tebliğ bugün Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

HİSSE FİYATLARINA ANLIK ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

Turkcell hakim ortakları arasında krize dönüşen sorun yaklaşık 1.5 yıldır çözülemiyordu. Sonera ve Altimo yönetimi ele geçirmek için kendi yöneticilerinin Turkcell yönetimine girmesinde ısrar ediyordu. Son 3 genel kurulda bu kriz aşılamayınca Hükümet devreye girererek bir gecede Kanun Hükmünde Kararname çıkarmış, SPK`da aynı gün bir tebliğ yayımlayarak bağımsız üye sayısının ikiye çıkarılmasını kararlaştırmıştı. Bu değişiklik Turkcell`in 3. Genel Kurulu`nu kilitlemişti.

Gerçekleştirilemeyen 4. Genel Kurul toplantısı da üyelerin belirlenememesi nedeniyle iptal edilmişti. İptal olan son genel kurul öncesi Altimo ve Sonera yaklaşık 10 ismi SPK`ya bildirmiş ancak bu isimlerin hiçbirine onay çıkmamıştı. Bunun üzerine yabancı ortaklar genel kurula katılmayarak bu kararı protesto etmişti. SPK da hakim hissedarlar arasındaki kavganın küçük yatırımcıları olumsuz etkilememesi için yeni bir karar alarak, bağımsız üyeleri kendisinin atayacağını açıkladı. Şimdi gözler atanacak bu yeni isimlerde.

Bu arada, Altimo ve Sonera yönetimi ele geçirme konusunda başarılı olamayınca Turkcell`in bilançolarını ibra etmeyerek şirketi kilitlemişlerdi. Bu yüzden de yaklaşık 2.2 milyarlık temettü dağıtılamıyor. Bu durum da elinde Turkcell hissesi bulunan binlerce yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. SPK`nın yapacağı atama ile bu krizin aşılması bekleniyor.

Bu beklenti Turkcell hisselerine de yansımış durumda. Borsa düşerken yaklaşık yüzde 1 prim yapan Turkcell hisseleri 10.85 liraya ulaşmış durumda.

İŞTE SPK`NIN BAĞIMSIZ ÜYE KRİZİNİ ÇÖZEN TEPLİĞİ: MADDE 1 – 30/12/2011 tarihli ve 28158 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Seri: IV No: 56)’in 5 inci maddesine dokuzuncu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(10) Kurul, zorunlu Kurumsal Yönetim İlkelerine aykırı durumlarda gerekirse ihtiyati tedbir kararı ile birlikte mevzuata aykırılığının tespiti ve işlemlerin iptalini asliye ticaret mahkemesinden talep eder. Talebe, Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum sağlamak üzere Kurulca yapılması gerektiği sonucuna varılan işlemleri içeren bir uyum önerisi eklenir. Uyum önerisi, Borsa şirketlerinin faaliyetlerine ve esas sözleşmesi ile belirlenen yönetim yapısına asgari müdahalede bulunulması esası çerçevesinde hazırlanır.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

``Mahkeme süreci``

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Borsa şirketlerinin 30/6/2012 tarihine kadar bağımsız yönetim kurulu üyesi seçmemesi veya ilgili düzenlemelere aykırı olarak seçmesi veya kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin uyum amacıyla esas sözleşme değişikliği yapmaması halinde Kurulca, somut olayın özellikleri ve tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunması ilkesi çerçevesinde, uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi sonucunu doğuracak içerikte karar verilmesi talebiyle, 31/12/2012 tarihine kadar asliye ticaret mahkemesine başvurulur. Başvuruya, Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum sağlamak üzere Kurulca yapılması gerektiği sonucuna varılan işlemleri içeren bir uyum önerisi eklenir. Esas sözleşme değişikliğine ilişkin ilkelere uyum sağlanması gereken hallerde, şirketlerin esas sözleşme yapısına asgari müdahalede bulunulması esası çerçevesinde hazırlanan tadil tasarılarına uyum önerisinde yer verilir. Bağımsız yönetim kurulu üyesi seçimine ilişkin ilkelere uyum sağlanması gereken hallerde, bulunması gereken asgari bağımsız üye sayısının en az iki katı kadar adayı içeren, kriterlere uygun bağımsız yönetim kurulu üyesi aday listesi uyum önerisine eklenir. Mahkemece atanan ve tesciline karar verilen bağımsız yönetim kurulu üyeleri, şirket genel kurulunca mevzuata uygun bağımsız üyeler seçilinceye kadar veya Kurulun başvurusu üzerine haklarında mahkemece yeni bir karar alınıncaya kadar görev yaparlar.”

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.