Söylediklerimizin arkasındayız

31.07.2007 - 10:59 | Son Güncelleme :

Büyükanıt, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan`da söylediğimiz şeylerin aynen şu anda da arkasındayız” dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan`da söylediğimiz şeylerin aynen şu anda da arkasındayız” dedi.

HÜRRİYET

KKTC Silahlı Kuvvetler Günü, Merkez Ordu Evinde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona, Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın yanı sıra, Kara Kuvvetleri <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/YasarBuyukanit.jpg" align="right" vspace="5">Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, KKTC`nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, üst düzey generaller, KKTC`li ve Türk subaylar ve davetliler katıldı.

Resepsiyonda gazetecilerin  sorularını yanıtlayan Orgeneral Büyükanıt , “12 Nisan`da yaptığınız açıklama, 27 Nisan Bildirisini açıkladınız. Onun arkasında mısınız?” sorusu üzerine şöyle konuştu: “Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan`da söylediğimiz şeylerin aynen şu anda da arkasındayız. Zaten  söylediklerimizde de anormal birşey yoktu. Herkesin bildiği konular  vardı. Ama ben bu akşam burada Kıbrıs için varım. Arkadaşlarım Kıbrıs için var. KKTC halkı için var. Kıbrıs televizyonu nerede? Burada. Ben şahsen  Genelkurmay Başkanı olarak Kıbrıs dışında herhangi bir şey konuşmayacağım. Bugüne kadar ne söylediysek arkasındayız. İnanarak  söyledik, bilerek söyledik. Ama bugün KKTC Silahlı Kuvvetler Günü`nü kutlamaya geldik. Kıbrıs`ın dışında benim ağzımdan hiçbir laf çıkmaz bu  akşam.”

Büyükanıt, “Türk Silahlı Kuvvetlerin bildirisinin seçim sonuçlarında etkili olduğu” yönündeki yorumların ifade edilmesi üzerine şu değerlendirmede bulundu: “Bizim araştırma şirketlerimiz filan yok. Elimizde somut veriler olmadan da bir şey söyleyemeyiz. Bu soruya da cevap veremem. Ama benim  düşüncem öyle değil. Ama bakın, benim ki de veriye dayalı birşey değil, tahmine dayalı.”

KÜRESEL ISINMADAN SUDAN BAHSEDELİM


Orgeneral Büyükanıt, resepsiyon sırasında gazetecilerin kendisine soru  sormak istemeleri üzerine, “Küresel ısınmadan bahsedelim. Ankara`nın su sorunundan bahsedelim” dedi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ`un, Ankara`daki su  sorununa dikkat çekmesi üzerine Orgeneral Büyükanıt, kısa kollu gömlek giymiş bir gazeteciyi göstererek, Keşke ben de sizin gibi giyinebilsem dedi.

Büyükanıt, küresel ısınmanın ciddi bir tehlike olduğunu belirtti. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bir gazetede yer alan “Türkiye ve ABD`nin ortak operasyon gerçekleştirilebileceği”  iddialarına ilişkin olarak, “Ne yazdığını tam olarak görmeden bir şey diyemem. Okudum ama hakikaten öyle mi?” dedi. Orgeneral Saygun, terör örgütünün silahlarının bir kısmının Avrupa menşeili olduğuna da dikkat çekti.

ÜSKÜL SORUSUNU YANITLAMADI

Büyükanıt, daha sonra bir grup gazeteciyle sohbet ederken, Başbakan Tayyip Erdoğan ile yarın başlayacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında biraraya geleceklerinin hatırlatılması üzerine, O tür toplantılar şimdiye kadar nasıl olduysa, bundan sonra da öyle olur demekle yetindi. Büyükanıt, AKP milletvekili Prof.Dr.Zafer Üskül`ün Anayasa`dan Kemalizm ile ilgili tanımların çıkarılması yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de Burada KKTC için varım sözünü tekrarlayarak yanıt vermekten kaçındı.

KKTC TECRİTİ


Annan Planı kapsamında Kıbrıs`ta yapılan referandumda Kıbrıs Türk halkının iradesini gösterdiğini belirten Orgeneral Büyükanıt, “Bütün avantajlarına rağmen, Rum kesimi bu iradeyi göstermedi. Ama cezalandırılan Kuzey Kıbrıs Türk halkı oldu. Bir kere bunu bilmemiz lazım” diye konuştu.

1960 anlaşmalarıyla kurulan Kıbrıs Cumhuriyetinin Rumlar tarafından yıkıldığını da hatırlatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, “Bunun aksini kimse söyleyemez” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Türklerin bu durumun mağduru olduğunu, bunun cezasını Kuzey Kıbrıs`ta yaşayan Türk halkının çektiğini ve bunu uluslararası kamuoyunun anlaması gerektiğini bildirdi. Orgeneral Yaşar Büyükanıt, şöyle konuştu:

“Hala anlaşılmaz bir biçimde Türk halkı bu hareketin mağduru durumunda. Esas Kıbrıs`a kötülüğü yapanları bir kenara koyup, arkasından Türk halkına yüklenmek... Orada KKTC halkının varlığını, canını, malını korumakta olan Türk Silahlı Kuvvetlerini bir işgalci kuvvet gibi görenleri şiddetle kınıyorum.”

1974`ten beri KKTC halkının her türlü saldırıdan uzak kaldığını ve hayatlarını huzur içinde yaşamaya başladığını söyleyen Orgeneral Büyükanıt, “Biz TSK olarak sadece KKTC`nin güvenliğinden sorumluyuz. Bugün Kıbrıs`ta bir barış varsa, TSK varlığı nedeniyle var. Şimdi bunları yok kabul edip Kıbrıs Türk halkına çeşitli yerlerde çeşitli garantiler veren insanlar düşünsün” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti`nin adada yaşayan KKTC halkının savunmasını severek, isteyerek üstlendiğini ve buna da devam edeceğini belirten Orgeneral Büyükanıt, bunun aksini düşünmenin insafsızlık olacağını, Türkiye`nin bu görevi sonuna kadar yapmaya kararlı olduğunu kaydetti.

FRANSA İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

Fransa ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan, “Askeri İşbirliği Anlaşması” konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine de Orgeneral Büyükanıt, “Uluslararası anlaşmalara aykırıdır” yanıtını verdi.

Büyükanıt sözlerini şöyle sürdürdü:

Tek taraflı olarak bakarsanız anlaşmalara, Kıbrıs Rum kesimi böyle bir anlaşma yapamaz. Uluslararası anlaşmaları açın, bunun açık bir hukuk ihlali olduğunu görürsünüz. Bu ihlali yapan da, iki taraf, hem Fransa, hem Kıbrıs Rum kesimi.

Bir basın mensubunun, “Türkiye`nin bu konuda göstermiş olduğu tepkiyi yeterli buluyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine, Orgeneral Büyükanıt, bu konuda bir değerlendirme yapma durumunda olmadığını belirterek, “Ama asker olarak diyorum ki, hukuka aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Büyükanıt, “Hukuka uygun diyenler, açsınlar kitaplarını, açsınlar anlaşmaları desinler ki, `hayır şu hükümlerle uygundur`. Böyle bir madde bulamazlar” dedi.

ORGENERAL ERGİN SAYGUN


Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da, gazetecilerin soruları üzerine, terör örgütünün elindeki ABD menşeili silahlarla ilgili olarak Pentagon`dan Genelkurmay Başkanlığı`na gelerek görüşmelerde bulunan yetkilinin, “bu silahları kendilerinin vermediklerini, Irak`taki askeri yetkililere verildiğini ve bir şekilde oralara gitmiş olabileceğini” ifade ettiğini söyledi.

Resepsiyon öncesinde, KKTC Güvenlik Kuvvetlerini ve Barış Harekatını tanıtıcı sinevizyon gösterisi sunuldu. Orgeneral Büyükanıt, kadehini KKTC halkının refahı, mutluluğu ve huzuru için kaldırdı.

Resepsiyonda KKTC Silahlı Kuvvetler Günü pastası da Oramiral Karahanoğlu tarafından kesildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bandosu resepsiyon sırasında konser verdi. Resepsiyonda, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Soğancı da günün anlamına ilişkin kısa bir konuşma yaptı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.