Sınırlı Kira Sallantıda

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Kira artışını sınırlayan yasanın, Anayasa Mahkemesi`nce, mülkiyet sahipleri aleyhine sonuç doğurabileceği ve sözleşme özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle iptal edilebileceği belirtiliyor.

Milyonlarca kiracı ve ev sahibiyle hükümetin `enflasyonla mücadele` amaçlı ekonomi politikalarını doğrudan etkileyecek kira artışını sınırlayan yasanın iptali istemli dava nihayet görüşülüyor. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, raportörün çalışmasını tamamlayarak teslim ettiğini, davayı bu hafta görüşebileceklerini söyledi. Davada, iptal kararı verilmesi halinde 2001 yılında kira artışları yüzde 10 ile sınırlanamayacak, ancak olası iptal kararı geriye yürümediğinden bu yıla ilişkin yüzde 25`lik sınır geçerli kalacak. Geçen yıl şubat ayında yürürlüğe giren ve kira artışlarını 2000 yılı için yüzde 25 ile, 2001 yılı için ise yüzde 10 artışla sınırlayan yönde düzenleme yapan maddenin iptalini Bilecik Sulh Hukuk Mahkemesi istemişti.

Anayasa Mahkemesi de Bilecik Sulh Hukuk`un yaptığı başvuruyu kabul ederek davayı esastan görüşmeye karar vererek dosyayı raportöre göndermişti.

Sıra görüşmede

Radikal`e bilgi veren Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, raportörün çalışmasını tamamlayarak hazırladığı raporu kendilerine teslim ettiğini, bunun da incelemeleri için üyelere dağıtıldığını belirtti. Kılıç, davanın ne zaman ele alınacağı sorusuna Sayın başkan bir programı nedeniyle bulunduğu KKTC`den dönünce pazartesi (bugün) günü bir toplantı yapılır zannediyorum. Yapılacak toplantıda neyi ne zaman ele alacağımızı tartışırız. İlk ele alacağımız dava da büyük ihtimalle bu dava olacak. Bu durumda hafta içinde davayı karara bağlayabiliz yanıtını verdi. Kılıç, FP davasının bu dava sonrası ele alınabileceğini belirtirken yine de kesin programın hafta başında belli olacağını söyledi.

İki yönü var

Anayasa Mahkemesi`nin, yolu gözlenen kararını iki temel tartışma sonucu oluşturması bekleniyor: Bunlardan ilki, yasama organının kira artış oranlarını enflayon hesaplarıyla sınırlama yetkisinin anayasallığı, diğeri ise evsahibi-kiracı arasındaki sözleşme özgürlüğünün ihlal edilip edilmediği konusu. Kira artış oranı geçmişte de mahkemede tartışılmıştı. 60`lı yıllarda bu yöndeki düzenlemede yine enflasyon gerekçeleri ele alınmış, ancak öngörülen enflasyonun beklenenin çok üzerinde çıkması mülkiyet sahiplerinin aleyhine sonuç doğurduğu tespiti yapılmış, buna bağlı sınırlı iptal veilmişti. Buna rağmen, mahkeme aynı davada artış oranlarının sınırlanması yoluna gidilmesine onay vermişti.

Yargıtay`ın içtihatları

Öte yandan, binlerce kira davasını çözen Yargıtay`ın aynı konuya ışık tutan içtihatların raportörce ele alındığı gibi mahkemede de değerlendirilmesi bekleniyor. Yargıtay`ın kira artış oranının mutlaka enflasyon oranında belirlenmesi gibi bir görüşü bulunmadığı gibi, bundan daha düşük oranlarda artışın belirlenmesine kapı aralıyor. Anayasa Mahkemesi`nin, kira artışını sınırlayan şimdiki yasayı bu yönleri dikkate alarak Anayasa`ya aykırı bulmayabileceği konuşuluyor.

İptal olasılığı

Ancak, davayı açan yerel mahkemenin gerekçelerinde yer aldığı gibi, taraflar arasındaki sözleşme özgürlüğünün artışın sınırlanmasıyla ihlal edildiği iddiası da ciddi taraftar buluyor. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi`nin, bu yönüyle kira artışına iptal kararı verme olasılığından söz ediliyor.

Gülen kim olacak?

Kira artışının 2001 yılı için yüzde 10 artışla sınırlanmasına ilişkin yasaya Anayasa Mahkemesi`nin herhangi bir gerekçeyle iptal kararı vermesi, kira sistemini yeniden altüst edecek. İptal kararları geriyi yürümediği için şimdiye kadarki yüzde 25`lik sınırlamaya dayalı sözleşmeler geçerli sayılacak. Ancak, iptale ilişkin gerekçe yayımı da hızla yapılırsa 2001 yılı için kira artışları artık yüzde 10`la sınırlanamayacak.

Karar bekleniyor

İptal kararı, enflasyonun hedeflerin üzerine çıkması nedeniyle mağdur olduklarını, ayrıca sınırlamanın da sözleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu savunan yüzbinlerce ev sahibini mutlu edecek. İptal isteminin reddedilmesi ise hem hükümeti, hem de kiracıları sevindirecek, bu durumda 2000 sonuna kadar yüzde 25`lik artışa dokunulmayacağı gibi 2001 yılında da kira artışları yüzde 10`u geçemeyecek.(RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.024 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.