Sıfır liraya satış

22.07.2003 - 09:00 | Son Güncelleme :

Özelleştirme Yasası`nda kapsamlı değişiklikler öngören tasarıya göre KİT`ler bedelsiz satılabilecek. Özelleştirmede KDV kaldırılacak, bu konuda tüm yetkiler Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`da toplanacak

Özelleştirme hızlandırılıyor. KİT`ler belirlenen değerlerinin altında, hatta bedelsiz satılabilecek. Özelleştirmeyle ilgili yetkilerin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`da toplanması beklenirken; Özelleştirme İdaresi personeline sürekli kadro garantisi getiriliyor ve maaşlarına da zam yapılıyor. Kapsamdaki şirketlerde çalışan memur ve sözleşmelilere yüzde 30 zamlı emeklilik ikramiyesi ödemesi ile KİT satışlarından alınan KDV kaldırılıyor.

Milli Piyango`nun özelleştirilmesi ve Türk Telekom`da hisse senedine çevrilebilir tahvil çıkarılması için hazırlanan yasa tasarısı Meclis`e sevk edildi. 4046 sayılı Özelleştirme Yasası`nda kapsamlı değişiklikler öngören tasarıda yer alan düzenlemeler şöyle:



Özelleştirme Yüksek Kurulu üye sayısı 5`ten 4`e indiriliyor.

Tek yetkili Unakıtan


Özelleştirmeden sorumlu bakanın devlet bakanı olması zorunluluğu kaldırılırken; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a özelleştirmeyle ilgili yetkilerini Unakıtan`a aktarma olanağı sağlanıyor.


Özelleştirmenin hızlandırılması için KİT`ler, ihalelerde belirlenen değerlerinin altında teklif gelmesi halinde de satılabilecek. İdare, satılmayan KİT`leri bedelsiz devretmek için üretim ve istihdamın korunmasını öngören tekliflere dayalı ihaleler düzenleyebilecek.

İhale süreci kısalacak


İdarenin danışmanlık, tanıtım, halkla ilişkiler gibi hizmetleri satın almak için açtığı ihaleler Kamu İhale Yasası`na tabi olmayacak. Böylece 150 günde tamamlanan danışmanlık ihalesi süreci çok kısalacak.


KİT satışlarında devlete büyük vergi gelirleri sağlayan KDV kaldırılıyor.


Türkiye`de sigara fabrikası yatırımı yapmak isteyenlerden yeni teknoloji getirme koşulu kaldırılıyor.


Devlet Memurları Yasası`na tabi olarak çalışan Özelleştirme personeline, aylık ücretleri çok daha yüksek olan kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçme olanağı getiriliyor. Böylece özelleştirme tamamlandıktan sonra kapanacak olan idarenin personeline hem sürekli kadrolu olma hem de yüksek maaş alma olanağı getiriliyor.


Emekliliği gelenlere artık yüzde 30 fazla ikramiye ödenmeyecek. Bu ikramiye sadece kapsama alınacak kuruluşlarda emekliliği gelenlere, kapsama alındıktan sonra 2 ay içinde başvurmaları halinde ödenecek.


Kapsamdaki kuruluşlarda çalışan işçilerin sosyal yardım zammı ödemesinin Özelleştirme Fonu tarafından yapılmasına son veriliyor.

Milli Piyango`ya pazarlık


Milli Piyango`nun şans oyunlarının lisanslarının tek tek ya da toplu olarak, pazarlık usulü ihale yöntemiyle verilmesine de olanak sağlanıyor. Lisans ihaleleri ile Özelleştirme İdaresi`nin danışman tutma işi Kamu İhale Yasası`na tabi olmayacak. Lisanslar en çok 10 yıl için verilecek.


Türk Telekom`da hisse senedine dayalı tahvil çıkartılabilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.