Seçime rağmen ekonomi krize prim vermedi, yatırım yapmaya gelin

06.07.2007 - 09:46 | Son Güncelleme :

Dünya Odalar Federasyonu Kongresi’nde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve hukuki reform sürecini başarıyla yürüttüğünü ve bu sürecin devam ettiğini belirterek, Seçim sürecinde piyasalar hiçbir kriz senaryosuna prim vermedi dedi.

DÜNYA
Odalar Federasyonu’nun İstanbul’da yapılan 5’inci kongresinde 118 farklı ülkeden İstanbul’a gelen işadamlarına seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sürecine rağmen ekonomik istikrarın devam ettiğine dikkat çekti. Bu süreçte piyasaların kriz senaryolarına prim vermediğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin siyasi, ekonimik ve hukuki reform sürecini başarıyla yürüttüğünü vurguladı. Türkiye’nin demokrasi ve ekonomik istikra için birçok reformu yaptığını ve bunların sonucu olarak seçim sürecinde sağlam bir ekonomik yapı görüldüğünü söyleyen Erdoğan, yabancı işadamlarını Türkiye’ye yatırıma davet etti.

YILDIZIMIZ PARLIYOR:

Başbakan Erdoğan, dünya genelinden 12 bin odanın temsilcilerini İstanbul’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti ve Türkiye’nin ve İstanbul’un sahip olduğu farklılıklar başka ülkelerde bölgelerde problem teşkil etmiş olabilir ama bizim tarihimizde farklılıklar bir zenginlik olarak görüldü ve bundan da büyük bir medeniyet birikimi ortaya çıktı. Dünyada yıldızı en çok parlayan Türkiye’ye ve İstanbul’a bu açıdan bakmanız da büyük önem taşıyor. Türkiye yıldızı parlayan imkanlar ve fırsatlar sunan ülke konumundadır. 2006 sonu itibariyle 20 milyar dolar doğrudan yatırım gelmesi yatırımcıların önündeki engelleri kaldırdığımızın açık sonucudur dedi.

YOLA DEVAM EDECEĞİZ:

Kat ettiğimiz ekonomik büyüme, ülkemizi cazibe merkezi haline getirdi. Şu anda seçim sürecindeyiz ve buna rağmen bütün ekonomik göstergelerin son derece iyi gitmesi, yola devam edeceğimizin açık işaretidir diyen Erdoğan, bu sözlerini rakamlarla destekledi. Seçimlere rağmen bütçe disiplininden taviz verilmediğini ve popülizme gidilmediğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin istikrar ve güven ortamını kaybetmesine asla izin veremeyeceğiz diye konuştu.

DEMOKRASİ VE YOKSULLUK:

Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde de yoluna emin ve kararlı adımlarla devam ettiğini söyledi ve şöyle dedi: AB ve demokratikleşme yönünde tarihi adımlar atıyoruz ve kazanımları muhafaza etmede kararlı duruş sergilemeye devam edilecektir. Özellikle yaşayarak tecrübe ettiğimiz konular var, demokrasiye ve demokratikleşeme karşı her türlü olumsuzluk, Türkiye’nin fakirleşmesi, yatırımların ürkmesi, işsizliğin büyümesi anlamına gelir ve AB süreci bazı ülkelerin engellemelerine rağmen kararlı şekilde devam ediyor. Biz ise engelleri aşmaya kilitlenmiş durumundayız. Sadece kamu kesimi değil Türkiye’nin bütün sivil dinamikleri aynı kararlılık içindedir ve politikalarımızın da arkasındadır. Bu toplantının ev sahibi TOBB başta olmak üzere Türkiye’nin bütün STK’ları reformlara desteğini sürdürmektedir.

Siz bize bir adım atın biz size 100 adım geliriz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yabancı işadamlarına Türkiye’nin ekonomik potansiyellerinin görünenden çok daha fazla olduğunu söyledi ve Türkiye’nin gelecek için vaat ettikleri ve potansiyelleri bugün sahip olduklarımızdan çok daha fazladır. Siz bize bir adım yaklaştığınızda biz Türk siyasileri ve işadamları olarak sizlere 100 adım yaklaşacağız. Her bir bakan arkadaşım bizzat ben önünüze gelen her sorunda çözüm bulma gayreti içinde olacağız dedi.

Türkiye’de emin tüccarlar bol kazançlar bulacaksınız

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahibi olduğu Dünya Odalar Federasyonu Kongresinde Türkiye’nin ekonomik gücünü anlattı ve işadamlarını yatırıma davet etti. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: Bu kongre dünyanın bütün ticaret ve sanayi odalarını aynı çatı altında toplayan tek organizasyondur. Güney Afrika’da iki yıl önce yapılan Kongre’de sizi İstanbul’a davet etmiştim. İpek yolu üzerinde yer alan ülkemiz yüzyıllarca ticaret güzergahı olmuş, İstanbul ise tarihi mirası ve geniş imkanlarıyla dünyanın önde gelen şehirlerinden biridir. Asya ve Avrupa’nın buluştuğu medeniyetler kavşağındasınız. Türkiye, ekonomisi sürekli gelişen bir ülkedir ve GSMH’sı 400 milyar doları aştı. AB’nin en büyük 6’ıncı ticaret partneriyiz. Dünyanın 17’inci büyük ekonomisiyiz. Ülkemiz ortalama yüzde 7.5’luk büyüme ile 5 yılda yüzde 40 büyüdü. 2006’da 20 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım geldi. Fırsatlar ülkesi Türkiye’ye hoş geldiniz ve emin olun burada emin tüccarlar bulacaksanız. Kongre boyunca hem dostluk hem ticaret imkanları bulacaksınız.

Küresel ekonominin geleceği KOBİ’lere bağlı

MİLLETLERERASI Ticaret Odası Başkanı Marcus Wallenberg, Dünya genelinde ’küresel oda camiasının’ öneminin giderek artığını söyledi. Odalar camiasının da KOBİ’lere giden hayati bağlantı halkası olduğunu ifade eden Wallenberg, Kalkınmış ülkelerde de gelişenlerde de böyledir. Küresel ekonominin geleceği KOBİ’lere bağlıdır. Bu kongremiz küresel çapta KOBİ’ler için deneyim ve sorun paylaşma platformu haline geldi dedi. Wallenberg, Doha’da düzenlenen ve küresel ekonomiyi şekillendirecek zirvenin önemine de işaret etti.

Kaliteli insan petrolden daha önemli bir kaynak

ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 5’inci Dünya Odalar Kongresi’nde yaptığı Küresel Risk Yönetimi konulu konuşmasına, Türkiye’nin en sevdiği ülkelerden biri olduğunu söyleyerek başladı. Konuşmasında bir ülkenin en büyük zenginliğinin petrol veya doğal kaynakları olmadığını vurgulayan Albright, en büyük zenginliğin profesyonel bürokratları, hukuka inanan hukukçuları ve işadamları olduğunu vurguladı. Albright, küresel ekonomi ve küresel barış arasındaki ilişkiye değindi ve dünya genelinde riskleri başarılı liderlerin minimize edebileceğini bu nedenle güçlü liderliğin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Koç: Gelecek yıl elektrik arzında sorun çıkabilir

KOÇ
Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türkiye’de 2008 ve 2009’da elekrik arzında sorunlar çıkabileceğini, elektriğin yetersiz kalabileceğini söyledi. 5’inci Dünya Odalar Federasyonu Kongre’sinde Enerji Geleceğinin Güvenceye Alınması konulu ana oturuma katılan Rahmi Koç, Hükümetin birçok tedbirler aldığını ve elinden geleni yaptığını görüyoruz. Ancak daha çok yatırım gerekiyor ve bunun için özel sektörün katılımı çok önemli dedi. Nükleer enerji üretiminin de konuşulduğunu belirten Rahmi Koç şöyle devam etti: Ancak nükleer enerji için tesislerin kurulması ve devreyle girmesi 8-10 yıllık bir süreyi alabilir. Kömür ve diğer alternatif enerji türleri de konuşuluyor. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci de yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmayı gerektiriyor. Türkiye enerji konusunda ilginç bir paradoksa sahip. Türkiye’nin etrafındaki ülkeler enerji zengini ama Türkiye’de enerji üretimi yetersiz. Bu nedenle de bence, yerli ve yabancı özel sektör yatırımcıların Türkiye’de enerji sektörüne çekilmesi gerekiyor.

NOTLAR

Katılım rekoru kırıldı yabancılar alkış tuttu

5’inci Dünya Odalar Federasyonu Kongresi’ne katılımda rekor kırıldı. 1593 katılımcı, 118 farklı ülkeden geldi. Yeni Zelanda’dan Nikaragua’dan Kanada’dan gelenler oldu.

Katılımcıların büyük bölümü ilk defa Kongre’ye katılanlardan oluşuyordu. Katılımcıların büyük çoğunluğunun yabancı oluşu Kongre’nin açılışında ilginç bir olayın yaşanmasına da neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın salona girişinde Türkçe anonstan sonra hiç alkış gelmezken ardından İngilizce anons yapılınca, yabancı misafirlerin yoğun alkışıyla salon coştu.

Ayrıca Tekfen Orkestrası kemençeli bir açılış yaptı, ud, kanun, kaval ve Katibim ile İstanbul’un kültürel köprülüğü müzikle de vurgulandı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.