Schneider Electric Metesan`ı yuttu

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Schneider Electric, İzmir`de elektrik malzemeleri üretimi yapan ve pazarın yüzde 50`sinden fazlasını elinde bulunduran Mete kardeşlere ait Metesan Lexel firmasını bünyesine kattı.

Elektrik malzemeleri üretimi yapan ve İzmir`in köklü kuruluşlarından biri olarak tanınan Metesan Lexel, Schneider Electric tarafından satın alındı. 1981`de Necdet ve Cavit Mete kardeşler tarafından kurulan şirkete, 1998 yılında yüzde 30 hissesini satın alan Lexel Holding ortak olmuştu. Schneider Electric`in Lexel Holding`i satın almasının ardından bekleyişe giren firmada, bir yıl süren pazarlıklar geçtiğimiz temmuz ayında sonuçlandı ve Necdet ile Cavit Mete kardeşler şirket yönetiminden çekilerek, tüm hisseleri Schneider Elektric`e devretti. Şirket yetkilileri, satış bedeli konusunda açıklamada bulunmaktan kaçınırken, Türkiye hinterlandını değerlendirmek isteyen Schneider Grubu`nun, bir yıl süren görüşmeler sonucunda Necdet ve Cavit Mete kardeşleri hisselerini satmaya ikna ettiğini belirttiler. Elektrik malzemeleri konusunda faaliyet gösteren Metesan Lexel`in Schneider tarafından satın alınmasının ardından, sektörde yerli sermayeye ait Ekosan ve Viko firmaları kaldı.


PAZARIN YÜZDE 60`ı METESAN`ın ELİNDE;

Metesan Lexel Genel Müdürü Bülent Kiziroğlu, elektrik tesisat malzemeleri üreten Metesan Lexel`in Türkiye pazarının yüzde 50 - 60`ını elinde bulundurduğunu söyledi. 1981 yılında Cavit ve Necdet Mete kardeşler tarafından kurulan firmanın 1997 yılı sonuna kadar üretimine aile şirketi hüviyetinde devam ettiğini, bu yıldan sonra kurumsallaşma çabalarına girdiğini kaydeden Kiziroğlu, Kurumsallaşma yolundaki ilk adım, firmanın anonim şirkete dönüştürülmesi oldu. 1998 sonunda da bünyesinde 28 üretici firma bulunan Lexel Holding, Metesan`ın yüzde 30 hissesini satın aldı dedi. Ortaklığın ana amacını ürün gamını geliştirmek olarak açıklayan Kiziroğlu şöyle devam etti: Ortaklığın ana amacı, Metesan`ın ürün gamını geliştirmek ve sektörde 1 numara olmaktı. Lexel de, Türkiye pazarında varolmak istiyordu. Ancak ortaklıktan 15 - 20 gün sonra Schneider Elektric, Lexel Holding`i satın aldı. Dolayısıyla 1999 yılında Metesan ve Lexel arasında yoğun bir ilişki olmadı.


Lexel`in Schneider`in tesisat grubunun bir devamı olduğunu ve Metesan`ın başlangıçta Schneider Elektric`le bağı bulunmadığını anlatan Kiziroğlu, Schneider daha sonra firmanın tamamını satın almak için teklifte bulundu ve Mete ailesi ile devam eden görüşmeler, 10 Temmuz itibariyle sonuçlandı. Tescil işlemleri ise geçtiğimiz hafta içinde tamamlandı ve Mete ailesi tüm hisselerini Schneider Elektrik`e devretti diye konuştu.


1400 ÇEŞİT ÜRÜNÜ VAR;

Elektrik tesisat malzemeleri, aydınlatma ve sanayi tipi fiş, priz üreten firmanın Çiğli Organize Sanayi Bölgesi`nde, 15 bin metrekare kapalı alanda bin 400 çeşit imalat gerçekleştirdiğini belirten Genel Müdür Kiziroğlu, çalışan sayısını 320, yıllık ihracatı 2 milyon dolar ve 1999 yılı cirosunu ise 15 milyon dolar olarak açıkladı. 2000 yılında 1998 yılının değerlerini yakalayabildikleri ifade eden Kiziroğlu, 2001 yılında büyüme beklemiyoruz. Planlarımızı yüzde 20 enflasyona göre yaptık. Bunun üzerindeki artışlar bizi zora sokar. 2001 yılında ihracatta da büyüme beklemiyoruz. Büyüme için yatırım gerekiyor. Ancak yeni bir şirket olarak yatırım için erken dedi.


YENİ BİRLEŞMELER YOLDA;

Elektrik ve telekomünikasyon sektöründe yaşanan şirket birleşmeleri ve ortaklıkların yanı sıra, büyük dağıtım grupları da Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Schneider Elektric`in tüm dünyada distribütörlüğünü yapan Rexel`in yerli dağıtıcı gruplarıyla görüştüğü ve ismi açıklanmayan lokal dağıtıcı grupları bünyesine kattığı belirtiliyor. Yine Fransız Sodepa ve Alman Siemens Grubu`nun dağıtımcı kanalının da, Türkiye pazarı ile ilgili araştırmalar yaptığı kaydedilirken, Metesan Lexel Genel Müdür Bülent Kiziroğlu, yabancı sermayenin elektrik ve telekomünikasyon sektörüne ilgisini şöyle değerlendirdi:


Elektrik ve telekomünikasyon sektöründe Ar - Ge harcamaları çok büyük. Dolayısıyla tüketiciye yönelik kullanım kolaylığı artarken, rekabet yoğunlaşıyor. Eski tip üretim yapan firmalar değişecek ve yabancı ortaklığı olan firmalar ayakta kalacak. Bu gelişme, Türkiye`deki toptancı sayısını azaltacak, ancak üretici firmaları rahatlatacak. Sözkonusu firmalar pazara geldiğinde üretici firmanın bir yıllık ürününü peşin alıyor. Böylece imalatçı firmalar düzenli bir nakit akışına kavuşuyor. Yabancıların Türkiye`ye girişiyle pazara disiplin gelecek. Merdivenaltı üretimi ortadan kalkacak. Bu gelişmeler üretici firmaları rahatlatacak.`` (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
992 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.