Rüzgarı arkasına alan Linux, Gates`i zorluyor

23.07.2003 - 09:10 | Son Güncelleme :

Linux`un yaratıcısı Linus Torvalds, maliyet avantajı ve açık kaynak kodu stratejisiyle rüzgarı arkalarına aldıklarını belirterek, Microsoft ayak seslerimizi hissediyor dedi

Computer Associates firması tarafından Las Vegas`ta düzenlenen CA World toplantısına Linux`un yaratıcısı Linus Torvalds da katıldı. Linux konusunda düzenlenen soru-yanıt oturumuna katılan Torwalds, toplantıdan sonra SABAH`a yaptığı açıklamada, Sadece iyi bir alternatif değil, Windows platformunun en güçlü rakibiyiz. Artık kimse kötü ve alternatifsiz yazılımlara mahkum olmadığını biliyor dedi. Torvalds ile gelişmekte olan ülkelerin bilgi teknolojisi politikaları ve eğitimde yazılım tercihi üzerine konuştuk.

* Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde Linux`un başarı şansı nedir?

Türkiye`yi geçtiğimiz yıl Linux International Başkanı Mad Dog ziyaret etmişti. Gördüğü ilgiden oldukça memnundu. Bence gelişmekte olan ülkeler, önlerinde yalnızca iyi bir alternatif değil, iyi bir çözüm buldu. Müşteri maliyeti düşük, açık kaynak kodu ile geliştirilmeye açık bir platforma sahip oluyor. Sadece buralarda değil, Almanya gibi gelişmiş ekonomilerde de Linux işletim sistemi özellikle kurumsal ve devlet uygulamalarında büyük başarı yakaladı.

* Türkiye`de nüfusun yalnızca yüzde 4`ünün bilgisayar kullandığını, bunun da yaklaşık yarısının internete bağlanabildiğini düşünürseniz...

Linux işletim sisteminin Türkiye ve benzeri ülkelerde yaygınlaşması için daha fazla neden var. İşletim sistemi ve ofis yazılımlarında yapacağınız yatırımlarda yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlıyorsunuz. Yüzde 5`lik artış yakalamak için yapacağınız yatırım daha az. Bu da kıt kaynakları daha iyi kullanmanızı sağlar. Ancak ben bundan çok, birlikte geliştirmeye açık bir platform olması dolayısıyla Linux`un tercih edilmesini bekliyorum. Zaten gelişimi sağlayan en önemli neden bu. İnternet kullanımının artması için Linux`a, Linux`un platformunun yaygınlaşması için internetin yaygın olarak kullanılmasına ihtiyaç var.

* Eğitim projeleri için ne diyorsunuz?

Çin ve Almanya gibi ülkeler, Linux işletim sistemini ve açık kaynak koduna sahip yazılımları tercih ediyorlar. Bunun sebebi yalnızca maliyet avantajı değil. Linux açık kaynak kodu ile bağımsız yazılım geliştirme fikrinin öncülüğünü yaptı. Bilgi teknolojisi politikaları ülkelerin kaderini belirleyecek yatırımlar halini aldı.

* Ancak rakipleriniz özellikle destek ve birden fazla Linux işletim sistemi olduğu iddiasında...

Bu artık gülünç bir iddia. IBM, HP, Oracle, CA, Intel gibi pek çok firma Linux platformunu destekliyor. Zaten aksi, mantıksız olurdu. Kullanıcı tercihi Linux lehine olmaya başlayınca firmaların önünde durmasını bekleyemezsiniz. Bu firmaların pek çoğu küresel çapta eğitim ve destek veriyorlar. Bu konuda milyarlarca dolarlık yatırımları var. Rüzgar artık Linux lehine esiyor. Microsoft ayak seslerimizi yakından hissediyor.

* Teknoloji şirketlerinin ve hemen her sektörün yaşadığı kriz Linux için avantaj mı?

Evet. Linux işletim sisteminin temel felsefesi daha iyi anlaşıldı. Alışıldık mesajları dinlemek yerine, alternatifleri denemeye daha fazla kurum cesaret etmeye başladı.

Linux`u 21 yaşında yarattı
Lİnus Torvalds`ın 21 yaşında Finlandiya`da üniversite öğrencisiyken geliştirdiği Linux işletim sistemi, dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft Windows işletim sisteminin rakibi oldu. Yıllardır rakipsiz pozisyonu ile büyük bir çıkış yakalayan, en büyük hissedarlarını dünyanın en zengin insanları arasına sokan Windows işletim sistemi, internet üzerinde büyüyen dünyanın en büyük imece yazılımı haline gelen Linux karşısında zorlanmaya başladı. Açık kaynak kodu ile yazılım geliştiriciler arasında hızla yaygınlaşan Linux işletim sistemi, ücretsiz lisans ve açık kaynak kodu ile yazılım dünyasında köklü değişimlere neden oldu. İnternet kullanımının artmasıyla da Linux yaygınlaşmaya başladı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.