Rektörlerden çok sert çıkış!!!

01.02.2008 - 14:27 | Son Güncelleme :

Rektörlere toplantıya katılmama çağrısı yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, sürpriz bir şekilde toplantıya katıldı

Üniversitelerarası Kurul, türban sorununu konuşmak üzere <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349YusufZiyaozcan2.jpg" align="right" vspace="5">toplandı. Rektörlere toplantıya katılmama çağrısı yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, sürpriz bir şekilde toplantıya katıldı.

Ancak Özcan`ı toplantının yapıldığı ODTÜ`de bir sürpriz bekliyordu. Özcan başkan olmadan önce yıllarca hocalık yaptığı üniversitede bu kez protestolarla karşılandı. Özcan toplantıdan önce bir konuşma yaparak kurula siyaset yapmayın uyarısında bulundu: Burası akademik kurul. Kurul toplantının ardından bir bildiri yayınlayarak türbanla ilgili düzenlemenin laikliği kaldırma çabaları olduğunu açıkladı.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL`DA GERGİNLİK! Tıklayın…

Üniversitelerarası Kurul`un (ÜAK) türban gündemli olağanüstü toplantısı gergin başladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)Başkanı Yusuf Ziya Özcan, toplantının yapıldığı salona girmeden önce salon önünde toplanan ODTÜ`lü akademisyenler "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı attılar.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yüce Türk ulusu ve laik ülkemiz önünde tarihsel bilinç içinde şu bildiriyi hazırlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında ve kanunlarında yapılmak istenen değişiklik laikliği kaldırma çabalarını artıracaktır.

Türkiye’nin din devletine dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Bu değişikliğin tüm kamusal alanları kapsam alınacağı düşünülmektedir.

Sadece Üniversitelerde kalacağı öngörüsü yanlıştır.

Üniversiteler inançların değil bilimsel özgürlüklerin yaşanacağı yerlerdir.
Öğrenciler türbanlı ya da türbansız olmadıklarına dair ayrımı bundan sonra yaşayacaklardır.

Üniversitelerarası Kurul, bu değişiklik ile cumhuriyetin kazanımlarını kaybettireceğini düşünmektedir. Ve herkesi bir kez daha uyarmayı kararlaştırmıştır."

ÜNİVERSİTELER SADECE KOCA KOCA BİNALAR DEĞİL

YÖK Başkanı Özcan ise, ÜAK`ın akademik konuları tartışmak üzere kurulduğunu dile getirerek, Kurul`un sorumluluk kapsamı dışındaki konuları tartışmasının hukuki sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.YÖK Başkanı Özcan şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi üniversitelerimizin birçok sorunları vardır. Toplumun birçok kesiminin üniversitelerden beklentileri vardır. Üniversitelerimizi bu kadar önemli yapan onların yerine getirilmesi beklenen kritik görevlerdir.

Üniversiteler ufuk çizgisidir: Üniversitelerde gençlerimiz içinde yaşadıkları toplumu yüceltecek donanımlar kazanırlar. Üniversiteler koca koca binalar, deneylerde kullanılan araçların bulunduğu yerler değildir.

GENÇLERE ÖZGÜRLÜK ORTAMI SAĞLAYALIM

Gençlerimize ve bilim insanlarımıza özgürce araştırma imkanı, elde ettikleri sonuçları özgürce tartışacak ortamlar sağlamazsak bunların hiç birini elde edemeyiz

Üniversiteler tartışma ve eleştirilerden korkulmayan ortamlardır. Üniversiteler dil, din ve ifade hürriyetinin en üst seviyede yaşandığı ortamlar olmalıdır. Üniversite mensupları sadece üniversitelerin kurumsal sorunlarda değil, ülkenin tüm sorunları konusunda karar vericilere ışı tutmalıdır.

BURASI AKADEMİK BİR KURUL

Üniversitelerin toplumsal polemiğin içindeki dil sarmalı içinde kalması onları zedeler. Farklı düşünceleri hoşgörü ile karşılama konusunda üniversiteler önemli görevler düşmektedir:

Herkes sloganlaştırılmış söylem yapma hakkına sahiptir: Ancak bu üniversitelerde yapılırsa üniversiteler zedelenir:

Sayın üyeler 2543 sayılı kanuna göre Üniversiteler Arası Kurul akademik bir kurul olup akademik çalışmalarla ilgili çalışma yapar. Üke gündeminde olan bir konu bu kurulda tartışılmamalıdır: Üniversitelerarası Kurul`un ilgi alanına girmeyen konuları gündemine alması kurumu zedeleyecektir.

YÖK Başkanı Özcan, ÜAK Kurulu`nun yapıldığı salona girmeden önce salonda önünde toplanarak "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı atan ODTÜ`lü akademisyenler, konuşmasının ardından da Özcan`ı sloganlarla protesto ettiler. Ayrıca Kurul üyeleri, konuşmadan sonra YÖK Başkanını alkışlamadı.

Kampüs içinde de öğrenci grupları protesto gösterisi düzenlerken geniş güvenlik önlemleri alındı.

ODTÜ REKTÖRÜ AKBULUT: "GEÇLİĞİN SOKAĞA TAŞMA RİSKİ VAR"

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, türban nedeniyle yaşanan gerginliğinin üniversite gençliğinin sokağa taşmasına neden olabileceğini belirterek, "Hep beraber bu gerginliğe son vermeliyiz. Toplumsal mutabakat arayalım" dedi. Akbulut, Meclis`in türban konusunu aceleye getirmemesi gerektiğini vurguladı.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısı ODTÜ`de başladı. Toplantı öncesi açıklamaya yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, üniversite gençliğinin her zaman sokağa taşma riskinin bulunduğunu kaydetti. Akbulut, "Ekonomik kriz kapıdayken gençlerin sokağa çıkma riski vardır. Gençler 60`lı, 70`li ve 80`li yıllarda da sokağa taşmışlardır. Şuanki ortamda bir gerginlik yaratılması 2001`deki çöküşe benzer bir çöküş ihtimalini arttırıyor. Türkiye`nin ve üniversitelerin huzura ihtiyacı var" diye konuştu.

"YAŞANAN GERGİNLİĞE MECLİS KATKI YAPMAMALI"

Yaşanan gerginliğe Meclis`in katkı yapmaması gerektiğini dile getiren Akbulut, "Gençliğin sokağa taşma tehlikesini görüyoruz. Hep beraber bu gerginliğe son vermeliyiz. Toplumsal mutabakat arayalım" dedi

Gazetecilerin, TKP`li bir grup öğrencinin türbana karşı ODTÜ`de gösteri yapmasını hatırlatması üzerine, söz konusu öğrenciler hakkında soruşturma açılmayacağını bildirdi. Akbulut, üniversitelerin inancın yaşandığı yer değil, özgürce dile getirildiği yerler olduğunu belirterek, "İnancın dile getirilmesi suç değildir, fakat bu yaşamak oluyor" dedi.

YÖK BAŞKANI`NIN KATILMASINI SAMİMİ BULUYORUZ

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan`ın Kurul toplantısına katılmasını samimi bulduğunu söyledi.

Üniversitelerarası Kurul öncesi açıklamalarda bulunan ÜAK Başkanı Akaydın, "YÖK Başkanı Özcan bizleri arayarak, `Bu gergin ortamda bu toplantı yapılmazsa daha iyi olmaz mı?` dedi. Bizde kendisine toplanmak istediğimizi belirttik" dedi. Akaydın, YÖK Başkanı Özcan`ın Kurul`a katılmasını samimi bulduğunu söyledi.

YÖK BAŞKANI: "SİCİL AMİRİYİM, HER ZAMAN ARARIM”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) öncesi “toplantıya katılmamaları için rektörleri aradığı” iddialarına ise, “Sicil amiriyim her zaman ararım” yanıtını verdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.