Puıs, Poas`a Hazirlaniyor.

16.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Petrol Urunleri Isverenlersendikasi (PUIS) Baskani Ismail Aytemiz, gecen yil olayli bir sekilde iptal edilen POAS ihalesine yeniden girmek istediklerini bildirdi. Aytemiz, Rekabet Kurulu`nun gecen yil ihaleyi alan konsorsiyumda bulunan PUIS hakkinda `akaryakit bayilerinden olustugu, haksiz rekabete yol acacagi v epiyasada tekellesmenin olacagi` gerekcesiyle verdigi karara itiraz amaciyla Danistay`a actiklari davanin kendi lehlerine sonuclanmasi durumunda, 17 Kasim`da acilacak POAS ihalesine teklif verebileceklerini soyledi. Ihaleye tek baslarina girmelerinin mumkun olmadigini dile getiren Aytemiz, `Guvenilir, sermayenin tabana yayilmasini saglayacak bir grup bulurask tercihimiz olacaktir` dedi. Aytemiz, gecen yil icinde yer aldiklari Bayindir-Park-PUIS-IS Bankasi Konsorsiyumu`ndaki IS Bankasi orneginde oldugu gibi, holdinglerden ziyade halkin daha cok yararlanacagi topluluklarla ihaleye girmek istediklerini vurguladi. Akaryakit bayilerinin yararlanabilecegi ve sermayenin tabana yayilmasini saglayacak bir formule oncelik vermek istediklerini dile getiren Aytemiz, `Bu gibi kuruluslar oncelikli tercihimiz olacak` diye konustu. Ana dagitim sirketi ve bayilerin kar hadlerinin onem kazandigini one suren Aytemiz, `1 Temmuz 1998`de otomatige gecildiginde bayi karlari yuzde 8.5`la aniliyordu. Simdi ise fiyatlar yuzde 150 artti, bayi daha fazla para odemesine ragmen kar marji yuzde 4. 5`a indi. Bunun yanisira ana dagitim sirketinin de kari yuzde 5`den 3.5`a geriledi` diye konustu. Kar marjlarinin Turkiye`de bu seviyelerde gitmesi halinde Tupras ve POAS`i almak isteyen taliplilerin az olacagini one suren Aytemiz `Akaryakit sektoru boyle devam ettigi surece akaryakit sektorundeki ozellestirme basarili olamayacaktir. Hukumet bu kar marjlarini ve akaryakit sektorunu cazip hale getirmek zorundadir. Bunun yani sira sinir ticaretinin de mutlaka kaldirmasi gerekir. Eger hukumet olarak 4 milyon ton gumruksuz mali buraya sokarsaniz, TUPRAS ve POAS`in satisina uluslararasi yatirimcilar girmez. Eger hukumet ve OYK, TUPRAS ve POAS`i iyi bir fiyatla satmak istiyoras, mutlaka sektorun rahatlamasi ve sektorun hak ettigi kar marjlarini tanimasi lazim. Yabanci yatirimci ilk olarak tahkime, ikinci olarak da ne kadar kar edecegine bakar.` (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.