Piyasaya cemre düştü

22.04.2003 - 09:44 | Son Güncelleme :

Savaşın bitimiyle birlikte; ekonomik programa bağlılık mesajları, Vergi Barışı`ndan ciddi kaynak yaratılması ve yolunda yürüyen özelleştirme programı, piyasalarda bahar rüzgarları estiriyor

Ekonomik canlanmanın önemli göstergelerinden biri olan İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, bu yıl mart ayında yüzde 78.1`e çıktı. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) İmalat Sanayi Aylık Eğilim Anketi çerçevesinde, üretim, satışlar ve fiyatlara ait mart ayı gerçekleşme durumu ve nisan ayı beklentilerine ilişkin sonuçları açıkladı. İmalat sanayiinde 760 işyerinde yapılan imalat sanayi eğilim anketi sonuçlarına göre, geçen yıl mart ayında yüzde 75.3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yıl martta yüzde 78.1`e yükseldi. Aylık kapasite kullanım oranı, bu yıl ocak ayında yüzde 74.9, şubat ayında yüzde 71.7 düzeyindeydi. Martta üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, kamu sektöründe yüzde 83.6, özel sektörde yüzde 74.4 oldu. Geçen yıl martta, kapasite kullanım oranı, kamu sektöründe yüzde 81.4, özel sektörde yüzde 71.8 düzeyindeydi. Anket sonuçlarına göre, martta tam kapasite ile çalışamamada iç pazardaki talep yetersizliğinin payı artarken, dış pazardaki talep yetersizliğinin payı azaldı. Yani, iç piyasa daralırken, dış piyasa talebinde canlanma görüldü.

Dolar 1.600`ün altına geriledi

Kısa süren savaş ile Türkiye`nin ekonomik kaybının beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasaları olumlu etkiliyor. Savaşın bitimiyle birlikte ekonomik programa bağlılık mesajları, Vergi Barışı`ndan beklentilerin üzerinde kaynak yaratılması, yolunda giden özelleştirme programı ve IMF`nin hafta sonu kredi dilimini serbest bırakarak ekonomideki olumlu gelişmelere dikkat çekmesi piyasalarda bahar rüzgarlarının esmesini sağlıyor.

Faizlerin yüzde 56`ya düşmesi, Borsa`nın 11 bin 500`e kadar yükselişini sürdürmesi, doların talep yetersizliğiyle 1 milyon

600 binin altına gerilemesi

(1 milyon 595 bin lira) ve TL`ye güvenin artması işlerin yolunda gittiğinin rakamsal göstergeleri olarak yorumlanıyor. Dolar 1 milyon 600 bin liranın altını en son 28 Şubat`ta 1 milyon 598 bin lira ile görmüştü. Piyasa şimdi Merkez Bankası`nın gecelik borçlanma faizlerini indirmesini bekliyor. Fakat Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Bakanlar Kurulu`na verdiği brifingde güven ortamının sağlanmasında ilerleme kaydedilmeden faizlerin düşürülmesinin sakıncalı olacağını söyledi.

TL`ye güven arttı döviz gözden düştü

Tezkere krizi ve Irak Savaşı`nın yaşandığı mart ayında, mali piyasalarda Türk Lirası`na güvenin yerleştiği görüldü. Merkez Bankası verilerine göre, geçen ay, korkulanın aksine, Türk Lirası talebi arttı; döviz talebi azaldı. Bankalardaki toplam Türk Lirası mevduat hacmi, 28 Şubat-4 Nisan tarihleri arasında 720 trilyon lira artarak, 59 katrilyona yükseldi. Türk Lirası`na güvenin daha önemli bir göstergesi sayılan vadeli mevduat ise, daha hızlı arttı. Bu dönemde özel bankalardaki vadeli mevduat hacmi, 20 katrilyondan 22 katrilyona çıktı. Siyasi alanda çalkantıların doruk noktasında olduğu mart ayında Türk Lirası`na talep artarken dövizden kaçış da gözlendi. Bankaların toplam döviz mevduatı, 72 katrilyon liradan 70 katrilyona düştü.

Turizmde işler yolunda gidiyor

Irak Savaşı`nın en fazla turizm sektörünü vuracağı belirtiliyordu. Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir kaybın yaşanacağı sektör üyelerince defalarca tekrarlanmıştı. Fakat savaşın kısa sürmesi ve Uzakdoğu`da SARS virüsü nedeniyle bölge ülkelerine turizmin bıçak gibi kesilmesi Türkiye`ye korkulan kaybın yaşanmayacağı sinyalini verdi. Buna bir örnek de Antalya merkezli havayolu şirketi +*bSunExpress`ten

gelen açıklama. Şirketin Genel Müdürü Paul Schwaiger, Avrupa`daki iş ortaklarından olumlu sinyaller aldıklarını belirterek, Antalya ve Türk turizminin eski ivmesini kazanacağına inandıklarını bildirdi. Schwaiger, yaptığı yazılı açıklamada, hazırladıkları kriz yönetim planı sayesinde Irak Savaşı`ndan kaynaklanan kaybı önemli oranda azalttıklarını ve hedeflenenin üzerinde bir operasyon performansı yakaladıklarını kaydetti.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.