Piyasalarda türbülans daha da artabilir!

30.12.2013 - 09:59 | Son Güncelleme :

Piyasalarda kritik seviyelere gelindi.Global bazda da gelişmekte olan ülkelerde kaygılar arttı.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci8.jpg">Piyasalarda kritik seviyelere gelindi.  Global bazda da gelişmekte olan ülkelerde kaygılar arttı.

İçerde yabancı para çıkışlarının yaşandığı bir dönemde, siyasi gerginliğin tırmanışa geçmesi, ister istemez satışları artırıyor. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; böylesi durumlarda paniğe kapılmayıp konjonktür fırsatın hangi hisseleri işaret ettiğini tespit edenleri büyük fırsatlar bekliyor.

Paniği yönetenler kazanır

Piyasalardaki oynaklığın tavan yaptığı dönemlerde kazanmak mümkün mü? Başarılı traderların bu noktada sihirli bir formülü var. Onlar, piyasaların aşırı oynak olduğu ve temposunun anormalleştiği dönemlerde en iyi yaklaşımın pozisyonu bırakmak olduğunu söylüyor. Bunun ölçüsü ise art arda gelen tabanlar ya da tavanlar.

Üst üste üçüncü defa taban görüldüğünde iyimserliklerinin arttığını, dördüncü tabanda ise alım zamanının geldiğini söylüyorlar. Ayı piyasasında da kazanılabileceğini ancak fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.

Borsada son 9 gün içerisinde hisse senetlerinde yaşanan erime, “felaket” senaryoları, bir çok hisse sahibinin zararına da olsa pozisyonunu bozarak parasından geri kalanını kurtarma telaşına itti. Uzun vadeli yatırımcı olduğunu iddia edenler dahi gözlenen düşüş psikolojisi ile bir anda kısa vadeli yatırımcılara dönüştü. Karamsarlığa kapılarak hisse senetlerini neden ve ne kadar süreyle aldıklarını unuttular. Böylece gönüllü olarak para kaybedenlerin sayısı arttı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Borsada özellikle “zamanlama” tuzağına düşenler, ciddi kayıplara uğradı. İnsanlar çöküş dönemlerinde hisse senetlerine yatırım yapmayı tehlikeli bularak satarken aslında tehlikenin sadece satmaya çalıştıkları “zaman” olduğunu kaçırmaktalar.

Hisse senetlerindeki hareketlere bakıldığında, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yüzde 40’ının piyasa değerlerinin altına kaydığı görüldü.

110 ŞİRKET 1 TL’NİN ALTINDA İŞLEM GÖRÜYOR

Borsadaki 186 şirket cuma kapanışına göre defter değerinin altında bulunurken 110 şirket 1 TL’nin altına kaydı. BIST 50 Endeksinde ise 18 şirket piyasa değerinin altında işlem görüyor. Bankalar, holdingler, enerji şirketleri defter değerinin altında işlem gören şirketler listesinin başında geliyor.

Banka ve holding hisselerinin en fazla düşen hisseler olmasının nedeni derinliği yüksek likiditesi bol hisseler olmalarından kaynaklanıyor. Endeksin düşüşünde de çıkışında da bu hisseler öncü. Puslu havalarda ilk çıkılan hisseler olmalarına rağmen, yükselişlerde de ilk alınan hisseler oluyorlar. Borsadaki dalgalanmaları fırsata çevirmeyi düşünenler için fırsat yaratıyorlar.

Yatırımcı üzgün

Geçtiğimiz perşembe günü Borsa, 140. yılını kutladı. 1873 yılında Dersaadet Borsası adıyla kurulduktan sonra üst üste gelen savaşlar ve sonrasında kurulan yeni cumhuriyet döneminde resmi olarak varlığını koruduysa da aktif bir varlık gösteremedi. Bu süreç İMKB’nin kurulması ile ciddi bir değişim yaşadı. İMKB ise bu yıl Borsa İstanbul’a dönüşürken önüne büyüme hedefi koyuyor.

Borsanın 140. yılı kapsamında geçtiğimiz perşembe akşamı bir resepsiyon düzenlendi. Gecede konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 3 Nisan 2013 tarihinde şirketleştiklerini belirtirken geçen süre zarfında yapılanlara değindi.

Dar ve sığ bir piyasa

Borsa İstanbul’a geçişle birlikte önce Altın Borsası’nın ardından da VOB’u bünyelerine aldıklarını, bu şekilde Türkiye’nin borsası hedefini hayata geçirmiş oldukların belirtti. Ancak Borsa İstanbul 140. yılını coşkuyla kutlarken yatırımcıları bir hayli üzgün.

Sonuçları hüsran olan halka arzlar, giderilemeyen mağduriyetler, dar ve sığ bir piyasa, yabancı ağırlığı ile dışa bağlı bir borsa ve giderek sermaye piyasalarından uzaklaşan bireysel yatırımcılar. Tüm zorluklara karşın İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında öne konan hedeflerin yerine getirilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtilmekte.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.