Piyasalarda olumlu hava sürer mi?

27.08.2007 - 09:13 | Son Güncelleme :

Yurtdışındaki seyir içeriyi de olumlu etkiliyor. Borsa yükselirken dolarda düşüş izleniyor

Yurtdışındaki seyir içeriyi de olumlu etkiliyor. Borsa yükselirken <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa334234.jpg" align="right" vspace="5">dolarda düşüş izleniyor.

HÜRRİYET

Piyasalar yeni haftaya son derece olumlu bir seyirle başladı. Yurtdışında gerçekleşen yükselişlere paralel olarak borsa yoluna devam ederken, dolar tarafında düşüş izleniyor.

Borsa 48 bine dayandı

Borsa günü 1.090 puanlık artışla 47 bin 914 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama olarak yüzde 2,33 oranında değer kazanırken, toplam 1 milyar YTL civarında işlem hacmi gerçekleşti.

Global piyasalar uzun süredir neredeyse birlikte hareket ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD`de kredi piyasasına yönelik endişelerin azalması ve ABD Merkez Bankası`nın (FED) faiz indirim sinyali vermesi, piyasalar açısından dönüm noktası oldu.

Cuma gününü gelen olumlu ekonomik verilerin de etkisiyle yükselişle tamamlayan ABD borsalarının ardından bugün yükseliş önce Asya ardından Avrupa ile devam etti. Avrupa borsaları arka arkaya yedinci gün yükselirken, Asya borsaları son iki haftanın zirvesine çıktı.  

Dışarıdaki olumlu hareketin etkisi içeride de izleniyor. İMKB sabah açılıştan bu yana gelen alımlarla yükselirken, endeks 48 bine yaklaştı. Hisse senetlerinin ortalama değer artışı yüzde 2 seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, İMKB`de olumlu bir seyrin hakim olduğuna işaret ederken, bunun en önemli nedeninin yurtdışındaki hava olduğunu belirtiyor.
 
Dışarıda hava iyi olduğu müddetçe içeride de yükselişin devamı büyük ihtimal. Hafta boyunca ABD tarafından gelecek veriler ve dışarıdaki piyasa hareketleri takip edilecek. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine dikkat etmek gerekiyor. Eğer hava gerginleşirse bunun yansımalarını borsada düşüş, dolarda ise yükseliş şeklinde görebiliriz.

Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü Alp Tekince, şu andaki olumlu havanın etkisi ile 48 bin 500`e kadar bir yükseliş yaşanabileceğini öngördü. Tekince dolar tarafında ise tamamen uluslararası piyasalara bağlı olduğumuzu ve dışarıdan herhangi bir batık fon veya banka haberi gelmesi halinde bun etkisinin hemen görüleceğine dikkat çekti. Tekince, şu anda kur tarafında dışarıda en büyük sigortanın dolar yen paritesinin 116`nın üzerinde olduğunu, ancak kurun 115`e doğru gerilemesi halinde dolar/YTL`de de tedirginlik yaşanabileceğini söyledi.

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, yeni haftada endeksin 5 haftalık hareketli ortalaması olan 48 binin çok önemli olduğunu belirtti. Dış borsalardaki seyirler ve gelinen-yaklaşılan noktaların önemli direnç bölgelerini işaret etmesi sebebiyle zorlu bölgelere yaklaşıldığını gösterdiğini söyleyen Reçber, şöyle devam etti:

Borsa ve dünya hisse senetleri piayasalarında tepki sürecinin ilk iki işlem gününden sonra hafta sonuna doğru tekrar negatif algılama ve negatif haber akışına daha duyarlı davranabileceğini düşünüyorum. Bu hafta ikinci bölge tepki sürecinin son bulacağını ve bu haftadan sonra tekrar gerileme ihtimalinin artacağını düşünüyoruz

Reçber, dolarda da yukarı yönlü bir hareket yaşanabileceğini belirterek, Yeni haftada 1.3200 - 1.3750 bant aralığında bir seyir bekliyoruz. Doların önümüzdeki 1.5 -2 aylık vade içinde 1.4200 -1.3000 bant aralığında seyretmesini tahmin ediyoruz.

Metro Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölümü Sorumlusu Şenol Korkmaz, cuma günü açıklanan ABD konut tüketimi datalarının iyi geldiğini ve bu durumun tüm piyasalara olumlu yansıdığını söyledi. Bu havanın piyasanın güne yükselişle başlamasına ve endeksin 47bin 800 direncini test etmesini sağladığını belirten Korkmaz, borsanın 47 bin-48 bandında dalgalanacağını öngördü.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.013 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.